Aluminium in de bouw: van historisch naar thermische modernisering

Aluminium in de bouw: van historisch naar thermische modernisering
60 Dawson ST. Project Kells, Dublin, Ierland. Toegepaste systemen: MB-SR50N, MB-SR50N Efekt

Aluminium is een belangrijk bouwmateriaal in de moderne ecologische bouw. Dankzij de eigenschappen kunnen harmonieuze, energiezuinige en milieuvriendelijke ruimtes worden gecreëerd. Laten we eens kijken naar de voordelen van het gebruik ervan en naar architecturale projecten die, gebaseerd op aluminium gevels en ramen, opvallen door hun vorm en de toegepaste oplossingen.

Het revitaliseren van ruimtes en gebouwen is één van de belangrijkste architectonische uitdagingen in heel Europa. Historische, of gewoon mooie oude gebouwen, voldoen niet aan de huidige normen op het vlak van energieverbruik. Ze hebben thermische modernisering nodig. Anderzijds is het noodzakelijk elke beschikbare ruimte te gebruiken, inclusief niet langer gebruikte fabrieken, oude fabriekshallen of ruimtes in verlaten winkelcentra.

Ombouw 18e-eeuwse gevangenis

Het revitaliseren van deze ruimtes is een veel milieuvriendelijkere oplossing dan het slopen en vanaf nul beginnen met de bouw van een nieuw object. Dankzij de buigzaamheid van aluminium is het mogelijk om de stalen ramen en structuren te reproduceren die in de afgelopen eeuwen zijn toegepast. Tegelijkertijd kunnen met behulp van moderne geveloplossingen de thermische prestaties van gebouwen worden verbeterd.

Aluprof ramen en deuren zijn veelvuldig gebruikt bij de renovatie van gebouwen. Een interessant project is bijvoorbeeld de ombouw van de 18e-eeuwse Britse gevangenis The Bodmin Jail tot een luxe hotel.

Bodmin Jail Hotel, Bodmin, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-Slimline.
Bodmin Jail Hotel, Bodmin, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-Slimline.

“We zijn ook betrokken geweest bij grote industriële revitaliseringsprojecten, zoals de oude brouwerij in Wrocław (Browary Wrocławskie) en de Powiśle elektriciteitscentrale in Polen, revitaliseringsprojecten in Gent in België en de haven in Hamburg”, zegt Ralph van der Kooij, Sales Manager bij Aluprof Nederland. “Dankzij aluminium kan de oorspronkelijke stijl van een gebouw behouden blijven, zelfs wanneer het utilitaire karakter ervan soms diametraal gewijzigd wordt. Tegelijkertijd worden de energieprestaties effectief verbeterd.”

Originaliteit en creativiteit van aluminium constructies

Dankzij de hoge flexibiliteit en elasticiteit van aluminium en de steeds geavanceerdere technologieën kunnen de meest gedurfde architecturale ontwerpen worden gerealiseerd met aluminium gevels. “Ons nieuwe Aluprof project, de MB-MT50N kolom-ligger wand, is uitgerust met een extra kamer voor pakkingen in de kolomprofielen. Daarnaast beschikt het over twee soorten liggerprofielen, waardoor ze in twee rijen geplaatst kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om zelfs het meest complexe project te realiseren”, benadrukt Michiel van Duren, Managing Director bij Aluprof Nederland. “Het is noemenswaardig dat het een gevel is die is ontwikkeld volgens de principes van Cradle to Cradle, oftewel een gesloten kringloopeconomie.”

Van Duren: “Het is hoofdzakelijk het enige materiaal waarmee ultra-hoge constructies kunnen worden gebouwd. Zonder aluminium zouden we geen wolkenkrabbers hebben. Dankzij het gebruik van aluminium hoeven we niet af te zien van moderne, gedurfde, torenhoge constructies. In een wereld waar er een tekort is aan bouwgrond in grote steden, maakt dit materiaal maximaal gebruik van elk restje ruimte en kunnen er constructies met vele verdiepingen worden opgetrokken waardoor de bruikbare oppervlakte van het gebouw toeneemt.”

Objecten met panoramische beglazing

Aluminium is drie keer lichter dan staal. Dit maakt de al eerder genoemde hoge constructies mogelijk, maar ook, dankzij de hoge stijfheid, biedt het de mogelijkheid om zeer grote glaspartijen te ontwerpen. Dit sluit dan weer aan bij duurzame ontwikkeling. Grote, panoramische beglazing zorgt ervoor dat natuurlijke energie efficiënter wordt beheerd en brengt natuurlijk licht in het gebouw wat – zoals blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek ­– een aanzienlijke invloed heeft op het psychisch-fysieke welzijn van de gebruikers van een gebouw.

Ramen, deuren en gevels met uitstekende thermische prestaties

Eén van de doelstellingen van duurzaam bouwen is om het energieverbruik van het gebouw te verminderen, waardoor de koolstofvoetafdruk van het gebouw actief wordt verkleind. “Jarenlang werd aluminium niet beschouwd als een ‘warme’ constructie, maar de technologische oplossingen die we introduceren bewijzen dat het een materiaal is waarmee uitstekende waarden kunnen worden bereikt."

"De eerder genoemde MB-MT50N SI-gevel is een voorbeeld van het samengaan van esthetiek en functionaliteit. Met als gevolg: ecologie, het gebruik van recyclebaar aluminium en een dusdanig hoge thermische isolatie van het systeem. Deze eigenschappen maakten het verkrijgen van een certificaat van het Passiefhuis Instituut (Passive House Institute) mogelijk”, legt Michiel van Duren uit. “Objecten waar de Aluprof gevels toegepast zijn, hebben talrijke BREEAM, DGNB of LEED certificaten behaald”, voegt de expert eraan toe.

Bouwmateriaal voor alle omstandigheden

Een groot voordeel van aluminium is ook de duurzaamheid en lange levensduur. De natuurlijke oxidelaag die aluminium beschermt tegen corrosie maakt het tot een materiaal dat lange tijd kan worden gebruikt, zelfs in zware omstandigheden. Denk aan objecten die worden blootgesteld aan constante vochtigheid, hevige weersveranderingen of kustregio's met een hoger zoutgehalte in de lucht. Het beschermen van aluminium tegen schadelijke effecten van zout is eenvoudiger dan bij veel andere materialen.

Thermale zwembaden Bukowina Tatrzańska, Polen. Toegepaste systemen: MB-SR50 HI
Thermale zwembaden Bukowina Tatrzańska, Polen. Toegepaste systemen: MB-SR50 HI

Een betere toekomst

Aluminium is een zeer veelzijdig materiaal dat dankzij zijn eigenschappen perfect past in de circulaire economie en kan worden gebruikt in verschillende duurzame bouwprojecten. Van de restauratie en revitalisatie van eeuwenoude gebouwen tot moderne, gedurfde en innovatieve ontwerpen en oplossingen. In alle gevallen profiteren niet alleen de investeerder, maar ook de natuur en de eindgebruiker van het object.

Dit artikel is gesponsord door Aluprof.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.