Hout-aluminium kozijn gecertificeerd voor brand- en rookwerendheid

Hout-aluminium kozijn gecertificeerd voor brand- en rookwerendheid
De brandproeven voor het kozijn werden uitgevoerd door de Peutz Group.

Voor het eerst is een hout-aluminium kozijn CE-gecertificeerd voor brand- en rookwerendheid. Het HoutAlu-Kozijn Vuurvast is onlangs gelanceerd door WEBO en biedt een ruime keuze in design, uitvoering en maatvoeringen. Daardoor hoeven de prestatie-eisen van de ramen en deuren niet langer door de brandveilig­heidsexpert tijdens het bouwproces bepaald te worden.

“Hiermee nemen wij al vroeg in het traject twijfels weg bij onze opdrachtgevers”, zegt Job Huisman van WEBO over het HoutAlu-Kozijn Vuurvast. De producent van houten kozijnen en HSB-elementen past zijn producten regelmatig toe in projecten met strenge brandveiligheidseisen, waarin hout een uitkomst biedt vanwege de brandwerende eigenschappen. “Bij bijvoorbeeld hoogbouw en portiek- en galerijflats worden de voorschriften voortdurend aangescherpt. Dit geldt niet alleen voor brandveiligheid, maar ook voor onderhoud, duurzaamheid en energieprestatie.”

Het onderhoudsarme aluminium aan de buitenkant beschermt het hout aan de binnenkant tegen weersinvloeden”

Een product zoals het HoutAlu-Kozijn Vuurvast biedt volgens Huisman de ideale oplossing. “Het onderhoudsarme aluminium aan de buitenkant beschermt het hout aan de binnenkant tegen weersinvloeden. Het hout aan de binnenkant zorgt op zijn beurt voor een uitstekende isolatie en draagt bij aan een duurzamer bouwproces. Dit, in combinatie met het CE-brandcertificaat (EN 16034), betekent dat onze opdrachtgevers bij vrijwel ieder project van tevoren aan de vereisten kunnen voldoen. Vooral met het oog op de nieuwe Wet kwaliteitsborging biedt dit een uitkomst.”

Vuurvast

Het HoutAlu-Kozijn Vuurvast is als eerste product toegevoegd binnen de geheel nieuwe Vuurvast-lijn van WEBO. Vuurvast biedt volgens de makers een antwoord op de strengere eisen voor brand- en rookwerendheid in de bouwsector.

Hoge prestaties

De brandproeven voor het kozijn werden uitgevoerd door de Peutz Group. “We hebben diverse tests uitgevoerd, waarbij zowel een draai-kiep- als een deurconstructie zijn getest op hun weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag”, zegt Joris van der Vleuten, adviseur geveltechniek en brandveiligheid. “Voor beide constructies hebben we het vuur opgestookt tot 900 graden Celsius, volgens de richtlijnen van EN 1634-1. Daarnaast hebben we de deurconstructie getest op rookwerendheid bij een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius, en bij een temperatuur van 200 graden Celsius. Tijdens deze tests hebben we overdruk gecreëerd aan één zijde. Hierdoor konden we de brand- en rookwerendheid classificeren volgens de norm EN 13501-2.”

Uitstekende bescherming

Met de brandwerendheids- en rookproeven toont WEBO nu aan dat de systemen hoge prestaties behalen, waaronder EW 30 tot en met EW 60, SA en S200. “Hierdoor biedt het HoutAlu-Kozijn Vuurvast uitstekende bescherming tegen branddoorslag en brandoverslag in de gevel. Ook in vluchtroutes bieden de constructies bescherming tegen rook. Het uitgebreide toepassingsgebied (ExAp) biedt bovendien volop mogelijkheden voor projectspecifieke
uitdagingen.”

Warme uitstraling

Het kozijn wordt ingezet voor diverse architectonische uitdagingen. Huisman: “Een mooi voorbeeld hiervan is het Pillows Hotel in Amsterdam. Het eikenhout geeft een warme uitstraling aan de binnenzijde, terwijl het aluminium aan de buitenzijde perfect aansluit bij de robuuste en authentieke uitstraling van het pand.”

Dit artikel is gesponsord door Webo.