'Dit brandwerende glas ziet eruit als gewoon glas'

'Dit brandwerende glas ziet eruit als gewoon glas'

Brandwerendheid en esthetiek komen samen in Pyrobel-T glas. "Eén van de uitzonderlijke eigenschappen is dat het een heel hoge lichttransmissie heeft", zegt AGC Glass Europe. "Wij krijgen van klanten altijd te horen dat het optisch heel fraai is. Als je een mooi gebouw bouwt, wil je ook mooie producten inzetten."

Pyrobel-T brandwerend XXL-glas is volgens AGC Glass Europe ideaal voor grote kantoorpanden, luchthavens, winkelcentra, maar ook appartementencomplexen. Het is verkrijgbaar in grote formaten, tot 2 bij 4,5 meter. “De T in de naam staat voor Tempered”, vertelt Jan Liebeton van Pyrobel Nederland, onderdeel van AGC Glass Europe.

Volgens de sales- en marketingmanager wordt het glas op een andere manier geproduceerd omdat het speciaal voor buitengevels is en grote afmetingen betreft. “Brandwerend glas wordt bijvoorbeeld ingezet om brandoverslag tegen te gaan. Dat gebeurt bij grotere gebouwen en appartementsgebouwen tussen brandcompartimenten en bij vluchtwegen of in trappenhuizen. En ook in situaties waar doorvalrisico is.”

Architecten vinden het mooi en aannemers zien dat het voldoet aan alle eisen”

Innovatieve producten

Het bedrijf vervaardigt, verwerkt en verkoopt vlakglas voor onder andere de bouw en de auto-industrie. Hoewel de afdeling Brandwerend Glas deel uitmaakt van AGC Glass Europe, is dit een aparte businessunit met zo’n 250 medewerkers. De business unit werkt nauw samen met de onderzoekers van het Technovation Center van AGC om de meest innovatieve producten te ontwikkelen en te kunnen testen. AGC maakt al veertig jaar brandwerend glas.

Speciale technologie

Bij het vervaardigingsprocedé voor brandwerend Pyrobel-T-glas wordt gebruikgemaakt van een speciale technologie. De beglazing bestaat uit geharde glasplaten met daartussenin een doorzichtige gel. Bij gehard glas kan spontane glasbreuk ontstaan door nikkelsulfide insluitingen. Alle Pyrobel-T glaspanelen ondergingen daarom de Heat Soak Test om dit risico praktisch uit te bannen.

“Bij brand vormt de gel een scherm dat een isolerende werking heeft tegen de temperatuur of de warmtestraling”, weet Liebeton. “Pyrobel-T heeft een andere samenstelling dan het vertrouwde Pyrobel. Het moet ook op maat gehard worden dus de levertijd is langer dan van gewoon glas.”

Pyrobel-T brandwerend XXL-glas

Veel natuurlijk licht

De lichttransmissie van Pyrobel-T glas is 87 procent. Daardoor kan er volgens Liebeton uitzonderlijk veel natuurlijk licht binnendringen. “Het ziet eruit als gewoon glas en niet als gehard glas. Het is mede daardoor zeer geschikt voor grotere geveltoepassingen. Architecten vinden het mooi en aannemers zien dat het voldoet aan alle eisen.”

Het Sluishuis

Een voorbeeld van een project waarbij Pyrobel-T is ingezet, is het Sluishuis in Amsterdam IJburg. Dit woningbouwproject van Bjarke Ingels Group en Barcode Architects helt over het water. Dit is een reden om de ramen van de uitkragende appartementen te voorzien van beloopbaar brandwerend glas in de hoogste classificatie.

Pyrobel-T brandwerend XXL-glas

Compleet pakket

“Wij hebben meestal te maken met gevelbouwers, maar hebben ook contact met architecten", vertelt Liebeton. "Vaak is het gebouw al ontworpen en wordt er daarna pas gekeken hoe te regelen dat het ook brandwerend is. Uiteraard is dat wel heel belangrijk. Het voordeel is dat AGC de meest complete aanbieder is van glas. Wij kunnen het complete pakket aan oplossingen bieden doordat we niet alleen specialist op het gebied van brandveiligheid zijn, maar ook op alle andere vlakken. Pyrobel-T glas is bijvoorbeeld ook zeer goed bestand tegen UV-stralen, water en schokken.”

Routine

Uniek aan AGC is volgens Liebeton dat het bedrijf alle producten uit eigen productie kan leveren. “Daardoor zijn we heel flexibel. Bovendien kunnen wij voor opdrachtgevers alle berekeningen doen, zoals windberekeningen. Sommige daarvan zijn vrij eenvoudig te doen aan de hand van tabellen, maar brandwerend glas heeft minimaal drie lagen glas. Dat maakt het lastiger om de berekeningen te maken. Dat komt een constructeur misschien twee keer per jaar tegen, terwijl daar routine voor nodig is.”

Continu testen

Geen enkele toepassing is hetzelfde, benadrukt Liebeton. “Brandwerend glas moet altijd getest worden in het profiel waarin het wordt gebruikt. Je kunt niet één keer aantonen dat het geschikt is voor alle mogelijke profielen. Als het stalen kozijn van fabrikant A al is getest, moeten we het stalen kozijn van fabrikant B opnieuw testen. Daarom doen wij continu testen met leveranciers van profielen, want zij hebben er ook niets aan als ons glas niet kan worden toegepast in hun profiel.”

Dit artikel is gesponsord door AGC Glass Europe.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.