Nieuw proces voor gevelbehoud bij sloop

Nieuw proces voor gevelbehoud bij sloop
In Cuijck is de gevel van het historisch pand van sigarenfabriek Victor Hugo behouden door het FYX-procedé.

Hoe behoud je bij een nieuwbouwproject een historische of beeldbepalende gevel? FYX Stability Solutions heeft een proces bedacht om dit soort bijzondere gevels te behouden. Schoringstechnieken bieden uitkomst.

In elk dorp en iedere stad bevinden zich monumentale pareltjes in het cultureel erfgoed. “Helaas in sommige gevallen, totaal verloederd en verpauperd”, zegt ing. Koen Verleysen directeur van FYX Stability Solutions. “Om het behoud van bijzondere gevels te garanderen en toch nieuwbouw te kunnen realiseren, die voldoet aan de meest moderne eisen, is er het FYX-procedé”, legt hij uit.

Het behouden van bijzondere gevels is één van onze specialiteiten”

Tijdelijke constructies

“Vanuit esthetisch, economisch en ecologisch standpunt biedt FYX een oplossing om tegemoet te komen aan de wens om historische en/of beeldbepalende gevels bij sloop te behouden. Dit gebeurt door het plaatsen van tijdelijke schoringsconstructies, waarna het achterliggend gebouw gesloopt kan worden. Met deze procedure kan de bouwheer achter deze gevel een nieuw pand opbouwen, maar met het karakteristieke van het verleden, de historische en/of beeldbepalende gevel.”

Grondige voorstudie

Het gaat om puur maatwerk, vult ing. Sikko Doornbos, vertegenwoordiger FYX Stability Solutions aan. “Na een grondige voorstudie kijken we plaatse wat de meest efficiënte manier van stutten is. Daarna maken we een berekening, bepalen we de externe invloeden (wind, kracht, et cetera) en maken we een ontwerp en een offerte. Zo wordt het meteen duidelijk wat het voordeligste is, stutten of slopen.”

Het behouden van bijzondere gevels is één van de specialiteiten van FYX, zegt Doornbos. “Hiervoor hebben we verschillende schoringstechnieken: driehoekschoren, dat vooral wordt toegepast bij vrijstaande gevels, en eigen modulaire ‘torens’ voor voorgevels die nog verbonden zijn met belendende gebouwen.”

gevelbehoud FYX Stability Solutions
In Helmond bleef slechts één beeldbepalende gevel bewaard van het voormalige EDAH-depot.

Schoren van de gevel

Een van de recente bouwplaatsen is in Utrecht. In het centrum ondergaat een van de oudste kledingwinkels een flinke metamorfose. De karakteristieke vroeg-twintigste-eeuw-gevel wordt gerestaureerd, maar de rest van het gebouw wordt zo goed als volledig gesloopt. Op de begane grond blijft de winkelruimte en er komen twee woonlagen voor 14 appartementen.

“Voor het schoren van de voor- en zijgevel werd een beroep gedaan op onze gespecialiseerde ervaring en dienstverlening. Aangezien de gevel vrij komt te staan, moet deze gestut worden om de optredende, horizontale belastingen ten gevolge van de wind te kunnen opnemen. Dit wordt gedaan door middel van horizontale steunbalken waaraan de gevel verankerd wordt. Deze steunbalken worden op hun beurt verankerd aan stalen steunbokken, die dan de horizontale krachten afdragen naar een betonnen fundering”, legt Verleysen uit.

gevelbehoud FYX Stability Solutions
In het centrum van Utrecht ondergaat een van de oudste kledingwinkels een flinke metamorfose

Andere bouwplaatsen zijn Cuijck, waar het historisch pand van sigarenfabriek Victor Hugo gevestigd was. Ook de gevel van sigarenfabriek Genta in Breda kon zo behouden blijven. In Helmond bleef slechts één beeldbepalende gevel bewaard van het voormalige EDAH-depot.

Stempeling van bouwputten

Naast het gevelbehoud biedt het bedrijf ook stempelwerken aan voor bouwkuipen, zoals voor damwanden, diepwanden en/of palenwanden waaronder recentelijk in Delfzijl. “En zoals dit nu ook in uitvoering is voor vijf bouwputten van palenwanden voor een industrieel project op de Maasvlakte te Rotterdam. FYX verzorgt voor beide technieken het complete pallet van ontwerp, opbouw ter plaatse, verhuur en het te zijner tijd weer verwijderen en afvoeren van de tijdelijke constructies."

Specialistische kennis

Het bedrijf is daarmee actief in de gehele Benelux, Noord-Frankrijk en Duitsland. "Onze specialistische kennis en ervaring van tientallen jaren stellen we ter beschikking aan opdrachtgevers en projecten. Voor zowel de gevelschoringen als voor de bouwputstempelingen maken we gebruik gemaakt van eigen modulaire constructies, die door veelvuldig hergebruik niet alleen economisch, maar daarmee ook duurzaam zijn zonder onnodige ruimte- en
kapitaalbeslag.”

Dit artikel is gesponsord door FYX Stability Solutions.