Dutch Cabin Group is nu Adapteo, maar identiteit blijft

Dutch Cabin Group is nu Adapteo, maar identiteit blijft
Adapteo ontwikkelt, bouwt, verhuurt en verkoopt aanpasbare gebouwen voor scholen, kinderdagverblijven, zorgcentra en kantoren.

Adapteo, zo heet Dutch Cabin Group sinds 2 oktober. Dutch Cabin Group - toonaangevend in het realiseren van tijdelijke en semipermanente huisvesting - is sinds 2020 onderdeel van het Zweedse Adapteo. Met de krachtenbundeling wil Adapteo nu onder één naam de groeiambities realiseren: met duurzame, flexibele gebouwen de rest van Europa veroveren.

Flexibel, duurzaam en snel; dat zijn de belangrijkste eigenschappen van modulair bouwen. En daar is Dutch Cabin Group – met drie vestigingen in Nederland en één in België – de laatste jaren groot mee geworden. In ons land is het bedrijf uitgegroeid tot één van de marktleiders op het gebied van flexibele huisvesting voor allerlei toepassingen, aldus Suzanne Schreuders, General Manager Sales. “In 99 procent van de opdrachten gaat het om bouwwerken op basis van een tijdelijke omgevingsvergunning. Denk aan tijdelijke huisvesting voor onder meer onderwijs, zorg en industrie.”

De naam verandert weliswaar, maar aan de identiteit van ons bedrijf verandert niks”

Persoonlijk contact blijft

Dutch Cabin Group hecht aan korte lijntjes, persoonlijk contact en het opbouwen van een vertrouwensband met klanten. Schreuders: “En dat blijft. De naam verandert weliswaar, maar aan de identiteit van ons bedrijf verandert niks. Ook blijven we dezelfde kwaliteit leveren. Of beter. Dat beloof ik. We blijven met dezelfde mensen werken, onze inzet voor de klanten blijft onveranderd. Het is een strategische keuze geweest om onder één naam verder te gaan, zodat we verder kunnen bouwen aan een betere structuur. We willen onze naam verder uitrollen over Europa. Het groeipotentieel in Europa is enorm.”

Circulaire bouwoplossingen

Adapteo noemt zichzelf een toonaangevende partner in aanpasbare en circulaire bouwoplossingen in Noord-Europa. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt, verhuurt en verkoopt aanpasbare gebouwen voor scholen, kinderdagverblijven, zorgcentra en kantoren. “Met onze modulaire en circulaire bouwoplossingen kunnen onze klanten transformeren, hergebruiken en op- en afschalen op basis van hun veranderende behoeften”, aldus het Zweedse bedrijf dat ook actief is in Finland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België, Litouwen en Nederland.

Adapteo

Uitbreiding in Europa

Adapteo heeft een gebouwenportefeuille van 1,45 miljoen vierkante meter. Een meerderheid van de inkomsten wordt gegenereerd door huurcontracten met partijen in de publieke sector. De overname van – of strategische samenwerking met – Dutch Cabin Group is een belangrijke stap geweest voor uitbreiding in Europa. Dutch Cabin Group heeft volgens Adapteo een goede reputatie als het gaat om winstgevende groei, bovendien beschikt het Nederlandse bedrijf over een goed netwerk in continentaal Europa. De overname maakt een geografische diversificatie van de Adapteo Group mogelijk, bovendien is het minder afhankelijk van de Scandinavische markt. Met andere woorden: door krachtenbundeling ontstaat de mogelijkheid om de rest van Europa te voorzien van tijdelijke huisvesting.

Op het gebied van modulaire bouw van flexibele, tijdelijke huisvesting lopen beide bedrijven voorop”

Van handel naar verhuur

Adapteo en Dutch Cabin Group hebben veel met elkaar gemeen, erkent ook Managing Director Philippe Pfeiffer van Dutch Cabin Group. “Op het gebied van modulaire bouw van flexibele, tijdelijke huisvesting lopen beide bedrijven voorop. Natuurlijk zijn er wel enkele verschillen. Zo maakt Adapteo veel meer gebruik van hout dan wij, simpelweg omdat hout daar meer voorhanden is. Mogelijk dat wij in de toekomst ook vaker met hout gaan bouwen. Adapteo is een verhuuronderneming met af en toe wat handel, terwijl Dutch Cabin Group aanvankelijk bekendstond als een handelsonderneming met een verhuurtak. Als bedrijf zijn wij ook altijd heel sterk geweest in verkoop van gebruikte en ongebruikte units. Dat geld was natuurlijk ook nodig om de verhuurpoot op te kunnen bouwen. Maar intussen focust ook Dutch Cabin Group zich meer en meer op de verhuurmarkt.”

Custom-made

De klantenkring is breed, vervolgt Schreuders. “We kunnen een unit plaatsen op een bouwplaats waar tijdelijk een kantoor nodig is, maar we bouwen veel vaker grote kantorencomplexen, scholen en zelfs tijdelijke ziekenhuizen. Het gaat om verhuurperiodes tussen pakweg twaalf en zestig maanden. We bouwen vaak custom-made, dus op basis van de wensen van de klant.”

Het beeld was tijdelijke huisvesting in koude en tochtige containers, is al lang achterhaald ”

In heel Europa inzetbaar

Volgens Pfeiffer is Adapteo ook bezig met het ontwikkelen van een type unit voor bijvoorbeeld scholen of ziekenhuizen die straks in heel Europa inzetbaar is. “We willen een vloot bouwen die niet alleen in Nederland en België te gebruiken is, maar ook in andere landen en andersom. Dat is nodig om straks pieken en dalen te kunnen opvangen. Stel, in Nederland is ineens een hele grote vraag naar tijdelijke scholen en Duitsland heeft er een paar over, dan kunnen we die units snel deze kant ophalen.”

Sociale doelgroep

De focus van Dutch Cabin Groep ligt op dit moment op de sociale infrastructuur, aldus Schreuders. Daarbij gaat het om tijdelijke huisvesting voor onder meer scholen, kinderdagverblijven, zorgorganisaties en opvang van vluchtelingen. Maatschappelijke organisaties dus. Vooral onderwijsinstellingen zijn belangrijke opdrachtgevers. Veel scholen gaan renoveren en hebben tijdelijke huisvesting nodig om kinderen les te kunnen blijven geven. Of er worden nieuwe wijken gebouwd waarbij sprake is van een plotselinge stroom aan jonge kinderen. Of een school heeft extra ruimte nodig, maar wil of kan voorlopig niet investeren in nieuwbouw. Met andere woorden: de ruimtebehoefte binnen het onderwijs kan per jaar nogal verschillen.

Flexibel opschalen en afschalen

Modulair bouwen is een prima oplossing: je kunt in hele korte tijd extra ruimte creëren, maar ook snel inkrimpen als het nodig is. Flexibel opschalen en afschalen dus. En de kwaliteit van tijdelijke en semipermanente huisvesting is hoog, benadrukt Schreuders. “Het beeld dat tijdelijke huisvesting wordt geassocieerd met koude en tochtige containers, is al lang achterhaald. Onze units voldoen aan alle eisen en zijn soms zelfs luxer en comfortabeler dan schoolgebouwen die dertig jaar geleden zijn gebouwd. Modulair en flexibel bouwen is anno 2023 een niet van permanent te onderscheiden bouwwijze.”

De CO₂-uitstoot van de modulaire bouwmethode is de helft van de CO₂-uitstoot in de traditionele bouw”

Terugdringen van woningtekort

De focus ligt dus op tijdelijke huisvesting in onderwijs en zorg, maar als toongevende speler op het gebied van modulaire bouw levert Dutch Cabin Group ook een bijdrage aan het terugdringen van het woningtekort. Het bedrijf kan gezinswoningen van drie verdiepingen en appartementen tot zes hoog realiseren. Zo heeft Dutch Cabin Group onlangs in eigen huis een modulaire woning ontwikkeld. De bouw van modulaire woningen levert flinke tijdwinst op, bovendien leidt het tot een lage CO₂-uitstoot. Op de productielocatie in Klundert is een demomodel te zien. De woning heeft op de begane grond een woonkamer, keuken en toilet; op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer. De woning is voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming en elektrische installaties. Is de woning na een periode niet meer nodig op een bepaalde plek, dan kan hij eenvoudig uit elkaar worden gehaald en ergens anders worden geplaatst, eventueel met uitbreiding of andere inrichting.

Minimale milieu-impact

Modulaire bouwoplossingen zijn efficiënt en kostenbesparend, maar hebben volgens Pfeiffer ook een minimale impact op het milieu. De CO₂-uitstoot van de modulaire bouwmethode is de helft van de CO₂-uitstoot in de traditionele bouw. “Onze units zijn ook altijd herbruikbaar.” Dutch Cabin Group is constant bezig met verbeteren van processen en producten, om uiteindelijk te voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Zo wordt gewerkt met duurzame materialen als hout en bio-based producten. Pfeiffer: “Er is een chief sustainable officer aangesteld voor de hele groep, maar ook in Nederland hebben we iemand die zich fulltime met duurzaamheid bezighoudt. Het is belangrijk dat we samen met onze partners ons doel halen: Adapteo Group wil in 2030 volledig CO₂-neutraal zijn.”

Flinke groei

Dutch Cabin Group produceert, verhuurt en verkoopt tijdelijke en semipermanente gebouwen aan klanten binnen de overheid, onderwijs, industrie en de gezondheidszorg. Het bedrijf heeft vier vestigingen (Klundert, Oude-Tonge, Coevorden en Antwerpen) en beschikt over twee productielocaties (Klundert en Coevorden). Het bedrijf groeit flink en heeft circa 180 medewerkers in dienst. Onder de vlag van Dutch Cabin Groep vallen vijf labels: Directbouw, Primakabin, De CabinConcurrent, Wagenbouw en Van Hamburg Verhuur. Deze verschillende merken hebben elk hun eigen specialiteit. In oktober 2020 heeft Adapteo het bedrijf overgenomen.

Project Rijksvastgoedbedrijf

Dutch Cabin Group heeft laatst 96 modulaire woningen gebouwd in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Deze woningen zijn onderdeel van ‘Kickstart’, een project van demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dit project bestaat in totaal uit 2.000 flexwoningen, bedoeld voor lokale spoedzoekers en statushouders. Het idee: door te bouwen op tijdelijke locaties, hoopt de overheid versnelling, doorstroming en vernieuwing op gang te brengen. Dutch Cabin Group is een van de negen partijen die is aangewezen om flexwoningen in het kader van ‘Kickstart’ te realiseren.

Dit artikel is gesponsord door Dutch Cabin Group.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.