Het is cruciaal om in de enorm milieubelastende bouwbranche met minder materiaal meer te gaan presteren, vindt Sven Erik Janssen, commercieel directeur van Holland Composites. Met de ontwikkeling van Duplicor een paar jaar geleden maakte het bedrijf daar al een stevig begin mee. Duplicor is een biobased composietmateriaal dat niet alleen duurzaam en recyclebaar is, maar ook met minder materiaal dezelfde prestaties levert als conventionele bouwmaterialen. Daarnaast is het zeer brandveilig. De hars van het biocomposiet bouwmateriaal is gemaakt van plantenresten, in combinatie met glas- of natuurlijke vezels als vlas, jute of hennep. De isolatiekern bestaat uit gerecyclede petflessen, karton of biobased kurk.
Makkelijk uitwisselbaar
Inmiddels zijn er al de nodige bouw- en renovatieprojecten uitgevoerd met Duplicor-dak- of -gevelelementen, maar ook complete gevels. Een aansprekend voorbeeld is het multifunctionele woon- en werkcomplex The Pulse, dat momenteel gebouwd wordt op de Zuidas in Amsterdam.
Door het duurzame en lichte Duplicor-bouwmateriaal te combineren met een industriële bouwmethode die mogelijk maakt dat onderdelen makkelijk uitwisselbaar en opnieuw te gebruiken zijn, kan de milieubelasting nog verder omlaag, bedachten ze bij Holland Composites. Zo ontstond het modulaire 2D-systeem Qbix. Dat heeft een minimale CO₂-uitstoot. Net als in houtbouw CO₂ wordt opgeslagen, is dat ook gedeeltelijk het geval in de bioharscomponent van Qbix. Alle bouwelementen worden in de twee fabrieken van Holland Composites in Lelystad geproduceerd om daarna op de plaats van bestemming gemonteerd te worden tot een woning, school of bedrijfspand.
Flexibel en modulair
In tegenstelling tot modulaire bouwers als Jan Snel, waarmee Holland Composites in het verleden veel mee heeft samengewerkt, levert het bedrijf geen complete units. Janssen: “We maken 2D modulaire bouwsteentjes, waarmee je een gebouw kunt samenstellen.” Hij trekt geregeld de vergelijking met legoblokjes, maar dan vooral vanuit materiaalperspectief. “Lego was nooit een succes geweest zonder de juiste materiaalkeuze, in dit geval plastic, gegoten in malletjes.” Holland Composites heeft niet alleen veel geleerd van Lego, maar ook van een bedrijf als Ikea, waar uitwisselbaarheid een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsfilosofie.
Met de biocomposiet elementen van Qbix kan elk mogelijk gebouw samengesteld worden. “Daarmee zijn we veel flexibeler in uitvoering dan de unitbouwers met hun modules. Het een is niet beter dan het ander, maar wij hebben een flexibel modulair alternatief, dat ook nog eens bestaat uit biobased materialen. Het unieke is dat we een hoge graad van remontabelheid en hergebruik van materialen realiseren”, stelt hij.
Zorgwoningen
Inmiddels is de eerste order volop in uitvoering: 99 zorgwoningen voor ouderen, in opdracht van de Limburgse Cicero Zorggroep. Ze komen te staan in Amstenrade, waar Holland Composites drie jaar geleden al een pilotwoning neerzette. Een groot pluspunt voor de zorg is volgens Janssen dat de woningen dankzij het flexibele Qbix-systeem makkelijk en snel aanpasbaar zijn. Worden de bedden bijvoorbeeld breder, dan levert dat geen probleem op als bewoners met bed en al naar een behandellocatie vervoerd moeten worden. De deuropeningen kunnen er eenvoudig op aangepast worden, zonder breken of slopen. “We veranderen gewoon de steentjes. Daarmee halen we een enorm hoog percentage hergebruik.”
Ambities
Hoewel Qbix nog maar net gelanceerd is, is er toch al veel belangstelling. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op sectoren waar de eisen nogal eens veranderen, waar het flexibele Qbix-systeem goed op kan inspelen. De ambities voor de komende jaren zijn groot. Qbix moet een belangrijke pijler worden voor Holland Composites.
Schaalbaar
Het systeem is goed schaalbaar volgens Janssen, in Nederland en in het buitenland. Holland Composites hoeft niet per se alle elementen zelf te produceren, maar wil dat in samenwerking doen met andere bedrijven. “We denken dat dit absoluut een materiaal is, wat in Nederland en ook in andere landen makkelijk zelf te produceren is met onze basiscomponenten en een uitkomst zal zijn voor lichtgewicht en klimaatbewust bouwen.”
Dit artikel is gesponsord door Holland Composites.