Prefab optimalisatie bespaart tijd, geld en afval bij plaatsing dakramen

Prefab optimalisatie bespaart tijd, geld en afval bij plaatsing dakramen

Met de Prefab Inbouw Optimalisatie gooit Fakro hoge ogen bij de prefabindustrie. De aangeleverde dakramen kunnen namelijk direct vanaf de pallet, precies op maat en voorzien van alle benodigde hulpstukken in de dakvlakken worden aangebracht. Maar er is meer: zo vervalt de transportverpakking, zijn minder inbouwhandelingen nodig en wordt op tijd, geld en mensen bespaard.

Bart Peters is commercieel directeur van Fakro Nederland, dat van oudsher een grote speler op de nieuwbouwmarkt is. Aangezien steeds meer daken worden geprefabriceerd is het fabrieksmatig inbouwen van dakramen een belangrijke tak van sport geworden. “Daarbij kijken wij vanzelfsprekend naar de behoeften en problemen in dit marktsegment en vragen we prefabbouwers waar ze in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Dat leverde drie antwoorden op waar we echt iets mee konden en uiteindelijk ook hebben gedaan. Met als aansprekend resultaat onze Prefab Inbouw Optimalisatie.”

We besparen echt vele tonnen verpakkingsmateriaal per jaar”

Groot pluspunt voor milieu

Dakramen worden altijd goed ingepakt om schade op de bouwplaats te voorkomen. Dat levert een forse berg verpakkingsafval op. Bij in de fabriek geprefabriceerde daken blijkt dat inpakken helemaal niet nodig: de dakramen verlaten de productiefabriek in een gesloten vrachtwagen en worden binnen in de prefabdakenfabriek (magazijn) uitgeladen. “Onze oplossing was simpel”, zegt Bart Peters. “De dakramen worden horizontaal op pallets vervoerd en kunnen in de dakenfabriek met behulp van de kraanbaan en glaszuiger vanaf de pallet meteen in de kap worden geplaatst. Super simpel en voor alle partijen veel voordeliger. En het is natuurlijk een groot pluspunt voor het milieu. We besparen echt vele tonnen verpakkingsmateriaal per jaar.”

Prefab Inbouw Optimalisatie
De dakramen worden horizontaal op pallets vervoerd.

Minder fysieke belasting

Het tweede vraagstuk was of Fakro het montageproces kunnen versnellen. Dat kan op vele fronten. “Zo worden de bevestigingsbeugels al bij ons in de fabriek aan het dakraam vastgeschroefd en hebben we een brede panlat bevestigd. En in de sponning van de binnenafwerking hebben we tochtband aangebracht.” Bijkomend voordeel is dat de medewerkers die het dakraam moeten monteren veel minder fysieke belasting ervaren, zodat ook op personeelsgebied de Prefab Inbouw Optimalisatie een positieve doorwerking heeft. Kortom: de simpelste oplossingen zijn vaak de beste.”

Een efficiënte werkwijze bespaart ongeveer vijftien minuten per dakraam”

Tijd besparen

De Prefab Inbouw Optimalisatie is een compleet pakket waarmee de gebruiker direct aan de slag kan. De tochtdichting is af-fabriek in de sponning aangebracht. Hierdoor vermindert het aantal handelingen en hoeft het dakraam niet eerst ondersteboven te worden gelegd. De montagehoeken en panlat zijn eveneens af-fabriek aangebracht. Het dakraam komt zo direct op de juiste inbouwdiepte te liggen en het volstaat om de panlat op de kap te bevestigen. De panlatten worden direct op de tengels aangebracht en optioneel zijn extra hoeken aan de zijkant van het dakraam te plaatsen. Vervolgens kan de kap worden geïsoleerd en eventuele aansluitingen met folie gemaakt. Als laatste wordt het gootstuk gemonteerd. Door deze efficiënte werkwijze wordt de foutmarge verminderd en per dakraam ongeveer vijftien minuten montagetijd bespaard.

Dakraamintegratie

Steeds meer gebouwen in Nederland krijgen een dak met zonnepanelen. Dankzij een speciaal gootstuk zijn de dakramen van Fakro eenvoudig te integreren in elk type PV-dak. Het gootstuk zorgt voor een naadloze en waterdichte verbinding met het indak PV-systeem. Dat maakt het nu mogelijk om op vrijwel elke gewenste plek een dakraam toe te passen. De oplossing is makkelijk te integreren in nieuwbouw of in een bestaande situatie. Zowel voor als na de installatie.

Familiebedrijf

Op het gebied van dakramen is Fakro marktleider in vele landen en de nummer twee wereldwijd. De Fakro Group heeft ruim 3300 werknemers, meer dan 200 duizend vierkante meter eigen productieruimte en twaalf productiefabrieken over de hele wereld. Het in Groesbeek gevestigde Fakro Nederland BV is nog altijd een echt en hecht familiebedrijf. Dat is in de dagelijkse werkpraktijk te merken aan de persoonlijke en laagdrempelige samenwerking met klanten.

Fakro is leverancier van Platform 2050, dat zich bezighoudt met de planmatige verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad en nu ook specifieke daglichtoplossingen kan aanbieden aan vastgoedbeleggers en woningbouwcoöperaties.

Dit artikel is gesponsord door Fakro.

Zelfbouw brengt het droomhuis van Klanker en Marx dichterbij. Foto's: Johan Nebbeling

Gratis toolbox helpt zelfbouwer aan woning op maat

Hoe staat het met WikiHouse, het open source bouwconcept waarmee iedereen een eigen huis kan bouwen? Cobouw ging kijken in de natuurinclusieve wijk in ontwikkeling, Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem. Daar bouwen Hans Klanker en Sanne Marx hun eigen WikiHouse.

Foto: Broad

Elf etages made in China in 28 uur

In negentien dagen een volledige prefab-wolkenkrabber bouwen. Broad werd er beroemd mee, doordat de bouw live op internet te volgen was. Het Chinese bedrijf meent daarmee de oplossing te hebben voor de woningnood in Nederland.

Prefab bouw en tegelwerk: 'De juiste lijm voorkomt scheuren'

Prefab bouw en tegelwerk: 'De juiste lijm voorkomt scheuren'

Steeds vaker kiezen ontwikkelaars en aannemers voor prefab bouwen. Als producent van lijmen, kitten en chemische producten denkt Mapei graag met deze partijen mee, zegt sales manager Tom Verhagen van Mapei Nederland. "Mijn boodschap aan bouwers? Geef zo exact mogelijk aan hoe en wat je wil bouwen, inventariseer alle risico's en betrek ons er in een vroeg stadium bij. Wij kunnen de pijnpunten aanwijzen en hebben de eventuele oplossingen."

'Powertrain is het technische hart voor compacte nieuwbouwwoningen'

'Powertrain is het technische hart voor compacte nieuwbouwwoningen'

De groeiende tekorten aan zowel woningen als arbeidskrachten zorgen voor meer vraag naar prefab nieuwbouwwoningen. Interduct speelt hierop in met de Powertrain, een compacte installatiekast die ventilatie, verwarming en energieopwekking samenbrengt in één geluiddempende module. Niek Kleuskens, engineer research & development bij Interduct, omschrijft de Powertrain als "het technische hart van de woning."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.