Prefab kozijnelement maakt flinke groei door in nieuwbouw

undefined
Prefab kozijnelement maakt flinke groei door in nieuwbouw
Jan Slagman: “De levensduur van een kozijnelement bedraagt tussen de 50 en 75 jaar en heeft nauwelijks onderhoud nodig.”

Het is circulair, onderhoudsarm en geschikt voor elk bouwsysteem; Cascoready, een prefab kozijnelement, inclusief stelkozijn, verankering en afdichting. Cascoready is een concept van Europrovyl uit Leeuwarden, pionier én voorloper op het gebied van kunststof gevelelementen. Hiermee versterkt Europrovyl zijn rol als producent van duurzame kozijnoplossingen.

Naast producent en leverancier van kunststof kozijnen is Europrovyl co-maker van diverse aannemers en conceptuele- en systeembouwers. “Structurele samenwerking met ketenpartners is cruciaal”, zegt commercieel directeur Jan Slagman van Europrovyl, al ruim vijftig jaar producent en leverancier van kunststof gevelelementen. “Aannemers, vastgoedbedrijven en cascobouwers dagen ons continu uit om verder te verduurzamen. We proberen dicht bij de klant te staan, om zo goed mogelijk aan hun vraag te kunnen voldoen. En wij denken graag met ze mee. Elke innovatie die wij doen, heeft dan ook een duurzaam karakter. Dat kan over van alles gaan: vermindering van afvalstoffen, toepassing van duurzamere grondstoffen of prefabricage. Blijven innoveren is belangrijk om je positie als marktleider te behouden.’’

Dringend verduurzamen

De bouw móet ook dringend verduurzamen, vervolgt Slagman. “De hele maatschappij moet verduurzamen. En als wij als Europrovyl niet meedoen, zijn we over vijftien jaar niet meer relevant. Als grootste partij in onze branche nemen we graag het voortouw. We hebben de slagkracht. En die verduurzamingsslag kan wat mij betreft niet snel genoeg gaan. Regelgeving gaat ons verder helpen. Want hoe strenger de regelgeving, hoe eerder stappen worden gemaakt. De bouw heeft dat echt nodig.’’

prefab kozijnelement

Heijmans Woning Concept

Dankzij nauwe samenwerking met ketenpartners heeft Europrovyl de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt. Aannemers en cascobouwers betrekken Europrovyl al heel vroeg in het bouwproces, aldus Slagman. Daardoor kunnen de onderlinge verwachtingen goed op elkaar worden afgestemd. “Nauwe samenwerking betekent winst voor alle partijen.” Zo is Heijmans, een van de grootste bouwbedrijven van Nederland, een belangrijke partner, vervolgt Slagman. “Europrovyl levert de kozijnen voor de woningen van het Heijmans Woning Concept. Wij werken al sinds 2012 nauw samen met Heijmans.”

Maatwerk

Als co-maker en toeleverancier is het van cruciaal belang dat de kozijnenfabrikant uit Leeuwarden zich flexibel opstelt richting opdrachtgevers, zodat de producten optimaal aansluiten op de processen, werkwijzen en verwachtingen van de opdrachtgevers. Maatwerk dus. Naast Heijmans werkt Europrovyl nauw samen met onder meer Van Wijnen, Thunnissen Bouw en Bouwbedrijf Lont. Ook wordt indirect samengewerkt met cascobouwers als Heembeton BV en Spaansen Groep.
Europrovyl hecht aan kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en betaalbaarheid van haar producten. Daarom is de fabrikant constant bezig met productstandaardisatie en procesoptimalisatie.

prefab kozijnelement

Voor alle bouwsystemen

Het Cascoready-concept is geschikt voor alle bouwsystemen: houtskeletbouw, betoncasco’s en kalkzandsteencasco’s. Voor elk systeem is detaillering ontwikkeld, waarbij de prefab kozijnelementen naadloos aansluiten op het casco. Omdat het prefab-kozijn onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek wordt gemaakt, is de kwaliteit voorspelbaar en constant. Hierdoor heeft de opdrachtgever zekerheid over bouwtijd, kosten en kwaliteit.

Lange levensduur

Wie Cascoready gebruikt, kiest voor een duurzame en circulaire oplossing, vervolgt Slagman. “De levensduur van een kozijnelement bedraagt tussen de 50 en 75 jaar en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Na die periode worden de elementen ingenomen en gerecycled, vervolgens gebruiken we het weer als nieuwe grondstof voor kozijnen. Zo blijft de stroom gesloten.” Het kozijnelement is in zijn geheel demontabel. Slagman: “Die losmaakbaarheid is een belangrijke eigenschap. Er wordt gebruikt gemaakt van droge verbindingen.”

prefab kozijnelement

Efficiënt bouwen

De naam zegt het al een beetje: met Cascoready is een casco snel wind- en waterdicht. Op de bouwplaats zelf zijn daardoor minder logistieke bewegingen en handelingen nodig. Door die efficiency wordt de bouwtijd teruggebracht. Bovendien draagt het bij aan veiliger en efficiënter werken op de bouwplaats.

Fossielvrij pvc

Kunststof kozijnen zijn volgens Slagman jarenlang een renovatieproduct geweest, maar de laatste tien tot 15 jaar heeft het kunststof kozijn een stevige positie gekregen in de nieuwbouwmarkt. Sterker, in nieuwbouwwoningen worden ze inmiddels al vaker toegepast dan houten kozijnen. De grootste uitdaging voor komende jaren? “Het verder verduurzamen van ons product en proces, zoals het doorontwikkelen van kozijnen die zijn gemaakt van fossielvrij pvc, afvalmanagement (recycling, reductie en hergebruik) en levensduurverlenging. We zijn al heel ver. We staan niet voor niets als eerste kunststof kozijnproducent in zowel de Nationale Milieu Database (NMD) als de BCI database (Building Circularity Index) met een stevige, feitelijk onderbouwing van onze duurzame kozijnoplossingen. De komende tijd zullen we deze waardes verder aanscherpen.”

Toonaangevend

Europrovyl is al ruim vijftig jaar toonaangevend in productie, toelevering en montage van kunststof kozijnen in de renovatie en de traditionele en conceptuele nieuwbouw. Met circa 130 medewerkers maakt Europrovyl gemiddeld 220 kozijnen per dag. Daarmee mag het in 1970 opgerichte bedrijf zich een van de grootste fabrikanten van kunststof kozijnen in Nederland noemen. Door de almaar toenemende vraag opende Europrovyl in 2018 een nieuwe fabriek in Leeuwarden.

prefab kozijnelement

VHZ

Sinds 2020 is Europrovyl onderdeel van VHZ, de grootste verwerker van kozijnen in Nederland. VHZ produceert 180.000 kozijnen per jaar en heeft een omzet van 200 miljoen euro. VHZ Groep is marktleider in Nederland op het gebied van de meest duurzame kunststof kozijnen. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Zwolle, heeft ruim 650 mensen in dienst en beschikt over vier productielocaties.

VHZ omvat zes verschillende bedrijven: naast Europrovyl zijn dat Transcarbo (Hoensbroek), Kumij (Groningen), Smits Kozijnen (Gemert), Kozijn Service Nederland (Wassenaar) en Alwood Montage (Terborg).

Dit artikel is gesponsord door Europrovyl.

undefined