Biltz en Bovero geloven in revolutionair wandsysteem

Biltz en Bovero geloven in revolutionair wandsysteem
Jilles Boonstoppel van Bovero (links) en Roel Geutjes van Biltz.

Losmaakbaar en volledig herbruikbaar; het zijn de belangrijkste eigenschappen van Gyproc LOOPD. Het revolutionaire Metal Stud-wandsysteem wordt toegepast bij de renovatie van het kantoor van Shell. "Formeel was het nog niet eens op de markt, maar we zijn blij dat we het al konden gebruiken. Het is de meest duurzame oplossing."

Biltz en Bovero zijn sinds 2022 betrokken bij de renovatie van het Shell-kantoor in Den Haag. Biltz als bouwteampartner en Bovero als co-maker van Biltz. Ze maken voor het eerst gebruik van het Metal Stud-wandsysteem Gyproc LOOPD. “Toen we deze opdracht kregen, had niemand nog van Gyproc LOOPD-wanden gehoord. Min of meer bij toeval kwam het voorbij.”, zegt Roel Geutjes, projectleider van Biltz.

De keuze om dit nieuwe wandsysteem toe te passen was snel gemaakt”

ABT, bouwtechnisch adviseur van Shell, heeft in overleg met Biltz proactief contact opgenomen met Gyproc op zoek naar de nieuwste innovaties op het gebied van hergebruik van gips. Zo kwamen zij op het LOOPD systeem, dat binnen een jaar op de markt zou komen. Gyproc heeft op verzoek van het bouwteam voor Shell een eerste pilot opgezet in Nederland en de materialen vervroegd geleverd.

Geutjes: "Shell heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil graag met circulaire producten werken. De keuze om dit gloednieuwe wandsysteem toe te passen was snel gemaakt, nadat Gyproc toegezegd had te kunnen leveren. Zelfs terwijl het nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar was! Onze calculator heeft vervolgens contact gezocht met de calculator van Bovero. De lijnen zijn gelukkig kort, want we werken al jaren samen.’’

Uiteindelijk gaat het afwerken vrij eenvoudig”

Remontabel wandsysteem

Tot voor kort waren gipswanden louter geschikt voor eenmalig gebruik, om vervolgens gerecycled te worden. Gyproc LOOPD is het eerste remontabele, dus herbruikbare, Metal Stud-wandsysteem. Het product is een innovatie van Gyproc Nederland, een fabrikant van gipssystemen voor de droge en natte binnenafbouw. 

De opbouw bestaat uit Metal Stud-profielen met gipskartonplaten van Gyproc. De wanden worden op dezelfde manier gemonteerd als traditionele Metal Stud-wandsystemen. Daarna wordt over de naden Gyproc LOOPD Voegband en het Gyproc LOOPD Voegmiddel aangebracht. Wat dit systeem uniek maakt, is dat de voegafwerking losmaakbaar is; het voegband kan als een soort ritssluiting worden losgetrokken. Daardoor worden de schroeven weer zichtbaar en kunnen de wanden zeer eenvoudig gedemonteerd worden voor hergebruik. Handig voor scholen, ziekenhuizen of kantoorpanden, waar flexibiliteit of aanpasbaarheid van de binnenruimte steeds belangrijker worden. Boonstoppel. “Met Gyproc LOOPD heb je meer mogelijkheden om de indeling op termijn aan te passen, zonder dat je de wanden hoeft af te voeren.”

Je kunt de indeling aanpassen zonder dat je de wanden hoeft af te voeren”

Betere akoestiek

Zoals het kantoorpand van Shell. De indeling van het gebouw was hokkerig en klein, zegt Geutjes. ,"De opdrachtgever wil grotere, deels open ruimtes, maar ook de mogelijkheid om de indeling in de toekomst weer aan te passen. Daarnaast waren de oude wanden gehorig. Met Gyproc LOOPD is de akoestiek gelijk aan een traditionele methode, maar beter dan de bestaande demontabele systeemwand.’’

Eenvoudige afwerking

Om de plaatsing en montage van het nieuwe wandsysteem eigen te maken, hebben Biltz en Bovero – in samenwerking met Gyproc Nederland – een mock-up gemaakt op de derde verdieping van het te renoveren Shell-pand. Het ging om een wand van ongeveer vijf meter. Boonstoppel: "De manier van verwerken is iets anders dan we gewend zijn. Je moet er even een bepaalde handigheid in krijgen, maar uiteindelijk gaat het afwerken vrij eenvoudig.’’

Het nieuwe wandsysteem is intussen geplaatst op de derde en vierde verdieping van het gebouw (fase 1); op dit moment worden de eerste en tweede verdieping opgefrist (fase 2). In totaal gaat om ruim 1200 vierkante meter aan nieuwe wanden, zegt Boonstoppel.

Gyproc Professional

Bovero werkt al jarenlang met producten van Gyproc en mag zich Gyproc Professional noemen. ,,Er lopen adviseurs rond die ons kunnen bijstaan als sprake is van projecten met ingewikkelde detaillering of engineering. Bovendien is het een innovatief bedrijf dat aan duurzaamheid hecht, net als Biltz en wij. We leggen de lat hoog en kunnen heel prettig samenwerken.’’

Naast het plaatsen van nieuwe wanden voert Biltz ook andere werkzaamheden uit in het kantoor van de multinational, zoals aanpassing en vernieuwing van de installaties, schilderwerkzaamheden, vloerafwerking en nieuwe inrichting. Het gaat om een grootschalige herinrichting. De oplevering staat gepland op 4 augustus van dit jaar.

Biltz & Bovero: al jarenlang partners

Biltz – gevestigd in Amsterdam - is een landelijk opererend onderhoudsbedrijf met een uitgebreid pakket aan disciplines, denk aan allround bouwkundige renovaties, brandpreventie, schilderwerken, betontechniek, projectinrichting, verduurzaming en vastgoedonderhoud. Biltz is of was betrokken bij de renovatie van onder meer Las Palmas Rotterdam, het Bemanningencentrum van KLM, District West – Mediahuis en verduurzaming van diverse wooncomplexen.

Bovero is een organisatie die zich sinds 1968 bezighoudt met het leveren en monteren van wanden en plafonds, met name in de utiliteitsbouw. Het in Rotterdam gevestigde bedrijf pakt grote en kleine projecten aan, zoals Bezoekerscentrum Post NL, Volvo Mobility Center Vlaardingen en KLM Crew Training Center. Op het gebied van renovatie en nieuwbouw richt Bovero zich hoofdzakelijk op de Randstad.

Dit artikel is gesponsord door Saint-Gobain Gyproc.