'Woning is duurzamer, flexibeler en sneller gereed dankzij BIA-scheidingswanden

'Woning is duurzamer, flexibeler en sneller gereed dankzij BIA-scheidingswanden
BIA Systeemwanden bij werkzaamheden van Novito in Wijk en Aalburg.

De jonge industriële woningbouwer Novito uit Hengelo belooft zijn opdrachtgevers duurzame, aanpasbare en betaalbare woningen. Binnen dit concept zijn de scheidingswanden van BIA Systeemwanden uit Wijchen onontbeerlijk, stelt mede-oprichter Niek Nijenhuis. "In dit tijdperk van razendsnelle veranderingen draait alles om een groot aanpassingsvermogen."

Novito bouwt sinds 2018 fabrieksmatig betaalbare en flexibele woningen voor kleinere huishoudens. Het idee ontstond jaren eerder, verklaart directeur en medeoprichter Niek Nijenhuis. “Mijn vader en ik bedachten Novito al in 2011 aan de keukentafel. Mijn vader was directeur bij een grote bouwer. Ikzelf heb ook ervaring opgedaan bij grotere aannemers. Daar zagen we hoe lastig het is snel veranderingen door te voeren. Ook al is de wil er, in de praktijk is het ondoenlijk een varende olietanker te keren. Ons uitgangspunt was een wendbaar bouwbedrijf te beginnen dat is afgestemd op de meest actuele eisen en vraagstukken van deze tijd. Daar schort het namelijk aan in deze behoudende sector.”

De wanden sluiten aan op onze eisen van flexibiliteit, circulariteit en betaalbaarheid”

Noodzaak groter dan ooit

Anno 2023 is de noodzaak tot een flexibele bedrijfsvoering groter dan ooit. “Het tempo van veranderingen is nog nooit zo hoog geweest. Kijk alleen al naar de kapitaalmarktrente die in een jaar van 1 naar 4 procent omhoog schoot en de prijsexplosie van materiaal- en personeelskosten. Neem ook de politieke eisen aan de bouwsector om te verduurzamen. We moeten elektrificeren, mogen amper nog CO2, stikstof en fijnstof uitstoten na 2030 en circulair bouwen moet de norm worden. In een sector waar het aanpassingsvermogen niet groot is, moet het roer om. De crux is om als bouwer niet te sturen op massa, maar op een groot aanpassingsvermogen.”

Novito-filosofie

Volgens die filosofie ontstond Novito. “De woningen die wij bouwen, moeten aanpasbaar, duurzaam en betaalbaar en snel realiseerbaar zijn. Om te beginnen hebben we de bekende principes van het slimbouwen in ons systeem geïntegreerd. Alle disciplines – van casco, gevels, daken, installaties en afbouw – hebben we opgeknipt. Vervolgens hebben we ons eigen bouwsysteem ontwikkeld.”

De productie gebeurt in de eigen fabriek voor een belangrijk deel met robots. Het integrale, flexibele systeem omvat een speciale fundering, een prefab draagstructuur met gevelconstructie en een flexibele inbouw. Hierbij zijn constructie, inbouw en de installaties fysiek van elkaar gescheiden.

BIA Systeemwanden
Novito heeft in korte tijd hoogwaardige huisvesting gebouwd in Wijk en Aalburg, met BIA Systeemwanden.

Circulaire woningen

“In een Novito-woning is onze drager vast en onze inbouw flexibel”, gaat Nijenhuis verder. “Een Novito-woning is bovendien in grote mate circulair. Alle individuele onderdelen van onze woning moeten hergebruikt worden. Binnen dit bouwproces zijn we op zoek gegaan naar elementen die passen in onze filosofie. Zo stuiten we op de binnenwanden van BIA Systeemwanden.”

Hogere bouwsnelheid

De scheidingswanden met een holle kern zijn licht, modulair en recyclebaar. “Ze sluiten aan op onze eisen van flexibiliteit, circulariteit en betaalbaarheid. De fermacell-platen van BIA Systeemwanden bestaan bijvoorbeeld uit 100 procent gerecycled papier, water en gips. De BIA-wanden zijn licht en zeer eenvoudig te monteren. De bouwsnelheid ligt veel hoger, er is geen geluidsoverlast, we hebben geen bouwafval en hebben minder grondstoffen nodig.”

Installatiewerk

De grootste winst voor Novito-werknemers is de vereenvoudigde installatie, legt hij uit. “Bij traditionele wanden is installatie vaak het grootste probleem. Wil je bij het installatiewerk kunnen of een nieuwe aansluiting in een wand van gasbeton of in een stucwand, is dat lastig dan wel onmogelijk. Met de BIA-scheidingswand kan je er gewoon bij. Omdat er ruimte in de binnenwand zit, kan je een kabel eenvoudig in de wand laten zakken. Een wandcontactdoos kan je zo in een laat stadium plaatsen en naderhand nog aanpassen.”

Eenvoudig elektra plaatsen

Ook is het gemakkelijk om het leidingwerk mee te veranderen. “De elektraleiding kan er eenvoudig uit en in een nieuwe wand worden geplaatst. We hoeven ook geen leidingen in gefreesde sleuven te plaatsen en met beton weg te smeren. Daarmee voldoen we aan een van de speerpunten van de slimbouwenmethode; het ontkoppelen van de installaties van de bouwkundige elementen. Bovendien past hun flexibele wandprofiel op ons eigen plintensysteem.”

BIA Systeemwanden

Circulaire wanden

Zo nog belangrijker is de aanpasbaarheid, de belangrijkste pijler onder de Novito-filosofie, aldus de directeur. “De voorbedachte elementen moeten bij ons mee kunnen veranderen met de omstandigheden. De BIA-wanden zijn eenvoudig te demonteren, verplaatsen en hergebruiken. In deze onzekere tijd van disruptie en snelle veranderingen is dat onontbeerlijk. Mochten onze woningen na vijf of tien jaar nodig zijn voor andere doelgroepen, kunnen we die eenvoudig aanpassen. Als een legohuisje kunnen we de woning met dezelfde stenen opnieuw inzetten, of het nu voor spoedzoekers, arbeidsmigranten, bejaarden, studenten of asielzoekers is. Ook de huidige bewoners kunnen hun woning naar eigen zelf indelen en later nog veranderen. Als een stel een kind krijgt, is een extra tussenwand snel geplaatst.”

Snel en flexibel handelen

De wandoplossing van BIA Systeemwanden stelt Novito beter in staat snel en flexibel te handelen. “Overheden en woningaanbieders hebben steeds vaker noodhuisvesting nodig, dus snelheid en flexibiliteit zijn belangrijke vereisten. Zo hebben we in de Brabantse gemeente Wijk en Aalburg in korte tijd hoogwaardige huisvesting voor arbeidsmigranten gerealiseerd. De gemeente en het opdrachtgevende uitzendbureau willen dat de arbeidsmigranten zich er echt thuisvoelen. Met 66 appartementen rond een binnentuin heeft het de uitstraling van een minidorp. Ook kunnen de woningen eenvoudig geschikt te maken voor drie personen. En mocht de woningvraag veranderen, zijn ze ook aan te passen voor een andere doelgroep of te verplaatsen naar een andere locatie. Omdat we ook woningscheidende wanden gebruiken, kunnen we de woning dan desgewenst zelfs groter maken.”

De BIA-wanden zijn eenvoudig te demonteren, verplaatsen en hergebruiken”

Geleidelijke groei

Dat de woningmarkt in lastiger vaarwater is gekomen, deert Novito niet. “Onze fabriek is niet afhankelijk van een grote woningproductie. Ook met een lagere productie is de fabriek rendabel. Twee jaar geleden bouwden we nog maar dertig woningen, dit jaar zitten we op honderd en over een paar jaar op 250 woningen. Met een opdrachtgever zijn we in gesprek over een project met ongeveer 180 appartementen in Geldermalsen. We staan echter een geleidelijke, beheersbaar groei voor. BIA Beton en BIA Systeemwanden blijven hierin gewaardeerde partners. We onderhouden korte lijnen en vertrouwen op elkaar. Met BIA kunnen we projectoverstijgend denken en samen integraal nieuwe producten en methodes ontwikkelen en bestaande producten doorontwikkelen en verbeteren.”

BIA Beton bijna honderd jaar

Beton-Industrie Arts (BIA Beton) is een familiebedrijf opgericht in 1925 en sinds 1935 in handen van de familie Arts. Vanuit het Gelderse Wijchen produceert het moederbedrijf van BIA Systeemwanden stenen en blokken – waaronder specials als groenewand- en hennepblokken - en systeemwanden. Tot medio 2020 vormden Johan, Jules en Harold Arts de directie van BIA Beton. Nu bewaken ze als aandeelhouders de langetermijnvisie van BIA Beton. Sinds 2021 is Olivier Hamers algemeen directeur.

Grote productiecapaciteit

De kernwaarden van BIA zijn al bijna honderd jaar nuchterheid, stabiliteit, loyaliteit en continuïteit. De moderne fabrieken van BIA staan garant voor een grote productiecapaciteit. Dankzij de omvangrijke, grotendeels overdekte opslagcapaciteit, een breed assortiment en een uitgekiende logistieke afwikkeling kunnen BIA Beton en BIA Systeemwanden opdrachtgevers flexibel en just-in-time bedienen. Daarmee kunnen aannemers en ontwikkelaars voorraadruimte en -kosten besparen.

BIA systeemwanden licht maar sterk

Begin deze eeuw heeft BIA Beton zijn scope verbreed naar de productie van systeemwanden. De scheidingswanden zijn bestemd voor de sectoren nieuwbouw, vastgoed, renovatie en retail. De BIA-scheidingswand is geschikt voor de droge afbouw en beschikt over een kern van golfkarton met aan weerszijden een topbeplating van gips, fermacell of MDF. Zo ontstaat een zeer sterke sandwichplaat met de benodigde stijfheid, stabiliteit en de benodigde brand- en geluidsisolerende eigenschappen.

Snelle en eenvoudige montage

De kant-en-klare panelen onderscheiden zich door een snelle en eenvoudige montage. De scheidingswanden kunnen zonder schroeven middels het hol-en-dolprincipe in elkaar worden gezet. Voor de boven- en onderzijde zijn standaardprofielen ontwikkeld die schroefbaar (en demontabel) zijn. De voorzetwand is bestemd voor het thermisch na-isoleren aan de binnenzijde van wanden. De paneelbreedte is 600 mm, de standaard paneelhoogte bedraagt 2600 en 3000 mm.

Dit artikel is gesponsord door BIA Systeemwanden.