Innovatie: Flexgoed als een service

Innovatie: Flexgoed als een service
Joziene van de Linde, commercieel directeur van De Meeuw.

Met de traditionele aanpak kan Nederland de vraag naar betaalbare woningen niet aan. Daarom introduceert De Meeuw 'Flexgoed als een service'. "Dit concept verkort de periode van initiatie tot en met realisatie tot twee jaar", zegt Joziene van de Linde van De Meeuw.

Het nieuwe concept ‘Flexgoed als een service’ is volgens De Meeuw een uitkomst voor het woningtekort. “Opdrachtgevers als gemeenten en woningcorporaties sluiten met ons een overeenkomst voor het gebruik van de woningen die we bouwen, waarbij wij zorgen voor het beheer en de updates”, vertelt Joziene van de Linde, commercieel directeur van De Meeuw uit Oirschot. “Na afloop van het contract nemen wij de woningen terug. Dit concept verkort de periode van initiatie tot en met realisatie tot twee jaar, inclusief vergunningsverlening en andere procedures.”

Bouwen kan veel sneller en goedkoper”

Financiële druk wegnemen

Er zijn volgens Van de Linde meer voordelen. “We nemen de financiële druk weg, doordat wij zelf investeren in de platforms waaruit de woningen zijn opgebouwd. En we nemen taken uit handen waar opdrachtgevers niet op zitten te wachten. Zo zie je: de oplossing van het woningtekort vraagt niet alleen om technische innovatie, maar ook om innovatie van het businessmodel van ons als bouwers.”

Vijftig jaar flexibel bouwen

De Meeuw staat al ruim vijftig jaar bekend als de industriële producent van flexibele circulaire gebouwen. Deze gebouwen zijn altijd maatwerk, of het nu gaat om tijdelijke of permanente huisvesting. De vele voordelen van in de fabriek geprefabriceerde en op de bouwplaats te assembleren platforms zijn bekend: een hoge kwaliteit, minder faalkosten, een flinke tijdwinst, nauwelijks of geen stikstofproblemen en gemakkelijk inspelen op de energietransitie.

Sneller en goedkoper

Al die voordelen alleen lossen het woningtekort niet op, weet Van de Linde: “Traditioneel bouwen vergt vele jaren van voorbereiding en alleen dat al brengt hoge kosten met zich mee, terwijl de financiering van woningbouwprojecten al lastig genoeg is. Bij De Meeuw bewijzen we al vijftig jaar dat bouwen veel sneller en goedkoper kan.”

Nu gaat De Meeuw weer een stap verder. “Met de introductie van ‘Flexgoed als een service’ investeren wij zelf in de gebouwen voor onze opdrachtgevers. Daarmee nemen wij de financiële druk weg bij corporaties en gemeenten. Zij kunnen zich beperken tot de locatie en de vergunningverlening.”

Omwenteling in het bouwen

Volgens Van de Linde kan ‘Flexgoed als een service’ een omwenteling in het bouwen op gang brengen. “We kunnen overal snel de gewenste woonruimte leveren. Net als bij software as a service betaal je voor het gebruik. Wij zorgen voor het onderhoud en de updates. Na afloop kan het contract worden verlengd of niet. Zo niet, dan nemen we de woningen terug om ze ergens anders te plaatsen of ze te ontmantelen zodat we de onderdelen opnieuw kunnen gebruiken. Dat is onze nieuwste bijdrage om de groeiende woningnood snel en effectief te lijf te gaan.”

Investeren in flexibele gebouwen

Het verschil met het traditionele bouwbedrijf zit vooral in het businessmodel. ”Voor traditionele bedrijven is de kous af als het gebouw is opgeleverd. Wij investeren zelf in de de flexibele gebouwen die we voor onze opdrachtgevers produceren. Dat kan doordat de standaard platforms waarmee wij bouwen waarde houden. We kunnen ze verplaatsen, opnieuw gebruiken, demonteren en onderdelen recyclen. Inmiddels blijft 80 procent van de platforms waarmee wij bouwen ons eigendom. Nu gaan we weer een stap verder en nemen met ‘Flexgoed als een service’ ook de belemmerende factoren weg die opdrachtgevers ervaren wanneer zij zelf vastgoed moeten exploiteren.”

Wij investeren zelf in de gebouwen voor onze opdrachtgevers”

Verspilling van energie

Traditionele woonprojecten worden zeer star door de lange afschrijftermijnen. Woningen zijn moeilijk aanpasbaar aan veranderende woonwensen en vaak kunnen technische installaties niet goed worden vernieuwd. Van de Linde: “Dat leidt steeds weer tot verspilling van energie en materialen, terwijl het eindresultaat
het nét niet is. Het voor de eeuwigheid bouwen zit er zo ingehamerd bij de Nederlandse bouw, dat die moeite heeft met kortere gebruiksperioden.”

Extreem duurzaam

Wat de flexwoningen van De Meeuw zo goed maakt volgens Van de Linde: “Ze zijn in hun geheel of in onderdelen keer op keer weer te gebruiken en daarmee juist extreem duurzaam. Wij hebben ervoor gekozen om
materialen eindeloos in omloop te houden. Hiermee hebben we de afvalstroom al met 95 procent gereduceerd. Daar zijn we best trots op.”

Dit artikel is gesponsord door De Meeuw.