Groene BouwKracht© draagt bij aan emissieloze bouwplaatsen

Groene BouwKracht© draagt bij aan emissieloze bouwplaatsen

Emissieloze bouwprojecten kunnen niet zonder elektriciteitsvoorziening. In dat gat is Groene BouwKracht© gesprongen. Deze startup verhuurt batterijsystemen voor bouw- en infraprojecten waar geen elektriciteit voorhanden is. Daarnaast kunnen de batterijsystemen ook ingezet worden door bedrijven of locaties die door een kleinere aansluiting niet voldoende stroom kunnen gebruiken. De batterijen voorzien dan de gevraagde pieken op het net. Voor aannemers en andere bedrijven richt Groene BouwKracht© zelfs een emissieloze bouwplaats in, dit is een 20-ft-container die voorzien is van elektrische gereedschappen die nodig zijn om een emissieloos bouwproject te realiseren en gevoed wordt door een externe batterij. Inclusief laadmogelijkheid en opslag.

“De vraag naar batterijsystemen is enorm groot, enerzijds voor bouwprojecten en anderzijds voor alle andere sectoren. Een ieder heeft last van beperkte laadinfrastructuur en beschikbare capaciteit.” Aan het woord is Mark Haazelager van Groene BouwKracht©, een startup voor batterijsystemen en emissieloze bouwplaatsen. Haazelager geeft leiding aan de startup Groene BouwKracht©, maar hijzelf heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de materieelverhuur. “Onze bedoeling is batterijsystemen en elektrische gereedschappen te verhuren. We willen daarmee alle sectoren bedienen, daarom hebben we twee soorten batterijsystemen in onze verhuurvloot die voor alle toepassingen ingezet kunnen worden.”

Missie

De missie van Groene BouwKracht© is volgens Haazelager helder. “We maken het mogelijk dat bouwprojecten emissieloos worden uitgevoerd. Brandstof is kostbaar en we zitten midden in de grootste energiecrisis van de afgelopen decennia. Ook de stikstofcrisis draagt bij aan de behoefte aan emissieloos bouwmaterieel. Het is nu heel belangrijk om onafhankelijk te kunnen opereren. Dat kan met onze systemen. Er is geen lokale stroomaansluiting nodig om toch je werk te kunnen doen.” Groene BouwKracht© is een pionier op het gebied van batterijsystemen, stelt Haazelager. “Wij verhuren onderscheidende batterijsystemen. We kiezen bewust voor een anders soort batterij, een zogenaamde Lithium Titaan-batterij. Die is door de hogere ijzerdichtheid extreem goed geschikt voor snel opladen en ontladen. Deze batterij kan dus ook voor meerdere doeleinden worden ingezet, maar hebben we bovenal gekozen vanwege de veiligheidsaspecten.”

Veiligheid

Een echt onderscheidend aspect van de batterijsystemen van Groene BouwKracht© is de veiligheid. “Deze robuuste batterij kan niet ontbranden of ontploffen, en is extreem veilig voor de omgeving. Die onveilige chemische reacties komen eenvoudigweg niet op gang in deze systemen. Dat maakt het een veilige batterij die bovendien weinig tot geen degradatie kent, waardoor deze tot 20 jaar of 20.000 laadcycli gebruikt kan worden.” De batterijcontainer van Groene BouwKracht© heeft de naam Groene Bliksem©320 gekregen en is één van de veiligste off-grid energie opslagsystemen (EOS) die op dit moment op de markt is met een netto capaciteit van 320Kwh.

Off-grid

De Groene Bliksem©320 wordt geplaatst in een 10 ft-container en kan helpen op plekken waar geen stroom beschikbaar is en is daarmee een onafhankelijke off-grid-oplossing, zegt Haazelager. “Gemeenten en overheden willen dat bedrijven emissieloos werken, maar kunnen vaak geen laadpunten leveren op bepaalde plekken. Dat leidt tot extra drempels in de bouwsector, omdat de investeringen voor deze batterij-systemen groot zijn. Wij nemen als verhuurder deze investering weg bij de aannemer en verhuren deze producten aan de markt. Zo kunnen zij emissieloos werken zonder zelf te investeren.”

E-Booster©

Naast de off-grid-oplossing biedt Groene BouwKracht© ook een On-Grid LFP-batterij aan, legt Haazelager uit. “Dit is een E-Booster© die we plaatsen bij bedrijven, projecten en locaties die wel stroom hebben, maar onvoldoende vermogen. Ze zijn bijvoorbeeld in afwachting van een grotere aansluiting en hebben (tijdelijk) extra vermogen nodig. Ze kunnen dan de batterij gebruiken om grote pieken op te vangen, om dan bijvoorbeeld ’s nachts de batterij weer op te laden. Een fantastische oplossing voor heel veel bedrijven die nu stagneren door te weinig beschikbare stroom. Klein (4ft container), schaalbaar, modulair en zeer concurrerend in de markt!”

‘De Emissieloze Bouwplaats’

Emissieloos werken leeft in de bouw- en infrawereld, vertelt Haazelager. Daarom verhuurt hij ook complete emissieloze bouwplaatsen. “We zijn in dat gat gesprongen en kunnen nu voor iedereen overal een emissieloze bouwplaats inrichten. Dit is een 20-ft-container met alle voorzieningen. In de container zetten we dan elektrische apparaten voor grondverzet, grondverdichting en verschillende handgereedschappen. Eigenlijk alles wat de klant nodig heeft. Dat zetten we dan op de locatie neer, samen met een batterij die de accu’s kan opladen. Het bouwmaterieel wordt veilig opgeslagen in de container, wordt opgeladen en kan de volgende dag weer gebruikt worden.”

Ontzorgen

Dit ontzorgt volgens Haazelager de klant volledig. “De klant heeft nergens meer omkijken naar, en kan zijn werknemers in principe met de fiets naar het werk sturen. We zijn een onafhankelijke verhuurder en kunnen dit voor elke partij doen. Het pionieren in deze oplossingen maakt ons als verhuurder anders dan anders dan anderen. We verhuren bijvoorbeeld ook de allereerste elektrische rioolreinigingsunit. Deze elektrische bus is compleet voorzien van inspectiecamera, plaatsbepaler en een ROM e-EcoNomic. Goed voor het milieu en goed voor de mens. En dat VOLT goed!”

Dit artikel is gesponsord door Groene Bouwkracht.