Van BIM-modelleur naar Architect, in 3 stappen

Van BIM-modelleur naar Architect, in 3 stappen

Meryem Yigit (22) is 'a woman with a plan'. Na haar eerste opleiding bouwkunde richting architectuur (hét vak naar haar hart) startte ze als BIM Modelleur, via Evoke, als deeltijdstudent. De eerste stap in haar plan. Einddoel: Junior Architect, gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Hoe dan? "Meteen starten met werken én leren", vertelt ze. Dit is haar stappenplan.

Meryem: “In september start ik met mijn deeltijd HBO Bouwkunde: 4 dagen werken, 1 dag school. Ideaal, want dan kan ik doorgroeien en praktijkleren tegelijkertijd. Schoolprojecten kan ik rechtstreeks op het werk toepassen.”

Dat werk, is haar functie als BIM Modelleur bij architectenbureau Quadrant. Daar bouwt ze met een team van 3 collega REVIT Tekenaars aan verschillende ‘blokken’…

“Huizenblokken. In Oss ontwerpen we een complete wijk die duurzaam wordt ingericht. Dan moet je denken aan warmtepompen en zonnepanelen voor energiebesparing op de woningen, maar ook aan de omgeving. Zo tekenen we plek in voor vogelhuisjes, vleermuishuisjes en bewuste groenvoorziening: zoals een vijver voor natuurlijke waterafvoer, in plaats van rechtstreeks naar het riool. – Collega’s werken die concepten uit, wij werken alles uit in detail tekeningen.”

Een supersnel praktijk-leerproces dat ze bewust opzocht, om mee te nemen in haar carrière als architect van de toekomst. “Ik doe alles in stapjes, dat is het plan.”

Meryem: van BIM naar Architect, in 3 stappen

Stap 1 – de eerste baan, BIM Modelleur


“Ik ben nu BIM Modelleur. Dat komt door Patrick van Evoke. Ik solliciteerde via de website van Evoke eigenlijk op een Werkvoorbereider functie. Toen ik kennismaakte met Patrick legde ik mijn doel uit – architect worden – en mijn voorkeuren voor werk: ontwerpen en bouwkundig tekenen. Hij adviseerde toen om voor een functie als dit te gaan.”

Dat bleek een goede zet.

“Ik leer veel van de architecten die bezig zijn met duurzaam bouwen: hoe het vak werkt, welke keuzes ze maken en waarom. Ik leer hier echt begrijpen wat ik teken, en zie de resultaten. Dat kan ik in de toekomst dan weer meenemen, als ik straks architect ben.” Het einddoel.

Stap 2 – Deeltijd Bouwkunde, dan Projectleider.


“Ik ben begonnen met deze baan om in deeltijd te kunnen gaan werken straks. Voordat je je aanmeldt voor een deeltijd studie moet je namelijk al een baan hebben, waar die mogelijkheid bij bestaat. Zo wil ik straks de opleiding afronden, om door te kunnen groeien naar Projectleider bijvoorbeeld.

De werkervaring die ik ondertussen al opdoe is ook erg belangrijk. In de praktijk leren is zo anders dan op school. Ik heb kort geleden al mijn eigen project gekregen. Een wijk in Wijchen om helemaal 3D te modelleren en de bestektekeningen klaar te maken.”

En ja, daar komen natuurlijk ook uitdagingen bij kijken, als starter.

“Maar dat vind ik juist fijn. Door zo’n uitdaging als dit leer ik wat ik aankan en wat ik kan. Ik kan zo mijn talenten verkennen, opzoeken en oprekken. Fijn om op deze manier snel te leren. Want tekenen, dat blijft gewoon het aller leukste voor mij om te doen. Dat is wat ik zocht in mijn eerste baan, en wat past bij mijn toekomstdroom.”

Meryem: van BIM naar Architect, in 3 stappen

Stap 3 – Master, dan Junior Architect

“Uiteindelijk wil ik de Master Architectuur volgen. Dat duurt een jaar, in deeltijd. Tijdens die master zou ik al mee kunnen kijken met onze architecten, als overgang en leerproces. Daarna hoop ik hier aan de slag te kunnen als Junior Architect…

Tja, ik hou gewoon van uitstippelen. Ik weet wat ik wil en welke stappen ik daarvoor moet zetten. Soms heb een plan B, maar een plan is er altijd.”

Alles voor de einddroom: nog net voor haar dertigste architect worden, met alle werk- en leerervaring in duurzaam bouwen die ze gaandeweg opdoet.

Tip van Meryem: ‘denk eens aan deeltijd’

“Veel studenten overwegen de combinatie van werken en studeren niet.” Toch is het een heel slimme keuze, als je het Meryem vraagt. “Je bent meteen met je toekomst bezig bent, wanneer je al start met werken terwijl je nog verder studeert. Je werkt al aan je cv, en je verdient al geld, waarmee je je kunt opbouwen ondertussen: een huis kopen, een auto. Dat zijn allemaal dingen waar ik niet mee wil wachten tot ik klaar ben met mijn studies.”

Dit artikel is gesponsord door Evoke.