MorgenWonen: koploper door te blijven innoveren

MorgenWonen: koploper door te blijven innoveren

Innovatieve woningbouw met een grote variëteit aan ontwerp- en bouwmethoden, passend bij de vraag van vandaag én morgen: dat is de kern van MorgenWonen, de woonvariaties van familiebedrijf VolkerWessels. MorgenWonen richt zich met grondgebonden woningen en appartementen op één- en meerpersoonshuishoudens. Voor starters, gezinnen en senioren. Het adagium: morgen begint vandaag.

MorgenWonen is koploper als het gaat om duurzaam en circulair bouwen. En wil koploper blijven, zegt directeur Industrie Eric Pot bij VolkerWessels. Dat lukt alleen door te blijven innoveren. “Zo leggen we de laatste hand aan een uniek product dat energie in een grote batterij in een woning kan opslaan. We zijn de eerste partij in Nederland die dat op grote schaal gaat doen. De introductie volgt later dit jaar.”

Hout waar het kan, beton waar het moet

VolkerWessels beschikt over meerdere fabrieken die complete woningen en appartementen in beton of hout kunnen produceren. Pot: “Onze filosofie is: hout waar het kan, beton waar het moet.” Alle elementen die nodig zijn om een huis of appartement te bouwen, worden in eigen fabrieken gemaakt, aldus Pot. Het gaat onder meer om funderingen, vloeren en wanden, deuren en kozijnen, badkamers, trappen, installatiekasten, gevels en daken en complete, driedimensionale modules. “We produceren het hele gamma zélf. Dat we alle componenten in eigen fabrieken maken, maakt ons uniek: er is geen ander bedrijf dat het op deze manier doet.” De bouwonderdelen worden compleet aangeleverd op de bouwplaats, klaar voor plug & play assemblage.

Drijfveren voor prefab

Sinds 2014 bouwt VolkerWessels woningen die geheel of gedeeltelijk onder geconditioneerde omstandigheden in eigen fabrieken worden geproduceerd, aldus Pot. De primaire drijfveren om prefab-woningen te bouwen, zijn volgens Pot kostenbeheersing en een ‘gebrek aan handjes’. “Het is als bouwbedrijf al jaren lastig om voldoende vaklieden te krijgen én te houden die vier of vijf dagen van huis willen zijn. Uitzonderingen daargelaten. In de bouwwereld gold dat jarenlang als standaard, maar de tijden zijn veranderd.”

Verschillende productnamen

MorgenWonen begon acht jaar geleden met een (semi) prefab eengezinswoning, maar inmiddels gaat het ook om (semi) appartementencomplexen tot zes verdiepingen. In acht jaar tijd zijn er circa 3.000 complete prefab woningen en appartementen van de productieband gerold.  Dat gebeurde tot voor kort onder verschillende productnamen, zoals PuurWonen, PlusWonen en ZuiverWonen. Sinds januari van dit jaar gaat het in 1854 opgerichte familiebedrijf verder met één bekende merknaam voor alle woningbouw-toepassingen: MorgenWonen, de woonvariaties van VolkerWessels.

Voortdurende innovatie

MorgenWonen is het resultaat van voortdurende innovatie en is een antwoord op een aantal uitdagingen waar de woningbouw momenteel mee te maken heeft: de grote vraag naar woonruimte in héél Nederland, oplopende grond- en bouwkosten, de uitputting van fossiele bronnen en de consequenties van de ecologische voetafdruk. Een van de grote voordelen van industriële woningbouw is de snelheid van bouwen: het gehele traject – van eerste ontwerp tot en met de oplevering – verloopt 70% sneller dan gemiddeld, zo is berekend.

Beproefd concept

MorgenWonen is intussen een beproefd concept en staat niet alleen voor snel, betrouwbaar, duurzaam en comfortabel, maar ook voor maximale ontwerpvrijheid. Volledige industriële productie is mogelijk, evenals individuele oplossingen (lees: maatwerk).

Industrieel platform

Het technische fundament van MorgenWonen is een industrieel platform. De slimme bouwdelen worden daarom ook wel platformelementen genoemd. Kopers van een woning of appartement van MorgenWonen kunnen vlak voor het productieproces via dit platform zélf opties toevoegen. Pot: “Stel, je wil een extra toiletrolhouder in de wc op de eerste verdieping hebben, dan kan de koper die via ons platform bestellen. Je selecteert, bevestigt en betaalt via iDeal. Zonder tussenkomst van personen wordt de optie automatisch doorgezet naar de desbetreffende machine. Het aantal opties is eindeloos. Het gaat uiteraard om opties die bouwkundig niet ingrijpend zijn.”

Duurzaamheid

Wie kiest voor MorgenWonen, kiest per definitie voor duurzaamheid. Dat ziet de klant tijdens de bouw terug in materiaalkeuze en de aandacht voor circulariteit, maar ook daarna: het energieverbruik is minimaal, de onderhoudskosten zijn laag.

We zijn heel ver met de ontwikkeling van een systeem dat energie op kan slaan op momenten dat je het niet nodig hebt”

Wensen

Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen de industrieel gebouwde woningen worden opgeleverd met zonnepanelen, een CO2-gestuurde warmteterugwin-installatie en een warmtepomp. Op de meegeleverde slimme meter – en op de speciaal voor MorgenWonen ontwikkelde app - is af te lezen hoeveel energie wordt gebruikt en hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Ook worden de woningen op afstand gemonitord, zodat eventuele storingen ook op afstand verholpen kunnen worden.

Energieopslag

Pot ziet de opslag van energie als een van de grootste uitdagingen van dit moment. “We zijn heel ver met de ontwikkeling van een systeem dat energie op kan slaan op momenten dat je het niet nodig hebt.” Ook zijn de installatiekasten voorbereid op de mogelijke aansluiting van een laadpaal voor elektrische auto’s. Pot: “We weten allemaal dat elektrisch rijden de norm wordt. Onze woningen zijn daar standaard op voorbereid: op het moment dat je een laadpaal bij je woning wil, kun je die heel eenvoudig aansluiten.”

Inloggen en handleidingen

Kopers of huurders krijgen bovendien een QR-code waarmee ze kunnen inloggen op het platform. Naast inzicht in alle energieprestaties hebben bewoners via dit platform ook toegang tot alle handleidingen van apparaten die in het huis aanwezig zijn. Ook krijgen ze toegang tot het materialenpaspoort.

Verduurzamen van woningen

Een van de belangrijkste speerpunten is het verder verduurzamen van de woningen, aldus Pot. Hij vindt het jammer dat de BENG-normen in zijn ogen onlangs zijn versoepeld. Wie bijvoorbeeld een grondwaterwarmtepomp toepast, hoeft geen zonnepanelen te plaatsen om aan de BENG-norm te voldoen. Wie een luchtwaterwarmtepomp plaatst, heeft slecht twee PV-panelen nodig. Volgens Pot haal je zo een prikkel weg om te verduurzamen. “Een gemiste kans. Als het kan, moet je een dak volleggen met PV-panelen. Voor MorgenWonen is de BENG-norm niet voldoende: we leggen de lat veel hoger.”

Dit artikel is gesponsord door MorgenWonen

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.