Met CIRCLE sneller, slimmer en duurzamer bouwen

Met CIRCLE sneller, slimmer en duurzamer bouwen
Artist impression van de Oppert in Rotterdam-centrum.

CascoTotaal, ingenieursbureau ABT en KAAN Architecten geven met hun integraal ontworpen nieuwe bouwconcept een goed onderbouwd antwoord op de groeiende vraag naar kleinere en flexibele woningen. CIRCLE is innovatie pur sang, want vernieuwender dan alles wat we hiervoor hebben gezien op betongebied.

Je bent starter, wil graag zelfstandig wonen, maar wel in een volwaardige woning. En niet over twee jaar, maar het liefst volgende maand al. Met CIRCLE kan dat. De betonnen modules worden in de fabriek nagenoeg woonklaar opgebouwd en zijn snel te plaatsen en in gebruik te nemen.

De basis is een geoptimaliseerd driedimensionaal betonnen casco van 35 vierkante meter met voorbereide wand- en vloersparingen en doorvoeren voor kabels en leidingen. In de fabriek wordt dit casco binnen twee weken naar wens van de opdrachtgever verder ingevuld en afgewerkt en kan het naar de toekomstige locatie worden vervoerd.

Van idee tot uitontwikkeld concept

De basis voor CIRCLE werd gelegd tijdens een tender in Vlissingen. Een marktconsultatie van de gemeente Rotterdam voor de snelle bouw van tijdelijke woningen gaf het laatste zetje; de drie partners perfectioneerden hun ideeën tot een uitontwikkeld concept. Hierin verzorgt KAAN Architecten de architectuur en bouwkunde en brengt ABT de constructieve, bouwfysische en installatietechnische kennis in; dit laatste samen met HE Adviseurs. CascoTotaal produceert de betonnen 3D-modules en verzorgt de fabrieksmatige invulling en afwerking. Meer daarover is te vinden op www.cascototaal.com. De drie partners verwachten veel van CIRCLE. Rob Hogendoorn, commercieel directeur van
CascoTotaal, verwoordt dat als volgt: “Het is een ideaal woonproduct voor de verhuurdersmarkt. Voor starters, senioren, statushouders, de zorgsector, de recreatiesector – noem maar op. Ik zie samenwerkingen in bouwteams voor me, waarin bouwbedrijven in het hele land een dealernetwerk voor CIRCLE kunnen gaan vormen.”

Met CIRCLE sneller, slimmer en duurzamer bouwen
Op basis van een 3D-betoncasco® is een brede variatie aan woonvormen te maken.

Op de bouw geen installateur nodig

CascoTotaal is een dochteronderneming van De Hoop Terneuzen. Het bedrijf ontwikkelt en produceert innovatieve prefab bouwconcepten in beton. Hierbij wordt gebruik gemaakt van voor Nederland unieke driedimensionale mallen, waarmee in één stort een compleet 3D-betoncasco® is te realiseren. “De 3D-betonmodules worden slim gecombineerd met een betonvloer waarin alle leidingen zijn meegenomen,” zo licht Rob de bouwmethode toe, “van rioleringsleidingen tot vloerverwarmingsleidingen en alles wat verder in een begane grond- of verdiepingsvloer nodig of gewenst is. Dit heeft als voordeel dat op de bouw geen installateur meer nodig is. Omdat ook de kozijnen en ramen al worden gemonteerd, is het resultaat een wind- en waterdichte woning. De aannemer kan direct na de assemblage met de binnen- en buitenafwerking starten.”

Extreem circulair concept

Sinds de introductie eind 2021 op de PREFAB-beurs in Den Bosch krijgt Rob veelbelovende reacties uit de markt. “We zijn al serieus in gesprek over woningbouwprojecten in meerdere steden, van Heiloo tot Rotterdam. De casco’s gaan lang mee,” zo benadrukt hij, “bovendien zijn ze later flexibel uit te breiden, op te delen en aan te passen aan de eisen en behoeften van dat moment. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk. Daarna kunnen alle onderdelen hoogwaardig worden hergebruikt. Door het 100% recyclebare beton te verwerken tot granulaat gaat er geen materiaal verloren.” Rob noemt CIRCLE dan ook “een extreem circulair concept. Circular to the bone, zeggen wij zelf. In beton bouw je voor de verre toekomst. Voor de komende tweehonderd jaar.”

Met CIRCLE sneller, slimmer en duurzamer bouwen
Een 3D-betoncasco® vanuit een tweetal gezichtspunten bezien.

Op alle fronten terug naar de basis

Zowel het casco als de technische installatie voldoen aan de meest actuele (BENG-)eisen. Thomas Wever, projectleider constructies bij ABT: “We zijn op alle fronten terug naar de basis gegaan en wilden het zo eenvoudig mogelijk maken. Bij de constructie zijn we uitgegaan van zo min mogelijk materiaalgebruik, circa 30% minder beton dan normaal. Naast dit duurzaamheidsaspect vertaalt het zich vooral in extra ruimte en minder materiaalkosten. Zo zijn de wanden en vloeren dunner dan normaal. Er is bijvoorbeeld ook geen cementdekvloer nodig. De installaties zijn slim gestandaardiseerd in een speciaal ontwikkelde centrale installatiemodule voor verwarming, koeling en ventilatie. Met dit slimme ontwerp bieden de woningen een hoog wooncomfort met veel ‘lucht’ en daglicht. Het all air-systeem zorgt voor een flexibel regelbaar binnenklimaat.”
Een standaard 3D-betoncasco® meet binnenwerks 9,6 x 3,6 meter. Dat biedt circa 35 vierkante meter gebruiksoppervlakte en dat is voor menige starter ruim voldoende.

Kwaliteit voor bewoners

Dat een wereldwijd opererend bureau als KAAN Architecten zich over het ontwerp heeft gebogen laat de potentie zien van deze bouwmethode. “CIRCLE combineert een goed ontwerp, een slimme constructie en een efficiënte werking,” horen we van Managing Architect Timo Cardol. “Elk gebouw wordt op maat ontworpen en samengesteld uit de beschikbare woningtypes, op basis van de gewenste configuratie en van de locatie waar ze komen. Het zijn woningen met goede plattegronden, die slim ingedeeld zijn en kwaliteit hebben voor de bewoners.”

CIRCLE combineert een goed ontwerp, een slimme constructie en een efficiënte werking.”

Doordat het casco al meteen is voorzien van de nodige wand- en trapgatsparingen plus een centrale installatieschacht, kunnen de 3D-modules eenvoudig horizontaal worden gekoppeld en verticaal gestapeld. Hierdoor zijn meerdere woningtypen mogelijk, van tiny houses en studio’s en eengezinswoningen tot appartementen van twee tot vijf bouwlagen. De kracht schuilt volgens de partners van CIRCLE “in de snelle realisatie en just-in-time levering van de modules. Dat verkort het bouwproces aanzienlijk en maakt tot 20% lagere bouwkosten mogelijk. Integraal ontwerp en prefabricage zorgen voor standaardisatie en dus minder afval. Bovendien maakt de gestandaardiseerde module hoogwaardig hergebruik van de onderdelen mogelijk door de scheiding van bouw, afwerking en installaties. Het beton is 100% recyclebaar.” Duurzamer kan eigenlijk niet. Zoals we zeiden aan het begin: innovatie pur sang.

Dit artikel is gesponsord door CascoTotaal.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.