Energiebesparing zonder mechanische ingrepen met Cloud Energy Optimizer

Energiebesparing zonder mechanische ingrepen met Cloud Energy Optimizer

Zonder mechanische ingrepen energiebesparing realiseren kan met Cloud Energy Optimizer. Klanten van deze dienst besparen gemiddeld 21% op hun energierekening en ervaren een aangenamer binnenklimaat. De software van Cloud Energy Optimizer (CEO) kan bovendien aan elk gebouwbeheersysteem gekoppeld worden.

“Nu verbruiken kantoorgebouwen gemiddeld nog 200 kWh per m2. In 2050 moet dat 50 kWh zijn met 95% minder CO2-uitstoot, dat hebben we in het Klimaatakkoord van Parijs afgesproken. In Nederland betekent dat eigenlijk dat je van het aardgas af moet.” Aan het woord is Michel Tap van CEO. Naast energiebesparing is ook een stijging van de comforteisen van gebruikers een belangrijke ontwikkeling, vertelt hij. “Gebouwen zijn bedoeld om aangenaam in te kunnen vertoeven. De comforteisen van de mensen worden steeds hoger en mensen accepteren een slecht binnenklimaat niet meer. Deze ontwikkelingen gaan nog sneller door Covid.”

Cloudregeling

In kantoorgebouwen zit volgens Tap dan ook steeds meer techniek om aan de eisen van de moderne mens tegemoet te komen. “Deze technologie moet met elkaar samenwerken om tot de optimale omstandigheden te komen. Daarom is regeltechniek leidend geworden in het gebouwbeheer. In ons systeem gaat de data naar een cloudregeling waar op basis van algoritmen en zelflerend vermogen voorspellingen worden gedaan. Daarbij spelen natuurlijk ook factoren als de weersverwachting en de kalender een rol. Op basis van deze voorspellingen wordt met voorkennis de klimaatinstallatie aangestuurd. Zo haal je uit de verschillende onderdelen het maximale rendement.”

Energiebesparing zonder mechanische ingrepen met Cloud Energy Optimizer
Michel Tap van Cloud Energy Optimizer

Energieprijzen

Er zijn nog andere factoren die een rol spelen in een gebouwinstallatie en die kunnen ook meegenomen worden, benadrukt Tap. “Je kunt ook de energieprijzen mee laten wegen. We gaan er steeds meer naar toe dat geoogste zonne-energie bijna gratis is, terwijl je op andere momenten duur elektriciteit moet inkopen. We zien dat energie steeds vaker variabel wordt ingekocht, dan is het handig als je rekening kunt houden met de prijzen. Als je hierover voldoende kennis hebt, kun je daar de installaties mee aansturen. Ook de eigenschappen van installaties zelf kunnen een rol spelen. Een warmtepomp reageert bijvoorbeeld heel langzaam en daarbij is het vaak gunstig om dezelfde temperatuur voor lange tijd aan te houden.”

Koppeling

De software van Cloud Energy Optimizer wordt gekoppeld aan bestaande gebouwbeheersystemen, legt Tap uit. “Wij maken een koppeling met het gebouwbeheersysteem en nemen de besturing en klimaatinstallatie over. We kunnen alle gebouwen aansluiten en zijn dus echt merkonafhankelijk. Met onze software hebben we doorgaans direct een besparing van 21% , waardoor we een terugverdientijd van minder dan vijf jaar hebben. Met de huidige stijging van de gasprijzen wordt deze nog korter.”

Verdere besparingen zijn mogelijk als klanten nog aanvullende maatregelen nemen, legt hij uit. “We houden per jaar één tot vier keer een performance-overleg, afhankelijk van wat de klant wil. Daarbij kijken we onder meer hoe we kunnen optimaliseren.”

Energiebesparing zonder mechanische ingrepen met Cloud Energy Optimizer

Comfort

Comfort speelt een belangrijke rol in de dienstverlening van Cloud Energy Optimizer, zegt Tap. “En dat is lastig te kwantificeren. Wat voor de een fijn is, is voor de andere te koud. En of er veel luchtcirculatie is of niet. Of
iemand net van de fiets komt. Dat zijn allemaal factoren die comfort kunnen beïnvloeden.” Vaak kan het binnenklimaat nog beter blijkt na een performance-overleg, aldus Tap. “Komt dit doordat onderdelen van de installatie niet goed werken dan geven wij aan wat dit is en kan de huisinstallateur het oppakken. Soms doen we op afstand wat systeemaanpassingen en vaak is het ook gewoon meteen goed en
adviseren we klanten om de toegepaste instellingen vast te zetten.”

Geen mechanische ingrepen

CEO werkt heel eenvoudig legt Tap uit. “Alle gebouwbeheersystemen hebben een communicatieprotocol. Wij hebben een applicatie gemaakt die met alle platformen kan communiceren.” Een van de pluspunten van CEO is dat er buiten de software geen veranderingen aan het gebouw plaats hoeven te vinden. “We realiseren energiebesparing zonder mechanisch ingrijpen in het gebouw. Daarmee realiseren we gemiddeld 21% besparing. We geven zelfs een besparingsgarantie en kijken met de klant mee of deze besparingen gehaald worden.”

Dit artikel is gesponsord door EIT InnoEnergy.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.