De grote voordelen van certificeren volgens de CO2-prestatieladder

De grote voordelen van certificeren volgens de CO2-prestatieladder

De CO₂-Prestatieladder. Ongetwijfeld is deze certificering bekend. Maar waarom is deze interessant en belangrijk? Normec Certification heeft ruime ervaring met certificeren volgens de CO₂-prestatieladder.

Het certificeren volgens de CO₂-Prestatieladder is voor ieder bedrijf een goed idee. Er zijn drie argumenten te benoemen waarom. Menig bedrijf is de eis al eens tegengekomen in een bestek of contract voor een bepaalde opdracht: men dient te beschikken over een certificering volgens de CO₂-Prestatieladder. En misschien wekte dat verbazing. Veel ondernemingen zijn al gecertificeerd voor een groot aantal regelingen op het gebied van duurzaamheid en milieu: wat voegt deze certificering nog toe?

Vergroot kans op gunning

Een certificering volgens de CO₂-Prestatieladder is verstandig bij bouwopdrachten voor Rijkswaterstaat, ProRail en verschillende decentrale overheden. Beschikt een bedrijf niet over een certificering, dan ontvangt het geen (fictieve) korting op de inschrijfprijs en verkleint het de kans op gunning van de opdracht. Ook als er geen werkzaamheden worden verricht voor dit soort grote instanties is een certificering volgens de CO₂-Prestatieladder een slimme, strategische keuze. Steeds vaker hebben kleinere opdrachtgevers een voorkeur voor bedrijven die gecertificeerd zijn volgens de CO₂-Prestatieladder. Beschikt men wel over een certificering en de meedingende concurrent niet? Dan vergroot het de kans op inschrijfvoordelen.

Flink besparen

Naast inschrijfvoordelen levert een certificering volgens de CO₂-Prestatieladder ook financieel voordeel op. Menig certificaathouder is verrast met de uitkomsten van een audit voor de CO₂-Prestatieladder. De verbazing komt voort uit het inzicht in het energieverbruik. De verrassing zit in de kostenbesparing die gerealiseerd kan worden dankzij de uitkomsten van de audit. Dat kan al met eenvoudige ingrepen zoals het vervangen van alle verlichting door ledlampen, of door het berekenen van het daadwerkelijke verbruik van het machine- of wagenpark.

Goed doen

Het verkleinen van de CO₂-footprint zou geen punt van discussie hoeven zijn. Een bedrijf dat in staat is om minder energie, brandstof en grondstoffen te gebruiken zou dat gewoon moeten doen. Ook, en zelfs, als daar geen financiële prikkel tegenover staat. Het positieve imago dat voortkomt uit het aantoonbaar minimaliseren van de footprint en het inspireren van bedrijven in de keten is mooi meegenomen. Toch zou de echte drijfveer voor een certificering moeten zijn: het goede willen doen. Voor onze eigen toekomst. Voor die van de komende generaties. Voor onze planeet.

Contact opnemen

Heeft u interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met Normec Certification. Wij zijn door de SKAO bevoegd verklaard tot het afgeven van een CO₂-bewust certificaat. Als certificatie-instelling onder toezicht van de RvA hebben wij alle benodigde expertise in huis om uw organisatie te certificeren volgens de CO₂-Prestatieladder. Graag informeren we u over onze werkwijze en de mogelijkheden voor uw organisatie. Bel ons op: +31 (0)345 585 000 of stuur een mail naar info-cert@normecgroup.com.

Dit artikel is gesponsord door Normec Certification.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.