Bruikbare locaties voor omvangrijke distributiecentra vinden is vandaag niet evident voor Prologis, wat de zoektocht extra spannend maakt. Zijn er geen ‘greenfields’ of weilandlocaties te vinden, dan moet er worden gekeken naar ‘brownfields’, locaties waarop al oudere gebouwen staan die vervangen kunnen worden door nieuwbouw. Voor die aanpak wordt meer en meer gekozen, zo vertelt Martijn Kuijken, Director Project Management Benelux bij Prologis: ‘Brownfields zijn de nieuwe greenfields.’
Prologis Park Botlek is zo’n ‘brownfield’. ASK Romein Bouw werd dankzij zijn duurzame partnership met Prologis al vóór de aankoop ingeschakeld om een gefundeerd (technisch) oordeel te vellen over de haalbaarheid van dit project. Een belangrijke opdracht, want het is voor het kostenplaatje enorm belangrijk om te kunnen inschatten of bijvoorbeeld de fundering en de vloeren nog bruikbaar zijn en of duurzaam saneren mogelijk is. In de bouwsector kunnen financiële risico’s niet vermeden worden, maar het komt er natuurlijk op aan om er zich zoveel mogelijk tegen te kunnen indekken.
Saneren kan ook duurzaam
“Het was prettig om een partner te hebben die ons ontzorgt, die goed weet om te gaan met risico’s en onduidelijkheden en ook meedenkt met de budgetbepaling en planning”, vertelt Martijn Kuijken. Tom Kropf, Commercieel Directeur bij ASK Romein Bouw, vult aan: “We zijn inderdaad snel ter plaatse gaan kijken toen het plan op tafel kwam. Het is een strategische locatie pal aan de snelweg A15 (Rotterdam-Nijmegen), maar er was wel een grondige renovatie nodig. Er stonden vijf gedateerde hallen, waarvoor twee moderne gebouwen in de plaats zijn gekomen.”
Martijn is trots dat het geen ‘kale’ sanering is geworden, maar dat de vijf in staalbouw uitgevoerde hallen op verschillende plekken in ons land weer opgebouwd zijn en zo een tweede leven hebben gekregen. “We hebben ook alle bestratingsmaterialen op de Botlek-locatie weer opnieuw ingezet in de vorm van onder meer puingranulaat, zodat we echt kunnen spreken van een duurzame sanering”, weet Theo van der Sluis, Hoofd Calculatie bij ASK Romein Bouw.
Logistiek van de toekomst
Niet alleen de sanering, ook de nieuwbouw is zo duurzaam mogelijk uitgevoerd en dat heeft niet alleen met de zonnepanelen op het dak te maken. Zowel Prologis Park Botlek DC1 als DC2 zijn volledig duurzaam gebouwd en hebben daarvoor het BREEAM NL-certificaat behaald, wat aangeeft dat de beide distributiecentra voldoende scoren in negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.
“Bij Prologis vinden we het alsmaar belangrijker om enerzijds ervaring op te doen met dit soort ingewikkelde en soms riskante bouwprocessen en om anderzijds het circulariteitsprincipe optimaal te benutten”, zegt Martijn Kuijken. “Met het oog op de toekomst streven we naar een beperking van de CO2-uitstoot tijdens de bouw en het transport. Met de transformatie en het hergebruik van verouderde industrieterreinen geven we een duurzame impuls die aansluit bij de logistiek van de toekomst.”
Optimale benutting van de kennis
Een hecht partnerschap ontstaat niet zomaar. Prologis en ASK Romein Bouw kennen elkaar al veel langer en hebben samen al meerdere projecten van A tot Z verwezenlijkt, zoals het recent opgeleverde distributiecentrum in Waalwijk, maar ook dat in Eindhoven en Venlo. Ook de transformatie van het complex aan de Gyroscoopweg in Amsterdam Sloterdijk tot Grade A City Distribution Hub spreekt tot de verbeelding. “Het is ook voor ons interessant om oude, lelijke panden te slopen en er een fris, nieuw gebouw voor in de plaats te zetten” zegt Theo van der Sluis. “Daarmee benutten we de kennis en de kunde van de beide partijen optimaal.”
Ook technisch uitdagend project
Prologis Park Botlek is ook op technisch vlak een uitdagend project geworden, mede door de grote vrije overspanningen tot maar liefst 45 meter, wat maakt dat er een groot nuttig vloeroppervlak met een vrije hoogte van 12,2 meter beschikbaar is. Boven het dockinggebied met 35 meter diepe vrachtwagenbanen is tot slot nog een bijna 12 meter diepe mezzanine gebouwd.
Over Prologis
Prologis is wereldwijd de grootste aanbieder van logistiek vastgoed. Het bedrijf ontwikkelt hoogwaardige opslag- en distributiecentra, met name op de strategische logistieke locaties in de Benelux. Hiermee biedt het klanten toegang tot de belangrijkste transportroutes door heel Europa. Prologis biedt ook grondposities aan voor (door)ontwikkeling, verhuurt moderne distributiefaciliteiten en herontwikkelt panden om aan de laatste duurzaamheidseisen te voldoen en future proof te zijn. De circa 5.500 klanten van de industrieel vastgoedontwikkelaar zijn te verdelen in grofweg twee categorieën: business-to-business en retail/online fulfillment. Het betreft klanten die goederen produceren die ons leven makkelijker maken.
Dit artikel is gesponsord door ASK Romein.