Steeds meer complete gevels met steenstrips rechtstreeks naar de bouwplaats

Steeds meer complete gevels met steenstrips rechtstreeks naar de bouwplaats

Nu industrieel bouwen een steeds hogere vlucht neemt, zet baksteenfabrikant Vandersanden in op innovatieve partnerships met producenten van prefab casco's. Samen kunnen ze kant-en-klare gevelwanden leveren die afgewerkt zijn met keramische baksteenstrippen. Op de bouwplaats hoeven de geveldelen alleen nog maar gemonteerd te worden. Dat versnelt de bouwtijd aanzienlijk. Bij studentenwooncomplex The Cube in Utrecht bijvoorbeeld.

“Wij geloven écht dat prefab een flinke schaalsprong kan leveren voor bouwen in de nabije toekomst”, zegt Victor Albers van Vandersanden. Als business development manager is hij verantwoordelijk voor alle industriële toepassingen en gevelconcepten voor de Nederlandse markt. Prefab is immers een niet meer weg te denken oplossing om sneller en veiliger te bouwen, met minder faalkosten, minder transport en met een betere kwaliteit.

Vandersanden is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan ontwikkelen van baksteenproducent naar leverancier van een totaaloplossing. Basis voor de samenwerking met prefab cascoproducenten is RoboBrick, de steenstrippenrobot die Vandersanden ruim drie jaar geleden ontwikkelde. De machine is voorzien van een lijmsysteem en software om verschillende baksteenpatronen te kunnen vormen. Inmiddels staat de robot bij verschillende partners in de fabriek en maakt er aangepast aan hun wensen deel uit van de productielijn. Albers: “Zo kunnen we op locatie bij de klant in hun fabriek met onze partners een compleet afgewerkte wand leveren.”

Steeds meer complete gevels met steenstrips rechtstreeks naar de bouwplaats

Cascobouwers

Bij Spaansen Bouwsystemen worden de steenstrips sinds oktober vorig jaar verlijmd op de isolatie van de wanden van de betonnen casco’s die het bedrijf maakt. Die casco’s zijn ook al voorzien van kozijnen en instortvoorzieningen. Een vergelijkbare samenwerking sloot Vandersanden ook al met IIBO, met als verschil dat het gaat om het aanbrengen van steenstrips op HSB-wanden. IIBO maakt prefab woningen en gevelelementen op houtskeletbasis. Binnenkort gaat ook een derde leverancier de steenstrips van Vandersanden integreren in zijn gevelelementen: Westerveld & Nederlof.

De eerste ervaringen met dit soort samenwerkingsverbanden zijn positief, zegt Albers. Hij houdt er rekening mee dat die hoeveelheid fors zal toenemen naarmate er meer partnerships komen. Ook bij prefab woningen blijft baksteen immers de meest gewilde gevelbekleding. “We verwachten over drie jaar jaarlijks 250.000 vierkante meter aan steenstrips te kunnen leveren voor industriële toepassingen in Nederland. Dat zijn zo’n 20 miljoen strippen.” Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen is Vandersanden druk bezig om de productiecapaciteit uit te breiden.

Steeds meer complete gevels met steenstrips rechtstreeks naar de bouwplaats

Innovatie

Tegelijkertijd werkt het bedrijf aan verdere productinnovatie. Zo is er naast de gezaagde strip ook een extra duurzame variant. De ECO-baksteenstrips worden niet gezaagd uit de reguliere steen, maar in speciale mallen gevormd en gebakken. Dat is een stuk duurzamer, want het scheelt grondstoffen, energie en afval vanwege verlies van materiaal.

Een mooi voorbeeld waar de voordelen van prefab bouwen en de nauwe samenwerking met gevelproducenten goed tot zijn recht komen is The Cube, een complex opgebouwd uit twee torens met daarin 639 studentenwoningen en een fietsenkelder in de Utrechtse wijk Overvecht. Het wordt ontwikkeld door IC Group, Rockfield en Van Wijnen Projectontwikkeling en gebouwd door Van Wijnen.

Machiels Building Solutions produceerde gevelelementen in houtskeletbouw, die allemaal bekleed zijn met systeempanelen van Vandersanden, afgewerkt met keramische baksteenstrips. Voor The Cube is een lichte steenstrip gebruikt, voegloos verwerkt, met verschillende diktes van strippen. Dit zorgt voor de speelse diversiteit en diepte die in het metselpatroon te herkennen is.

Steeds meer complete gevels met steenstrips rechtstreeks naar de bouwplaats

The Cube

De binnenstedelijke locatie van The Cube en de eisen die gesteld werden aan luchtdicht bouwen, geluid, logistiek en onderhoud, bouwsnelheid en betaalbaarheid stelden de twee partners voor een flinke uitdaging bij het ontwerp en de productie van de gevel. Zo’n project vraagt een goede voorbereiding, zegt Albers. “We zijn anderhalf jaar met engineering bezig geweest met Van Wijnen en Machiels. Je moet eigenaarschap voelen om maximaal te kunnen samenwerken.”

Vandersanden en Machiels namen samen niet alleen de productie van de gevel voor hun rekening, maar zorgden ook dat de geveldelen, inclusief ingebouwde ramen, precies op het juiste moment op de bouwplaats arriveerden. Ze deden tevens de montage. Dat laatste ging razendsnel. “We plaatsten twaalf gevelelementen per dag. Die zijn tussen de acht en twaalf meter lang en drie meter hoog. We hebben verschillende paneelafmetingen toegepast. De diversiteit maakt het extra uitdagend.”

Het aantal prefab projecten waarvoor Vandersanden steenstrips levert is nu nog bescheiden, maar het bedrijf verwacht dat daar snel verandering in komt. Albers hoopt dat aansprekende voorbeelden zoals The Cube ook de meer traditioneel ingestelde architect, ontwikkelaar en aannemer over de streep kunnen trekken en dat ze de potentie van prefab onderkennen. “Het is esthetisch top, kan veel sneller gemaakt worden, vergt minder onderhoud en drukt ook de total cost of ownership.”

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.