Urban Insights: Inzicht in de arbeidsmarkt

Urban Insights: Inzicht in de arbeidsmarkt

Wat zijn de trends en ontwikkelingen binnen jouw functie? Hoe schaars zijn bepaalde functies? Wat vinden professionals belangrijk in hun werk? Urban Insights richt de spotlights op de arbeidsmarkt voor fysieke (leef)omgeving. Elke maand analyseren we data rondom een bepaalde functie en spreken we met iemand uit de praktijk. Hieronder 2 functies uitgelicht; Constructeur en Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling.

Constructeur

In gesprek met Sierk de Groot, Unit Manager Constructies bij ingenieursbureau Aveco de Bondt over de schaarste van constructeurs.

Zoals bij de meeste functies nam door COVID-19 in de eerste twee kwartalen van 2020 de schaarste aan constructeurs fors af. Anders gezegd: de vraag naar professionals met dit profiel daalde aanzienlijk. In het vierde kwartaal was een herstel te zien en lag de vraag weer op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van het jaar ervoor. Opvallend is de explosieve ontwikkeling in het eerste kwartaal van 2021: het tekort aan constructeurs is nog groter dan in 2019.

Als constructeur ben je gewild op de arbeidsmarkt en kun je kiezen uit een flink aantal mogelijkheden.”

Door de coronacrisis wisselden minder mensen van baan, vanwege onzekerheid over hoe de arbeidsmarkt zich zou ontwikkelen. Op dit moment zien we echter een zeer grote groei in het aantal vacatures. Als constructeur ben je gewild op de arbeidsmarkt en kun je kiezen uit een flink aantal mogelijkheden. Dit kan voor salarissen en tarieven (ZZP) een prijsopdrijvend effect hebben.

Landelijk varieert de schaarste tussen zeer en extreem krap. Voor het middelste deel van Nederland geldt een extreem krap beeld, in sommige andere regio’s zeer krap. Voor veel organisaties is het dus behoorlijk moeilijk om aan een constructeur te komen.

Bovendien ziet Sierk twee ontwikkelingen voor de langere termijn die de vraag naar constructeurs opstuwen. De eerste is de huidige grote woningnood. “Of er tot 2030 echt een miljoen huizen nodig zijn, weet ik niet,” zegt hij, “maar er moet in elk geval flink gebouwd worden. Daarnaast vragen ontwikkelingen als verduurzaming, de circulaire economie, houtbouw en andere bouwtechnieken om steeds meer vakmanschap en kennis. En dat blijft voorlopig ook zo.”

Lees het hele verhaal van Sierk op urban-innovators.nl/arbeidsmarkt.

Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling

In gesprek met Jasper KLarenbeek, Jasper Klarenbeek, Strategisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling bij Royal HaskoningDHV.

Als gevolg van COVID-19 nam in de eerste twee kwartalen van 2020 de schaarste aan Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling fors af. In het vierde kwartaal herstelde de vraag naar professionals met dit profiel zich en kwam weer op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van het jaar ervoor.

We zien op dit moment een zekere balans tussen vraag en aanbod.”

Door de coronacrisis wisselden ook minder mensen van baan. De onzekerheid over hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt maakt dat mensen langer blijven zitten. We zien op dit moment een zekere balans tussen vraag en aanbod in de markt voor de functie van Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling.

Landelijk varieert de arbeidsmarkt voor Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling tussen ruim en krap. Uitschieters zijn de regio’s Zwolle en Rivierenland met behoorlijke krapte, terwijl er in de direct aanpalende regio’s juiste een ruim aanbod is. Zowel voor werkzoekenden als voor organisaties op zoek naar geschikte kandidaten is het dus interessant om eens buiten de eigen regio te kijken!

“Vooravond van nieuw tijdperk”

Jasper Klarenbeek (50) van Royal HaskoningDHV herkent veel in het geschetste beeld van de arbeidsmarkt. Als Strategisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling merkt hij dat er bij gemeenten grote capaciteitstekorten zijn. “De ruimtelijke opgaven in Nederland zijn enorm: de energietransitie, klimaatadaptatie, emissievrije zones, de Omgevingswet. Die grote druk op gemeenten zorgt voor een sterk groeiende behoefte aan adviesdiensten voor ruimtelijke ontwikkeling.”

Opdrachtgevers willen vaak per se een medior of senior terwijl dat niet nodig is. Het is soms lastig om daar doorheen te breken.”

Als het gaat om regionale spreiding herkent Jasper uit eigen ervaring in elk geval de gesignaleerde krapte in de regio Zwolle. “Dat is mijn eigen werkgebied. Dat is zeer herkenbaar, ik krijg regelmatig headhunters aan de telefoon. De krapte geldt naar mijn idee zeker bij senior en medior adviseurs, bij juniors zie ik niet zo’n bottleneck. Maar opdrachtgevers willen vaak per se een medior of senior terwijl dat niet nodig is. Het is soms lastig om daar doorheen te breken. Ze zouden ook een junior kunnen inzetten, bijvoorbeeld in combinatie met een ervaren collega. Zo kun je het capaciteitsprobleem goed oplossen. Bovendien, juniors hebben vaak een lekker frisse blik, dat hebben we nodig in dit tijdperk van verandering.”

Lees het hele verhaal van Sierk op urban-innovators.nl/arbeidsmarkt.

Dit artikel is gesponsord door Urban-Innovators.nl, onderdeel van Yacht.

Foto: Shutterstock

Cao-onderhandelingen op scherp door discussie uta-personeel

Vakbonden en werkgevers hebben elkaar nog niet gevonden in de cao-onderhandelingen. Vooral discussie over voorstellen voor uta-personeel maakt de gesprekken ingewikkeld.

Foto: Cobouw

Straatjes erbij lenen zich bij uitstek voor bouw kleine appartementen, vindt Vlaamse bouwmeester

Ruimtelijke ordening staat weer hoog op de agenda in politiek Den Haag. Maar het op poten zetten blijkt in de praktijk een taaie klus: 'Met het afschaffen van regels bouw je geen 100.000 woningen.'

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."