Koelen en verwarmen wordt plug and play

Koelen en verwarmen wordt plug and play

Dankzij een uitbreiding van de ClimaPac hoeven installateurs bij de installatie er alleen voor te zorgen dat deze luchtbehandelingskast is aangesloten op het stroomnet. "Met deze uitbreiding bieden we bedrijven met één kast de mogelijkheid om hun gebouw op een all electric manier zowel te koelen en te verwarmen, als goed te ventileren", vertelt Evert van Merkestijn, accountmanager bij STULZ Groep B.V .

Naar aanleiding van vragen van installateurs en diverse klanten besloot leverancier in klimaatoplossingen STULZ Groep B.V. om de luchtbehandelingskast ClimaPac uit te breiden met de Compact serie. Door deze uitbreiding zorgt het bedrijf voor een apparaat dat beschikt over twee unieke eigenschappen. Ten eerste, een (optioneel) frame inclusief warmtepompen. De warmtepompen op de ClimaPac Compact zijn van het merk Mitsubishi Heavy Industries, waar STULZ in Europa de grootste importeur van is. Ook beschikt de unit over een warmteterugwinningsunit. Hierdoor kan de ClimaPac Compact naast het koelen en verwarmen van een gebouw worden gebruikt voor een goede ventilatie.

Goede ventilatie is het afgelopen jaar een belangrijk onderwerp geworden.”

Compleet apparaat

“Met deze uitbreiding is de ClimaPac een compleet apparaat geworden”, vindt Van Merkestijn,. “Goede ventilatie is het afgelopen jaar een belangrijk onderwerp geworden. Dat komt met name door het coronavirus. We hebben gemerkt dat bedrijven steeds meer interesse tonen in het ventileren van hun bedrijfsgebouwen.” Daarnaast valt hem op dat steeds meer organisaties door de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid de wens hebben om hun bedrijfsgebouw energiezuinig of energieneutraal te maken. “Dankzij de uitbreiding voorziet de ClimaPac Compact in beide behoeften.”

Standaard en maatwerk

De officiële presentatie vond plaats in de tweede week van juni. Maar de uitbreiding is al langere tijd beschikbaar, zo vertelt Van Merkestijn. “Sterker nog, ik heb hiervoor in mei al aanvragen gekregen. We bieden deze nieuwe luchtbehandelingskast in vijf verschillende types aan, voor diverse soorten gebouwen van verschillende grootte. Dat komt ook omdat we naast onze standaardtypes ook maatwerkkasten aanbieden.”

Van hotels en universiteiten tot ziekenhuizen, industrie en winkelcentra; het apparaat zorgt voor een goede koeling, verwarming en ventilatie. “En ook in casino’s. Hiervan hebben wij recent een opdracht binnengekregen”, vertelt hij.

ClimaPac Compact, in Nederland geleverd door Stulz

Alles onder één dak

De productie vindt voorlopig plaats in Spanje, maar na de zomer wordt de ClimaPac voor een deel in Nederland geproduceerd. In de herfst wordt naar verwachting het nieuwe hoofdkantoor van STULZ in Hoofddorp opgeleverd, een gasloos en energie-efficiënt pand op industrieterrein ‘De President’. Bij dit kantoor komt ook een productielocatie voor de ClimaPac, geeft Van Merkestijn aan. “Wij zijn het enige bedrijf in Nederland, welke alles onder één dak heeft, waaronder ook eigen stekmonteurs. Deze monteurs zijn ervoor opgeleid dat ze mogen zorgen voor de vulling van een warmtepomp met een F-gas als koudemiddel.” Dit maakt de ClimaPac Compact een plug-and play oplossing voor de installateur.

Ze hoeven alleen nog de stekker in het stopcontact te steken.”

Plug and play

De uitbreiding biedt niet alleen de bedrijven een goede oplossing om hun gebouw te ventileren, koelen en te verwarmen, zegt hij. “Het biedt ook onze directe klanten, de installateurs, goede voordelen. Het voornaamste voor hun is dat we hebben gezorgd voor één kast, die eenvoudig is aan te sluiten. Als de kast op het dak van een pand staat, hoeven ze niet meer verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden. Dankzij de uitbreiding is de ClimaPac plug and play, ze hoeven alleen nog de stekker in het stopcontact te steken.”

Daarbij staat STULZ altijd voor de installateurs klaar om ze van vrijblijvend advies te voorzien. “Van algemene vragen tot advies over een specifiek project, ze kunnen altijd bij ons terecht”, aldus Van Merkestijn. Meer informatie over de ClimaPac Compact vindt u op de website van STULZ.

Tekst: Tim van Dorsten

Dit artikel is gesponsord door STULZ.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Een industriële natte ‘scrubber’ (gaswasser) zorgt niet alleen voor verwijdering van verontreinigingen maar wint ook warmte terug. Foto: Philip Morris

Innovatie | Afvangen afvalwarmte levert industriecomplex forse energiebesparing op

Restwarmte uit de industrie vliegt veelal de schoorsteen uit, maar bij Philip Morris houdt een energieterugwinnende gaswasser veel binnenboord. Twee machtige warmtepompen gebruiken het als verwarmingsbron voor de kantoorgebouwen of voeren het terug in het proces.