Werken op hoogte? Zorg voor een digitaal hoogteplan

Werken op hoogte? Zorg voor een digitaal hoogteplan

In de bouw wordt BIM steeds vaker gebruikt en begint de norm te worden. Ook Riwal Hoogwerkers ondervindt dit bij haar klanten. Op gebied van veilig, efficiënt en duurzaam werken op hoogte is het bedrijf als kennispartner inzetbaar. De centrale vraag hierbij is hoe kan de efficiëntie bij werken op hoogte worden bevorderd door gebruik te maken van BIM.

Het van oorsprong familiebedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een internationale organisatie. Om dit te kunnen realiseren en in stand te houden, wordt geïnvesteerd in mensen, kwaliteit en vernieuwing. De groei van digitalisering in de bouw, was voor Riwal reden voor het opzetten van een online bibliotheek met BIM-families.

BIM-families

Riwal heeft van alle hoogwerkers die deel uitmaken van de vloot BIM-bestanden gemaakt. Met deze online bibliotheek met BIM-families (modellen van hoogwerkers) ondersteunt het bedrijf haar klanten. De modellen zijn eenvoudig toe te passen in BIM-projecten waarmee virtueel de bouwplaats kan worden gecreëerd. Aannmers kunnen zo anticiperen waar welke machines nodig zijn. In  bimobject.com maken de 3D modellen het mogelijk om zelf machines toe te voegen aan een project en kan een digitaal hoogteplan worden opgesteld. De relevante machines kunnen als IFC of Revit bestand  kosteloos worden gedownload.

Digitaal hoogteplan

Zo kan het project eerst digitaal worden gebouwd. Tijdens dit proces denken de experts van Riwal mee over hoe de werkzaamheden op hoogte het meest optimaal kunnen worden uitgevoerd. Als teamlid werken zij in elke fase van het project mee waardoor het juiste digitale hoogteplan kan worden gemaakt en de uitvoering zo efficiënt mogelijk verloopt.
De voordelen zijn duidelijk: BIM geeft meer controle over een project en verlaagt het faalrisico. Problemen op de bouwplaats zijn snel te identificeren en op te lossen nog voordat de bouw begint. In deze digitale fase helpt een van de hoogwerkerspecialisten bij het maken van veilige, efficiënte en duurzame keuzes.

Uitdagingen tijdens de bouw

Veelvoorkomende uitdagingen zijn de maximale vloerbelasting, rijroutes, benodigde standplaats voor de hoogwerker bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Denk hierbij ook aan een bouwlocatie midden in de stad, waar de ruimte vaak beperkt is. Bovendien komt het ook nog wel een voor dat bouwontwerp moet worden aangepast. Hierin kan BIM uitkomst bieden. Door rekening te houden met deze uitdagingen wordt het materieel geselecteerd dat het meest geschikt is voor de specifieke werkzaamheden die dienen te worden uitgevoerd.
Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van de nieuwbouw van SRON, waar advies is uitgebracht voor het onderhoud in een atrium.

Vermindering van faalkosten en uitstoot

De creatie van een digitaal hoogteplan voorziet u van passend advies op gebied van benodigd materieel en ruimte, toegankelijkheid van een locatie, bouwlogistiek, planning, kosten en duurzaamheid. Door mee te kijken in BIM naar de uitdagingen die er liggen, kunnen faalkosten en uitstoot verminderd en zelfs worden voorkomen . Zo zijn er efficiënte oplossingen mogelijk zoals een brandstof- of oplaadplan (inclusief slim oplaadstation), laad/los locaties of bijvoorbeeld een logistieke hub.
Daarnaast zou ook 4D bouwplanning kunnen worden toegepast. Hiermee wordt de kans op conflicten en kostbare vertragingen enorm beperkt en faalkosten gereduceerd.

Wilt u weten hoe Riwal in BIM kan helpen met uw project? Of wilt u advies voor werken op hoogte en de toepasbaarheid van BIM hierin? Neem contact op met Riwal Hoogwerkers.

Dit artikel is gesponsord door Riwal.