Handvormbakstenen vormen de basis van het Rijswaard-assortiment. De steen wordt gemaakt door de klei in vormbakken te persen en voor of na het bakken verder af te werken. De productie gaat continu door. Enerzijds om een hoge capaciteit te behalen. Anderzijds om optimaal gebruik te maken van de duurzame energie die in de fabriek wordt opgewekt.
Er wordt in twee ploegendiensten gewerkt om jaarlijks 130 miljoen bakstenen te produceren. De Rijswaard maakt meerdere collecties baksteen, zoals de Aqua-collectie (de bekende Wasserstrichstenen) en de Retro-collectie, modern geproduceerd met de uitstraling van toen.
Helemaal bovenaan de Rijswaard-lijst staan de 21 Sterrewaard-bakstenen in Waal- en Engels formaat. Het is een topcollectie die wordt vervaardigd uit hoogwaardige klei. De stenen worden bezand in een brede reeks fraaie kleuren en gevormd in een hypermoderne steenpers, die speciaal voor deze steensoort is ontwikkeld. De bakstenen uit de Sterrewaard-collectie zijn gemakkelijk te herkennen aan hun natuurlijke vorm, robuuste nerfstructuur en vooral ook hun diepe kleur.
Oog voor kwaliteit
We spreken met Nico de Kat, operationeel manager bij Steenfabriek De Rijswaard BV, over de redenen waarom architecten en ontwerpers graag voor de Sterrewaard-collectie kiezen: “Het is een baksteen voor het luxere segment, waarmee de architect een gevel meer persoonlijkheid kan geven. Hij is wat duurder om te produceren, maar biedt daarvoor een veel chiquere uitstraling en dat maakt deze collectie met name aantrekkelijk voor de woningbouw.” We zien hem bijna voor ons verschijnen wanneer Nico de Sterrewaard-baksteen omschrijft: “Hij is bezand en heeft een fijnere nerf, waardoor zijn textuur wat sprekender overkomt. De kleurstoffen geven zowel diepte als kracht aan deze baksteen en daarmee aan de gevel.”
Wat Nico ook erg mooi vindt aan de Sterrewaard collectie is van iets andere orde. “In de private woningbouwsector zie je al gauw het verschil: de man wil liefst de goedkoopste steen. Maar neemt hij zijn vrouw mee, dan gaat die al snel voor de iets duurdere collectie, gewoon omdat zij oog heeft voor kwaliteit.”
Prefab en steenstrips
Op de vraag of er nog bijzonderheden zijn te melden bij verwerking van de Sterrewaardstenen, antwoordt Nico kort en krachtig: “Traditioneel metselen kan uiteraard goed met de Sterrewaard-stenen. Ook wordt er in dit architectonische kwaliteitssegment steeds vaker verlijmd in plaats van gemetseld. In dat opzicht behoeven de Sterrewaard-bakstenen niet anders te worden behandeld dan de overige steencollecties uit ons assortiment.”
Hij signaleert een sterke opkomst van fabrieks- matige prefabricage van (gevel)elementen en daarmee een toenemende vraag naar te verlijmen steenstrips van originele stenen. Nico: “Wij zagen onze bakstenen droog tot strips en dat heeft meerdere voordelen. Omdat onze steenstrips niet nat zijn, kunnen ze direct worden verwerkt en hebben ze een veel betere hechting aan de lijm. Deze vorm van geprefabriceerde gevelbekleding is erg in opmars. Je zou kunnen zeggen, dat er ook hier sprake is van een nieuwe golf….”
Hij vervolgt zijn relaas met: “We kunnen met twee ploegen 500 vierkante meter steenstrips per dag zagen. Mits op voorraad kunnen we binnen 3 weken leveren. Daarnaast kunnen we ook sparren zagen, dat zijn stenen die in de lengterichting doormidden zijn gezaagd.
Texture Designer
Met 134 sorteringen, 13 metselverbanden en 14 voegkleuren is het zelfs voor goed ingevoerde professionals niet gemakkelijk, om per project de juiste bakstenen te zoeken in de collecties van steenfabriek De Rijswaard. Gelukkig heeft die daarvoor een handige hulmiddel ontwikkeld, de Texture Designer. Architecten, aannemers en ontwerpers die zich afvragen hoe de gekozen steen er uitziet in de gevel, kunnen een beroep doen op dit computerprogramma. In vier stappen worden gegevens ingevoerd (steen, voeg, metselverband e.d.), waarna een artist impression verschijnt die een goed beeld geeft van de uiteindelijke kleur, textuur, nerf, voeg en – vaak het belangrijkste - de uitstraling op het grote vlak.
Ten overvloede wijst Nico erop, dat natuurlijk ook gewoon per telefoon Steen-advies en Dilatatie-advies kan worden gevraagd. Verder is via smartphone of tablet altijd de gehele catalogus bij de hand.
Dit artikel is geponsord door Steenfabriek De Rijswaard.