Autonomie in je werk. Zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt. Dus als jij het prettig vindt om de dag te beginnen met wat e-mails weg te werken, vervolgens rustig je kinderen naar school te brengen en daarna aan te sluiten bij een online vergadering: prima. Het is een beetje gechargeerd, maar toch, Nederland is pas door corona écht gewend geraakt aan autonoom werken. Nood- gedwongen dus. Wat die driekwart jaar geleerd heeft, ondanks alle ellende: medewerkers beoordelen de vrijheid in het werk positief.
Lichtpuntje in de coronacrisis
ViS Detachering – specialistisch detacheringsbureau in de technische vakgebieden bouwkunde, civiele techniek en cultuurtechniek – bestaat dit jaar 15 jaar. De jubilaris ziet de toenemende autonomie als lichtpuntje in de coronacrisis, omdat de ontwikkeling naadloos aansluit bij de visie die ViS al 15 jaar lang heeft.
Commercieel directeur Pieter-Bas Slee vertelt daarover: “Ons belangrijkste handelsmerk is betrokkenheid en persoonlijk contact. Vanaf dag één onderscheiden wij ons door kandidaat georiënteerd te denken in plaats van opdrachtgever georiënteerd. Als werkgever kijken wij naar de kracht en de behoeftes van een medewerker. Wat vindt hij prettig werken, bij welke opdrachtgever zou hij het beste passen en bij welke projecten? Door je écht te verdiepen in een kandidaat, kom je erachter waar zijn talenten optimaal renderen.”
Vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen
Bij ViS Detachering heeft een medewerker regie over zijn werk, loopbaan en ontwikkeling. De trend van zelfstandig werken heeft dan ook met veel meer te maken dan alleen de locatie waar iemand werkt. “In onze ogen heeft autonomie ook te maken met invloed kunnen uitoefenen op je loopbaan. En zeker ook met
resultaatgericht, outputgedreven werken in plaats van uren- of functiegericht”, vult financieel directeur Gijs van Ierssel aan. Het is evident dat autonoom werken veel voordelen biedt voor medewerkers. Ze krijgen vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen om hun werk te doen. “Los van een keurslijf kunnen ze hun functie op hun eigen manier invullen.
Dat levert betrokken medewerkers op die met plezier hun werk doen”, zegt operationeel directeur Stephan van der Steen. Ten diepste gaat het dus om het werkgeluk van een individuele medewerker. Maar ViS Detachering zelf vaart ook wel bij het faciliteren van die autonomie. Van der Steen: “Wij kennen onze
medewerkers door en door, kunnen ze daardoor in hun kracht gebruiken. Dat leidt er weer toe dat we in staat zijn veel medewerkers voor langere tijd aan ons te binden.”
Autonoom werken in de praktijk
Last but not least ondervinden ook de opdrachtgevers, de klanten van ViS Detachering, voordelen van autonoom werken. “Opdrachtgevers die het sturen op uren kunnen loslaten, die medewerkers echt vanuit hun kracht laten werken, ervaren dat er veel efficiënter en prettiger wordt gewerkt.”
Win-win-win dus. Hoog tijd voor een duidelijk voorbeeld van hoe autonoom werken er bij ViS Detachering in de praktijk uitziet. Slee: “We hebben nu een projectleider die vier dagen voor een opdrachtgever werkt. De vier dagen verspreidt hij over vijf dagen, waarmee hij meer regie heeft over zijn uren. Daarnaast werkt hij momenteel één vaste dag op locatie, de overige dagen werkt hij op een door hem zelf gekozen plek. Verder zorg ik ervoor dat ik vanuit ViS voldoende contactmomenten met hem heb.”
Toekomstideaal
De drie directeuren zijn stellig: zelfstandig werken is here to stay. Als die coronacrisis ooit achter de rug is, gaan we niet meer terug naar hoe het was. Van Ierssel: “Werk wordt blijvend anders ingericht, is mijn overtuiging. Als werkgever en opdrachtgever kun je er nu dan alvast maar beter over nadenken hoe je die
autonomie in de toekomst vormgeeft.” Zelf heeft ViS Detachering daar overigens al wel een idee over. Van der Steen: “Uiteraard is het met de huidige coronamaatregelen nog niet mogelijk, maar ons ideaalbeeld voor de toekomst is dat we op ons eigen kantoor meer werkplekken gaan faciliteren voor medewerkers. Zodat zij soms op de opdrachtlocatie, soms thuis, maar ook soms bij ons kunnen werken. Zo kunnen wij goed ‘feeling’ met ze houden, ze verder aan ons binden. Voor hen is het fijn om ook eens ergens anders te kunnen werken dan thuis. En je kunt je voorstellen dat als er bijvoorbeeld drie projectleiders van gemeentes bij ons op kantoor zitten werken, zij onderling kunnen sparren en tot nieuwe inzichten kunnen komen. Daar hebben zij, maar ook de opdrachtgevers baat bij.”
Dit artikel is gesponsord door ViS Detachering.