Tijdwinst door steigerloze montage

Tijdwinst door steigerloze montage

In 2020 lanceerde Schöck Nederland BV het nieuwe achterafmontagesysteem IQlick. Dit is het systeem waarmee binnen 15 tot 25 minuten balkons vanuit de kraan worden gemonteerd. Onderstempeling is niet nodig en het balkon is direct na montage volledig belastbaar.

Uitkragende balkons zitten tijdens het bouwproces vaak in de weg waardoor de kans op beschadigingen en vervuiling van het schoonbeton groot is. Achteraf montage van balkons na de bouw van het casco lost dit probleem in één keer op. De reeds bekende Isokorf® technologie, onderdeel van het systeem zorgt voor een optimale thermische isolatie.

Klokgroep kiest voor Schöck IQlick systeem De balkons van het project De Lingedijk in Tiel zijn achteraf gemonteerd. Ton Overdijk, realisatiemanager bij KlokGroep: “De balkons verspringen en bij een traditioneel verankeringssysteem is een tweelangse onderstempeling nodig, die zowel voor de montage van de hsb-gevelelementen als voor de metselaar behoorlijk in de weg zitten. Met het Schöck IQlick systeem lossen we deze problemen in één keer op.”

Aangepaste Isokorf

Voor de nieuwe achterafmontage-oplossing heeft Schöck Nederland BV de bestaande Isokorf SK voor bevestiging van staal aan beton gemodificeerd. De ene zijde is voorzien van stekken die worden ingestort in het beton; de andere zijde is voorzien van draadeinden. “Het IQlick-systeem is in de basis een Isokorf® die in tweeën is gedeeld. Bij de montage van de balkons worden de
draadstangen van het ene deel gestoken in de montageplaat van het andere deel en vervolgens vastgezet met moeren. Het contradeel voor de moeren kan zowel in de vloer als in de balkonplaat worden ingestort”, aldus Patrick Lankamp van Schöck Nederland BV. “In dat laatste geval steken er alleen twee draadeinden uit de gevel van het gebouw, waardoor het mogelijk is om die alvast deels of zelfs geheel af te bouwen voordat de balkons worden gemonteerd.”

Het balkon is direct na montage volledig belastbaar”

Uitvoering

“In het project in Tiel is ervoor gekozen om steeds één bouwlaag te voorzien van gevelvulling en metselwerk en vervolgens de bovenliggende balkons te monteren”, vertelt Overdijk. “Dat biedt hier de meeste mogelijkheden om de aansluitingen van waterkeringen, isolatie en metselwerk zorgvuldig uit te voeren. De gevelsluiting volgt steeds twee bouwlagen op de cascobouw.”

Snelle montage

De montage van de balkons gaat snel en eenvoudig. De twee delen van de Isokorf® IQlick vallen in elkaar zodat de balkons direct verticaal zijn gefixeerd. De hijskabels aan de gevelzijde kunnen daarna worden losgemaakt. De buitenzijde van de balkonplaat wordt met de kraan op de juiste hoogte gesteld waarna de moeren worden aangedraaid. Na het lossen zakt het balkon iets na tot de berekende hoogte en komt de verbinding op spanning. Enorm belangrijk hierbij is de maatvoering. Overdijk: “Op aangeven van Schöck Nederland BV hebben we UNP-stelmal laten maken voor het instorten van de ankers. Een maatvoerder heeft die digitaal uitgezet.”

Voordelen voor betonproducenten

Doordat de balkons achteraf worden geleverd, kunnen prefab betonleveranciers met een optimale stortvolgorde en malinzet zo effectief mogelijk produceren. Bovendien zijn de voorraden beter in de hand te houden en is de tijd dat de producten op het tasveld liggen kleiner geworden.

Voor betonproducent A&A Beton uit Best, die de balkons voor de Lingedijk in Tiel produceerde, was de inbouw van het Schöck IQlick systeem in de balkons geen probleem. “Dat heeft nauwelijks invloed op de engineering van het balkon”, zegt Alex Vlietman van A&A Beton. “Wel was ook hier de maatvoering een heel belangrijk item. De tolerantie is 9 millimeter rondom de draadeinden. Daarom werken we ook met een UNP-stelmal als rand van de bekisting. Dat geeft een heel grote nauwkeurigheid. Voor alle zekerheid hebben we toch eerst maar twee balkons gemaakt nagemeten en gecontroleerd met de maatvoering op de bouw. Daarna zijn we zonder problemen volop gaan produceren.”

Dit artikel is gesponsord door Schöck Nederland BV

Dinsdag is het eerste boogdeel voor de Nettelhorsterbrug op zijn plek gelegd. Bij de vier hijspunten zijn de synclifts zichtbaar waarmee de 140 ton zware ligger heel minutieus op zijn plek kan worden gelegd.  Foto: Arjan Gotink

Lochem verlost zich voorzichtig van haar brugtrauma

Met sterkere hijspunten op de juiste plekken en verbeterde rigging is het eerste boogdeel van de Nettelhorsterbrug op zijn plek gelegd. Daarmee hoopt provincie Gelderland de dramatische operatie van 21 februari te vergeten, toen twee hijsbegeleiders omkwamen.

Slimmer bouwprocessen begeleiden: Chisa vereenvoudigt complexe projecten

Slimmer bouwprocessen begeleiden: Chisa vereenvoudigt complexe projecten

Chisa is een softwarepakket dat alle bouwprocessen volledig begeleidt. "Het programma is ontwikkeld door aannemers, voor aannemers", licht John Wibier, Business Developer bij Chisa enthousiast toe. "Alles wat je tijdens het bouwproces nodig hebt is erin verwerkt. Het helpt bouwbedrijven hun bouwprocessen efficiënter in te richten met een directe koppeling naar het eigen financiële systeem en eenvoudige functionaliteiten."

Foto: Pedro Sluiter

Blog | Jojoën met bouwregels

Vereenvoudigen van de bouwregelgeving is vanzelfsprekend enorm stoer. Zelfs zo, dat bijna alle bewindslieden die de laatste decennia over bouwen en wonen zijn gegaan, er wel een belangrijk beleidspunt van hebben gemaakt. De werkelijkheid is zoals zo vaak een tandje lastiger. Het grootste risico dat we lopen is dat er een jojo-effect ontstaat.

In de avond van 26 mei van dit jaar stortte de hellingbaanconstructie in van de parkeergarage bij het Sint Antonius Ziekenhuis in  Nieuwegein. Foto: Sjef Prins / APA

Van staalconstructie ingestorte parkeergarage Nieuwegein zijn nooit detailberekeningen gemaakt

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid maant eigenaren en beheerders van parkeergarages alle tekeningen en berekeningen nog eens goed na te slaan. Bij de garage naast het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein blijken namelijk nooit detailberekeningen te zijn gemaakt van de staalconstructie.