Onverminderd aandacht voor bewonerstevredenheid

"Het aantal sociale huurwoningen neemt af. De energietransitie leidt tot hoofdbrekens. En ook met de verhuurdersheffing, met stevige financiële gevolgen, is het nog niet gedaan. Woningcorporaties staan voor grote uitdagingen en flink onder druk", aldus Mark Jansen van Koninklijke Mosa in Maastricht.

Jansen: “Wij zien echter dat, ondanks de vele veranderingen, het primaire proces van verhuren, onderhouden en renoveren grotendeels gelijk is gebleven in de afgelopen jaren. Bij nieuwe verhuringen blijft mutatieonderhoud uiteraard nog steeds noodzakelijk. Net zoals renovaties elke 25 tot zelfs 35 jaar worden gepland. Toch zijn ook in deze processen ontwikkelingen zichtbaar. Wij zien bij woningcorporaties een nog sterkere klantgerichtheid, aandacht voor duurzaamheid en daaruit vloeiende behoefte aan innovatie. We krijgen kritische vragen over prefab-oplossingen, recyclebare materialen, maar ook over manieren waarop wij als producent  kunnen bijdragen aan een sterkere communicatie tussen woningcorporatie en huurder.”

Oplossingen bieden

“Ook de vraag naar nieuwe oplossingen blijft onverminderd . Woningcorporaties willen hun klanten vaak optimaal bedienen. En dat betekent niet alleen openstaan voor de designwensen van klanten en het aanbieden van keuzes, maar ook oplettendheid en consideratie tijdens bouwprocessen die overlast kunnen bezorgen. Het is een ambitie die ons als bedrijf prikkelt."

Mosa

Veiligheid en onderhoud zijn key

"We praten regelmatig met de sector om te achterhalen wat speelt. Dit doen we op verschillende niveaus: met woonconsulenten, WBC directie, aannemers, et cetera. Voor de introductie van onze laatste collectie - de Holland 2050 - hebben we onze mensen letterlijk en figuurlijk het land ingestuurd. Zij haalden een diversiteit aan wensen op. Flexibiliteit in renovatie en dus ook in een continue en slimmere aanlevering van materialen zijn belangrijk. Keuzevrijheid voor huurders, reinigbaarheid en veiligheid van tegels zijn harde criteria. Natuurlijk wordt, naast duurzaamheid, ook langdurige garantie op nalevering én op kwaliteit geëist. Het is duidelijk dat woningcorporaties op zoek zijn naar een balans tussen praktische criteria, esthetische voorwaarden en maatschappelijke opgaven. En binnen dat speelveld bewegen wij mee.” Bekijk de Holland 2050 collectie

 Prefab voorkomt overlast

Bouwprocessen en renovaties brengen veel afval en puin met zich mee. De verscheidenheid aan vaklieden in huis en de dagenlange herrie van boren, drijven bewoners vaak tot wanhoop. Onnodig volgens Mosa, dat een aantal jaren geleden Mosa Panel ontwikkelde in samenwerking met andere fabrikanten, corporaties en bouwers.

Bouwpakket voor tegelwanden en vloeren

Het idee is zowel simpel als doeltreffend. Panelen met tegels worden minutieus over bestaand tegelwerk, en dus óók op oneffen of afgekapte muren en vloeren, geplaatst. De panelen zijn geschikt voor intensief en langdurig gebruik en - kunnen indien nodig - snel en onzichtbaar gerepareerd of vervangen worden. Cruciaal voor woningcorporaties die in hun markt vaak geconfronteerd worden met meer slijtage.

Lichtgewicht panelen

De lichtgewicht geprefabriceerde panelen vanaf onder andere 60 cm breed en 120 cm hoog, zijn opgebouwd uit een basisplaat, tegellijm, reguliere (voor wanden geglazuurde) tegels en voegwerk, hebben dezelfde tienjarige garantie als reguliere tegels én bovendien dezelfde vertrouwde uitstraling als traditioneel aangebrachte tegels. Dankzij de grote verscheidenheid aan collecties (ook de nieuwe Holland 2050 collectie) en de verschillende formaten voor zowel vloeren als wanden, biedt Mosa Panel volop keuzemogelijkheden.

Mosa

Het nieuwe bouwen

Mosa Panel, met industriële precisie gemaakt door een tegelrobot, wordt door speciaal gecertificeerde co-makers verwerkt. Deze professionals - werkzaam in heel Nederland - kennen de fijne kneepjes van het vak en brengen met oog voor detail de geprefabriceerde tegelpanelen op zowel vloeren als wanden aan. Voordat ze zover zijn, verwijderen co-makers eerst oneffenheden, controleren op gebreken, meten de ruimte en maken oppervlakten schoon. Om overlast te voorkomen, gebeurt het zagen van panelen en het voorzien van afvoergaten zoveel mogelijk in mobiele werkruimten buiten de gebouwen waar gewerkt wordt. Na het plaatsen van de panelen en het waar nodig kitten en voegen worden de panelen gereinigd  en kan de bewoner meteen gebruik maken van de ruimte.

Zelfde prijskaartje als normaal betegelen

En daar zitten de grootste voordelen voor alle partijen; een renovatie met Mosa Panel kan namelijk gemakkelijk in drie tot vijf dagen worden uitgevoerd, zonder dat bewoners huis en haard hoeven te verlaten en woningcorporaties voor die tijdelijke verhuizingen torenhoge kosten hoeven te maken. Daarnaast zijn de kosten van een badkamerrenovatie met Mosa Panel gelijk aan een traditionele renovatie en krijg je de voordelen er dus gratis bij.

Support bij proefbadkamers

“Nieuwe projecten worden nauwkeurig door ons begeleid, bij het realiseren van een proefbadkamer, of de eerste badkamer van een project, ondersteunt Mosa de uitvoerende partij volledig. Dit geeft zekerheid en kwaliteit direct vanaf het begin, noodzakelijk bij een dergelijke innovatie waar vertrouwen in de oplossing essentieel is. Je wilt geen de onzekerheid als uitvoerder en ook niet als opdrachtgever, met deze service bieden we de garantie op een vliegende start, onze klanten maken hier veel gebruik van en zijn enthousiast over de support.” Meer info over Panel

Vooraf slim kiezen is later terugverdienen

"We bieden natuurlijk al diverse tegelpakketten en services aan, maar met de huidige technieken en mogelijkheden wisten we dat het weer beter kon. Dus hebben we gewerkt aan nog slimmere reliëfs en daardoor veiligheid. We hebben een vuilverhullend  ontwerp gemaakt, dat uitstekend is schoon te houden  en toch de juiste mate van loopveiligheid biedt, ook in natte omstandigheden. Ook sluit deze naadloos aan op wandcollecties. Het design is bovendien tijdloos én luxueus. Huurders hebben dus een keuze, terwijl ze tevens weten dat het gebruikersgemak optimaal gaat zijn."

"Klanttevredenheid is echt een belangrijk aspect, dat we niet over het hoofd moeten zien. Bewoners die steeds langer in hun woning wonen en mondiger worden, stellen meer en meer hogere eisen aan mutatie-, klein- en grootonderhoud. Terecht lijkt me. Ze willen actief betrokken worden bij materiaalkeuzes en processen. En dus balanceren woningcorporaties tussen bewonerstevredenheid, materiaalkeuzes en exploitatiekosten. Wij zeggen daar maar één ding over: vooraf slim kiezen, is later goed terugverdienen. Maar uiteraard blijft de keuze aan de opdrachtgever. Vanuit onze kant zorgen wij er intussen voor dat we werken met overzichtelijke, oogstrelende A-kwaliteit collecties, kleinere voorraden, minder verspilling en dus lagere kosten. We produceren lokaal in Maastricht volgens de Cradle-to-Cradle filosofie en leveren tot 2050 na."

Dit artikel is gesponsord door Koninklijke Mosa

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

Op het Amstelveens water dobbert een ponton met daarop een zware draadkraan plus een accupakket. Foto: Verboomaasland

Waterstofaggregaat laadt elektrisch materieel in Amstelveense baggerpilot

Gebruik van waterstofaggregaten kan een interessante oplossing zijn voor laadproblemen met elektrisch materieel. Het scheelt veel gezeul met accu's, laat een proef met een baggerproject aan de Amstelveense Poel zien. Je moet er alleen wel de ruimte voor hebben.

Een industriële natte ‘scrubber’ (gaswasser) zorgt niet alleen voor verwijdering van verontreinigingen maar wint ook warmte terug. Foto: Philip Morris

Innovatie | Afvangen afvalwarmte levert industriecomplex forse energiebesparing op

Restwarmte uit de industrie vliegt veelal de schoorsteen uit, maar bij Philip Morris houdt een energieterugwinnende gaswasser veel binnenboord. Twee machtige warmtepompen gebruiken het als verwarmingsbron voor de kantoorgebouwen of voeren het terug in het proces.

Het Pantheon is door de Romeinen grotendeels in beton gebouwd en staat al bijna 2000 jaar zonder problemen overeind. Foto: Shutterstock

Verkoold en verpulverd afval vermindert CO₂-voetafdruk beton

Verbrand groenafval en rioolslib kunnen van pas komen bij verduurzaming van beton. Meng dit 'pyrochar' door het betonmengsel en je krijgt een bouwmateriaal dat CO₂ bindt, ontdekten Duitse onderzoekers. Ze zijn ook dichtbij het ontrafelen van de code van - cementloos - Romeins beton.