De afwateringsketen 2.0
Door intensievere regenbuien neemt de kans op wateroverlast toe en wordt de riolering meer belast. Om wateroverlast te voorkomen is het snel opvangen en afvoeren van hemelwater een vereiste. Vroeger ging water met een lijnafwateringsgoot rechtstreeks naar het riool en werd het niet meer benut. Als gevolg van langere en warmere periodes is verdroging een steeds belangrijker thema, daarom ligt tegenwoordig de focus op het lokaal infiltreren van hemelwater.
Omdat hemelwater in de basis een schone waterstroom is, zou het ideaal zijn als het onvervuild lokaal in de bodem kan treden, later kan worden benut en je de afvoer kunt beheersen. Maar je kunt hemelwater ook gaan bergen en daarna gebruiken, bijvoorbeeld voor bewatering van groenvoorzieningen. Dit draagt bij aan voorkoming van wateroverlast, reductie van urban heat island effect (UHI) en droogte; allemaal belangrijke thema’s bij klimaatadaptatie. Daarom zijn collect, clean, hold en release belangrijke bouwstenen in de afwateringsketen geworden.
Intelligent Duurzaam Stedelijk Afwateringsconcept
Als gevolg van de klimaatverandering is verdroging van het groen in stedelijk gebied een even groot thema is als het riool ontlasten. ACO heeft hiervoor het concept Intelligent Duurzaam Stedelijk Afwatering Systeem (I-DSAS) ontwikkeld. Hierin worden monitoring, afwatering, berging en de teruggave van hemelwater aan de nabije groene omgeving met elkaar gecombineerd. Met als doel het gebied beschermen tegen overvloedig hemelwater, hittestress beperken door de natuurlijke waterkringloop zo goed mogelijk te herstellen en de riolering te ontlasten tijdens hevige neerslag.
Samenhang wateroverlast, droogte en hemelwaterkwaliteit
Het waarborgen van de hemelwaterkwaliteit is een essentiële stap binnen I-DSAS. Want om hemelwater te bergen en daarna te gebruiken voor het bewateren van bomen, plantvakken en gras is het belangrijk dat de kwaliteit van afstromend hemelwater zo schoon mogelijk is. Afstromend hemelwater van daken en verkeersoppervlakken kan vervuild zijn – bijvoorbeeld met zink van daken, afgesleten deeltjes van autobanden, remstof, roetdeeltjes, slib of olie. Om te voorkomen dat deze vervuilingen in het milieu terechtkomen is het toepassen van een afscheider of filtering noodzakelijk. Afhankelijk van de situatie kan dit een olieafscheider, een zware metalen afscheider of een lamellenafscheider zijn. Dankzij de afscheider/filtertechnieken wordt het water voldoende gezuiverd voor verdere toepassing of afvoer.
Doordachte duurzame oplossingen
Naast afscheider/filtertechnieken heeft ACO diverse innovatieve oplossingen om I-DSAS optimaal mogelijk te maken. Hierdoor maakt de omgeving slim gebruik van regenwater en wordt de riolering ontlast. Zo hebben ze, naast infiltratiekratten, specifiek voor binnenstedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is vanwege alle kabels en leidingen in de grond, een ondiepe infiltratieoplossing in de vorm van een Infiltratiegoot. Deze vangt het water op, reinigt het en infiltreert het hoog aan de oppervlak in de directe omgeving. Een andere optie is om de Kerb- Drain® – een trottoirband en een afwateringssysteem in één – te combineren met het unieke regenwater infiltratie- en bergingssyteem Stormbrixx.
Dit zijn zo maar een paar voorbeelden. Neem gerust contact met deze kennispartner op, want ze praten je graag bij over het I-DSAS concept zodat er een integrale visie te ontwikkelen is over het ‘managen’ van hemelwater.
Dit artikel is gesponsord door ACO