Hoe een voormalig klooster kan transformeren tot energie-efficiënt appartementencomplex

In samenwerking met Ice Airconditioning wordt een volledig getransformeerd klooster voorzien van warmtepompen. Wat eerst een klooster was, wordt nu verbouwd tot een appartementencomplex in Nieuwegein.

Het voornaamste doel van het project de Lantaern is een hoge efficiëntie en optimaal comfort voor de bewoners. Daarom leverde STULZ  maar liefst vijftien warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries aan Ice Airconditioning. Hierdoor is de Lantaern een schoolvoorbeeld hoe warmtepompen kunnen bijdragen aan een optimaal comfort; bovendien is het natuurlijk ook een duurzame keuze.

De opdrachtgever

Voor dit project werkte STULZ samen met Ice Airconditioning uit Lopik. Deze installateur staat bekend om zijn uitgebreide kennis op het gebied van onder andere warmtepompen en airconditioning. Het bedrijf heeft veel werkervaring, kan putten uit een groot portfolio van succesvolle projecten en is  een bewezen en betrouwbare partner.

Terberg Totaal Installaties was bij het project betrokken als hoofdaannemer en verzorgde de de hydraulische aansluitingen. Met meer dan zeventig jaar ervaring en een uitgebreid aanbod van disciplines kan Terberg Totaal Installaties oplossingen bieden voor ieder installatie-vraagstuk. De samenwerking tussen alle partijen vertaalt zich in de ideale mix op het gebied van installatie en duurzaamheid. Daarmee was de toon gezet voor de start van een succesvol project.

De locatie

Het klooster, gelegen in Nieuwegein, werd in de loop van de eeuw enkele keren bouwkundig en inhoudelijk gewijzigd. Anno 2019 kreeg het klooster een geheel nieuwe bestemming. Onder leiding van de architecten van Arco Architecten BNA uit Oudewater wordt het klooster, in opdracht van DAK Woningbeleggingen Utrecht, gerenoveerd en getransformeerd naar een eigentijds appartementencomplex. Het gebouw heeft de status van een rijksmonument, wat het een bijzondere locatie maakt voor dit project.

STULZ warmtepompen

De uitdagingen

De vraag van de klant had twee aspecten. Ten eerste moeten de warmtepompen natuurlijk voldoende warmte beschikbaar kunnen stellen per woon unit in het appartementencomplex. Daarnaast moet er ook voldoende tapwater bereid worden door de warmtepompen. Door hoogteverschillen tussen de binnenunits en buitenunits was er extra rekenwerk benodigd vanuit Mitsubishi Heavy Industries en STULZ om te kunnen garanderen dat alle units perfect zouden passen in de vooraf bedachte opstelling. Bovenstaande wensen en uitdagingen hadden als uiteindelijk doel: optimaal (douche)comfort voor de bewoners van het appartementencomplex.

De oplossing

Om optimaal comfort en efficiëntie te kunnen bereiken, is er gekozen voor de Hydrolution warmtepomp units van Mitsubishi Heavy Industries. De Hydrolution (HMK) warmtepomp kenmerkt zich in combinatie met de FDCW-buitenunit door zijn energie besparing en hoge efficiëntie. Met de invertergestuurde compressor van de FDCW wordt het energieverbruik geoptimaliseerd en wordt zodoende bespaard op de bedrijfskosten. Het buitendeel is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn, zelfs bij lagere omgevingstemperaturen. Het is en standaard voorzien van lekbakverwarming om bevriezing te voorkomen. Het COP niveau van de warmtepomp varieert van 4,09 – 5,32 in verwarmingsbedrijf.

Om eventuele geluidsoverlast te beperken in en de comfort rondom het appartementencomplex te verhogen, beschikken de warmtepompen over een stille modus. Het ontwerp van de binnenunit is compact waardoor het eenvoudig integreerbaar in het complex. Warm water is voor deze warmtepomp geen probleem met zijn 200L boilervat. Alle aspecten bij elkaar opgeteld past de Hydrolution van Mitsubishi Heavy Industries met zijn comfort en efficiëntie uitstekend bij de eisen en wensen van het project De Lantaern.

Dit artikel is gesponsord door STULZ

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.