Hoe een voormalig klooster kan transformeren tot energie-efficiënt appartementencomplex

In samenwerking met Ice Airconditioning wordt een volledig getransformeerd klooster voorzien van warmtepompen. Wat eerst een klooster was, wordt nu verbouwd tot een appartementencomplex in Nieuwegein.

Het voornaamste doel van het project de Lantaern is een hoge efficiëntie en optimaal comfort voor de bewoners. Daarom leverde STULZ  maar liefst vijftien warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries aan Ice Airconditioning. Hierdoor is de Lantaern een schoolvoorbeeld hoe warmtepompen kunnen bijdragen aan een optimaal comfort; bovendien is het natuurlijk ook een duurzame keuze.

De opdrachtgever

Voor dit project werkte STULZ samen met Ice Airconditioning uit Lopik. Deze installateur staat bekend om zijn uitgebreide kennis op het gebied van onder andere warmtepompen en airconditioning. Het bedrijf heeft veel werkervaring, kan putten uit een groot portfolio van succesvolle projecten en is  een bewezen en betrouwbare partner.

Terberg Totaal Installaties was bij het project betrokken als hoofdaannemer en verzorgde de de hydraulische aansluitingen. Met meer dan zeventig jaar ervaring en een uitgebreid aanbod van disciplines kan Terberg Totaal Installaties oplossingen bieden voor ieder installatie-vraagstuk. De samenwerking tussen alle partijen vertaalt zich in de ideale mix op het gebied van installatie en duurzaamheid. Daarmee was de toon gezet voor de start van een succesvol project.

De locatie

Het klooster, gelegen in Nieuwegein, werd in de loop van de eeuw enkele keren bouwkundig en inhoudelijk gewijzigd. Anno 2019 kreeg het klooster een geheel nieuwe bestemming. Onder leiding van de architecten van Arco Architecten BNA uit Oudewater wordt het klooster, in opdracht van DAK Woningbeleggingen Utrecht, gerenoveerd en getransformeerd naar een eigentijds appartementencomplex. Het gebouw heeft de status van een rijksmonument, wat het een bijzondere locatie maakt voor dit project.

STULZ warmtepompen

De uitdagingen

De vraag van de klant had twee aspecten. Ten eerste moeten de warmtepompen natuurlijk voldoende warmte beschikbaar kunnen stellen per woon unit in het appartementencomplex. Daarnaast moet er ook voldoende tapwater bereid worden door de warmtepompen. Door hoogteverschillen tussen de binnenunits en buitenunits was er extra rekenwerk benodigd vanuit Mitsubishi Heavy Industries en STULZ om te kunnen garanderen dat alle units perfect zouden passen in de vooraf bedachte opstelling. Bovenstaande wensen en uitdagingen hadden als uiteindelijk doel: optimaal (douche)comfort voor de bewoners van het appartementencomplex.

De oplossing

Om optimaal comfort en efficiëntie te kunnen bereiken, is er gekozen voor de Hydrolution warmtepomp units van Mitsubishi Heavy Industries. De Hydrolution (HMK) warmtepomp kenmerkt zich in combinatie met de FDCW-buitenunit door zijn energie besparing en hoge efficiëntie. Met de invertergestuurde compressor van de FDCW wordt het energieverbruik geoptimaliseerd en wordt zodoende bespaard op de bedrijfskosten. Het buitendeel is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn, zelfs bij lagere omgevingstemperaturen. Het is en standaard voorzien van lekbakverwarming om bevriezing te voorkomen. Het COP niveau van de warmtepomp varieert van 4,09 – 5,32 in verwarmingsbedrijf.

Om eventuele geluidsoverlast te beperken in en de comfort rondom het appartementencomplex te verhogen, beschikken de warmtepompen over een stille modus. Het ontwerp van de binnenunit is compact waardoor het eenvoudig integreerbaar in het complex. Warm water is voor deze warmtepomp geen probleem met zijn 200L boilervat. Alle aspecten bij elkaar opgeteld past de Hydrolution van Mitsubishi Heavy Industries met zijn comfort en efficiëntie uitstekend bij de eisen en wensen van het project De Lantaern.

Dit artikel is gesponsord door STULZ