Slimme montageplaat zorgt voor brandveilige wanddoorvoer (WADO)

Slimme montageplaat zorgt voor brandveilige wanddoorvoer (WADO)

Hij noemt het de 'paperclip onder de brandwerende voorzieningen'. Directeur Ernie Terwijn van Firenzo BV uit Nederweert heeft met de Firenzo Montageplaat® een levensreddende 'probleemoplosser' voor de bestaande (gestapelde) woningbouw geïntroduceerd.

Wanneer er brand uitbreekt in een (woon)gebouw is het zaak om door- en overslag naar andere gebouwgedeelten zoveel mogelijk te voorkomen (compartimentering). Daarom stelt het Bouwbesluit strenge eisen aan de ‘weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag’, voor de insiders beter bekend als de wdbdo.

Wanden en vloeren in gebouwen moeten standaard voldoen aan een brandwerendheidseis van maximaal 30 of 60 minuten. Uiteraard zal een blinde muur meestal automatisch aan de eis voldoen. Totdat we er openingen in gaan maken, zoals een deur. Nu zijn daar voldoende goede werkende brandwerende oplossingen voor. Het wordt een ander verhaal wanneer er ventilatiebuizen, verwarmingsleidingen of elektriciteitskabels doorheen gaan.

De praktijk is heel anders

“Dergelijke doorvoeringen voldoen in theorie aan de gestelde brandwerendheidseisen, maar in de praktijk zien we iets heel anders. Monteurs kunnen die doorvoeringen maar al te vaak niet correct monteren en aannemers ze niet goed afwerken, zodat er op brandgebied zeer risicovolle situaties ontstaan. Meer dan we gewoonlijk beseffen. Verzekeraars zouden hier veel hogere eisen aan moeten stellen,” zo constateert Terwijn.

De wbdbo hangt voor een groot deel af van de toegepaste materialen en de mate waarin naden en kieren zijn gedicht. “Alleen als je vloer- of wanddoorvoeringen juist aanlegt, kun je de brandwerendheid van de gekruiste wand of vloer garanderen. Elke individuele doorvoering vormt namelijk een apart veiligheidsrisico. De bekende 80/20-regel geldt hier dus niet! Het voldoet, of het voldoet niet,” zo benadrukt Terwijn nog maar eens.

Om te zien waar welke Firenzo Brandwerende Montageplaat® mag worden toegepast, is op de website een handige keuzemodule geplaatst.

Succesvolle brandtest

Het bedrijf van Terwijn richt zich met name op het verbeteren van de brandveilige doorvoeringen in de ventilatietechniek. Werkgebied is vooral de bestaande woningbouw, want daar is nog veel te winnen. Het probleem is namelijk, dat veel van de aanwezige brand(vlinder-)kleppen ook in standaardsituaties niet voldoen aan de gestelde brandwerendheidseisen. Ernie Terwijn legt graag uit wat hij daarmee bedoelt: “De meeste brand(vlinder-)kleppen zijn getest voor toepassing in nieuwbouw. Als ze al getest worden, dan ondergaan ze alleen een brandtest voor nieuwbouwsituaties: een juiste wanddikte, onbeschadigde kanalen in de gewenste diameter en een perfecte afwerking rondom. De praktijk laat zien dat de werkelijkheid heel anders is. Als renovatiepartij zien wij vaak vele jaren later, dat het installeren van de kleppen niet goed is gebeurd, waardoor het vervangen met bestaande (nieuwbouw)producten erg lastig is, zo niet onmogelijk.”

Zelf achter de tekentafel

Het gebrek aan bruikbare producten voor de renovatiesector was reden voor Terwijn om zelf achter de tekentafel te gaan staan. Het resultaat is de door het bedrijf uit Nederweert ontwikkelde en geproduceerde WADO en dat staat voor WAnd DOorvoer. Volgende stap was om deze WADO ook maar eens de brandtest te laten ondergaan. Want dan weet je tenminste zeker dat hij voldoet. Het was een bijzonder moment voor Terwijn, toen hij te horen kreeg dat de test zeer succesvol was verlopen. Vanaf dat moment mocht de Firenzo Montageplaat® als gelijkwaardige oplossing worden toegepast in de bestaande bouw.

Een grote stap voorwaarts om de brandveiligheid te bevorderen”

Deze brandwerende montageplaat is officieel gepatenteerd door het Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarmee is Firenzo de eerste en vooralsnog enige Nederlandse leverancier voor de bestaande bouw van universele brandwerende montageplaten die voldoen aan de brandwerendheidseisen uit het Bouwbesluit. Terwijn noemt het met recht: “Een grote stap voorwaarts om de brandveiligheid te bevorderen.”

Veel meer mogelijk

Terwijn: “Het vervult ons met trots, dat de brandtest ertoe heeft geleid, dat wij de goedkeuring hebben verkregen om onze producten te verwerken binnen ons werkgebied, de renovatiebouw. Dat heeft de mogelijkheden enorm vergroot.” Want, zelfs als het volgens de voorschriften van de fabrikant niet mogelijk is, dan nog kunnen de Firenzo Montageplaten® de doorvoeringen voor ventilatiekanalen van een brand(vlinder-) klep voorzien. Afhankelijk van de opbouw en de (systeem)wand kan daarbij worden voldaan aan een brandwerendheid van 20/30/45 of zelfs 60 minuten. Volgens Terwijn is het inmiddels ook mogelijk om de montageplaat te installeren in combinatie met een keuken- of badkamerbox, waarbij dezelfde EI-classificatie van toepassing blijft.

De brandwerende Firenzo Montageplaat® is door het Octrooicentrum Nederland officieel gepatenteerd voor gebruik in de bestaande (woning)bouw.

Snelle montage

Er is nog een ander groot voordeel: tijdens het onderhoud aan de installaties is hij zonder tussenkomst van derden eenvoudig te monteren. Hierdoor kan de monteur de aanwezige installatie na het aanbrengen van één of meerdere platen snel opnieuw in bedrijf stellen en ter plekke opnieuw inregelen. Door deze benadering blijft de overlast voor de bewoner beperkt. Dit is zodanig uniek, dat Terwijn de Firenzo Montageplaat® heeft aangemeld bij de KVK Innovatie Top 100 van 2020. Dat is een jaarlijkse wedstrijd voor innovatieve bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf. Dit jaar vindt de 15e editie plaats.

Dit artikel is gesponsord door Firenzo.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.