Slank isoleren vergroot rendement vastgoed juist in huidige markt

Slank isoleren vergroot rendement vastgoed juist in huidige markt

Een uitgekiend ontwerp is essentieel om bouwkavels optimaal te benutten, zeker in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is. Maar ook door slim isoleren van de gebouwschil kan binnen meer gebruiksoppervlakte worden gecreëerd. Op een slanke manier isoleren loont bovendien, want die extra vierkante meters leveren een vastgoedeigenaar ongeacht welk deel van het land flink meer rendement, zo blijkt uit onderzoek dat Kingspan Insulation onlangs opnieuw liet uitvoeren.

Ook in 2017 en 2018 deed Develop Inc. al onderzoek voor Kingspan Insulation om na te gaan of de opbrengsten van slank isoleren opwegen tegen de hogere kosten bij de bouw en wat de terugverdientijd is. In de studies werden de prestaties van Kingspan Insulations dunne Kooltherm K108 Spouwplaten afgezet tegen die van traditionele dikkere glaswolisolatieplaten.

Hernieuwd onderzoek

In 2017 keek het onderzoeksbureau of de hogere bouwkosten door het gebruik van de Kooltherm K108 Spouwplaten rendabel zijn. Een jaar later werd het onderzoek herhaald, maar toen met als insteek de particuliere huurmarkt. In beide gevallen bleek dat de extra investering ruimschoots terugverdiend werd door een hogere verkoopprijs of door meer huurinkomsten. Omdat de markt voortdurend in beweging is, liet Kingspan hernieuwd onderzoek doen in zowel de koopsector als de particuliere huursector. Het bedrijf wilde graag weten of de uitkomsten van de eerdere studies nog steeds gelden in de huidige periode waarin zowel de bouwkosten als de koop- en huurprijzen gestegen zijn.

Dat bleek inderdaad het geval. Ook na actualisering van de prijzen blijft investeren in de innovatieve Kooltherm-platen nog steeds lucratief, zo wijst het recente onderzoek uit. Als referentieproject nam Develop Inc een appartementencomplex met dertig appartementen, verdeeld over zes bouwlagen, uitgaande van een Rc-waarde van 4,5 voor de gevel. Daarbij werd de Kooltherm K108 Spouwplaat, de thermisch best presterende plaat in de markt van hardschuim isolatieplaten, met een lambdawaarde (warmtegeleidingscoëfficiënt) van 0,018 W/mK vergeleken met een dikkere minerale glaswolisolatie plaat met een lambdawaarde van 0,032 W/mK.

Omdat de kosten van de Kooltherm-platen hoger zijn dan die van minerale glaswol, lijkt een appartementencomplex dat uitgerust is met die laatste vorm van isolatie in eerste instantie misschien de goedkoopste optie. Dat is echter niet het geval. Die variant levert namelijk minder verkoopbaar vloeroppervlakte en daardoor minder rendement op.

Door slim isoleren van de gebouwschil kan binnen meer gebruiksoppervlakte worden gecreëerd”

Extra verkoopwaarde

Dankzij het hoge isolerende vermogen van de Kooltherm-platen kunnen de spouwmuren veel slanker worden uitgevoerd als deze isolatiemethode wordt toegepast. Dat scheelt bijna 37 m2 voor het voorbeeldcomplex in het voordeel van de Kooltherm-isolatie. “Dat lijkt niet veel, maar als je het terugrekent naar de extra investering die je moet doen, dan levert elke euro die je erin steekt je tussen de 780 en 1200 euro op aan extra verkoopwaarde”, zegt specification manager Dennis van Lit van Kingspan Insulation in een toelichting op de onderzoeksuitkomsten. Dat bedrag varieert per regio. In de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de resultaten het gunstigst.

Specification manager Dennis van Lit van Kingspan Insulation

“Voor dat geld kun je ook weer andere investeringen doen. En daar komt bij dat de marges voor de bouwers flinterdun zijn, dus alles wat je kunt doen om wat te verdienen is natuurlijk interessant. In het buitengebied speelt dat niet zo’n rol, maar wel in de steden. Daar is het vaak schipperen op het kavel.” Bij een groter complex dan het relatief kleine referentieproject met de dertig appartementen loopt die opbrengst alleen nog maar op.

Ook voor de huurmarkt zijn de extra inkomsten per geïnvesteerde euro toegenomen in vergelijking met het onderzoek van een paar jaar geleden, al is de terugverdientijd een paar maanden toegenomen. Niettemin blijft de investering in de Kooltherm K108 Spouwplaat zeer lucratief voor investeerders, ontwikkelaars en beleggers, concluderen de onderzoekers.

En hoewel de markt natuurlijk voortdurend in beweging is, gaat Van Lit ervan uit dat ook in ook in minder goede economische tijden het profijtelijk blijft om te investeren in ruimtewinnende isolatie. “Het is natuurlijk wel een momentopname. Mocht de markt sterk veranderen, dan kunnen we overwegen om een herberekening te laten maken.”

Van Lit heeft de indruk dat een deel van de bouwsector zich nog onvoldoende bewust is van het feit dat ruimtewinst binnen door het gebruik van dunne isolatieplaten zich vertaalt in meer rendement. Anderen weten dat misschien wel, maar niet precies hoe groot dat voordeel is. “Dat is ook de reden dat we dit soort onderzoeken laten doen.” In andere studies lag de focus meer op energetische prestaties van de Kooltherm-platen bij verschillende energieconcepten zoals NOM of BENG.

In de steden is het vaak schipperen op het kavel”

De bevindingen zijn interessant voor de hele bouwkolom, vindt Van Lit. De aannemer kiest weliswaar vaak de bouwmaterialen, maar ontwikkelaars, beleggers en ook ontwikkelende bouwers hebben wel een bepaald ambitieniveau voor de panden die ze willen bouwen of herontwikkelen. De Kooltherm-platen passen daar meestal prima in, niet alleen vanwege de ruimtewinst binnen, maar ook vanwege de goede isolerende eigenschappen. “Slank isoleren kan al in het ontwerp meegenomen worden”, aldus Van Lit. De verdere aanscherping van energie-eisen maakt de keuze voor dunne isolatieplaten alleen maar voor de hand liggender.

Planet Passionate

De ontwikkeling en verdere optimalisatie van de Kooltherm K108 Spouwplaten sluit aan bij de doelstellingen van Planet Passsionate, een programma waarin Kingspan op alle mogelijke fronten werkt aan het verminderen van energie- en waterverbruik en de uitstoot van CO2. Ook verder vergroten van de circulariteit van de producten is nadrukkelijk onderdeel van het programma. Planet Passionate is eind vorig jaar gelanceerd in het hele bedrijf en stelt concrete doelen voor de komende tien jaar. Zo is het streven om in 2030 de productie 100 procent CO2-neutraal te hebben en in 2025 wil Kingspan 1 miljard PET-flessen geupcycled  hebben in de eigen productieprocessen.

Meer informatie over het onderzoek naar slank isoleren is te lezen door Kingspan Insulations whitepaper ‘Value of Space’ te downloaden.

Dit artikel is gesponsord door Kingspan Insulation.


Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.