Innovaties en verduurzaming in daglichtoplossingen

Innovaties en verduurzaming in daglichtoplossingen
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant

FAKRO Nederland is als zelfstandig familiebedrijf de officiële importeur voor FAKRO-producten in Nederland. Die relatie is in 1994 ontstaan, toen op initiatief van de toenmalige directeur Jo Peters de eerste dakramen voor de Nederlandse markt werden ingekocht. Het resultaat was dat hij de eerste buitenlandse importeur werd van hun producten.

Inmiddels is het Poolse bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste producenten van daglichtoplossingen wereldwijd. FAKRO Nederland verzorgt in ons land niet alleen de levering maar desgewenst ook de montage, waarbij wordt samengewerkt met een netwerk van gespecialiseerde montagebedrijven. Commercieel directeur Bart Peters vertelt hoe het bedrijf zich al meer dan een kwart eeuw continu ontwikkelt en hoe zij bijdragen aan een duurzame en circulaire samenleving.

Goed luisteren naar de markt en snel schakelen

“Wij zijn van oorsprong vooral actief in de grotere woningbouwprojecten, zowel nieuwbouw als renovatie, voor woningcorporaties en ontwikkelende bouwbedrijven”, vertelt Peters. “Daarnaast richten we ons de laatste jaren ook op de particuliere markt en ook daar worden we steeds bekender. Door onze achtergrond in de dakdekkerswereld zijn we gewend om dichtbij de praktijk te staan en daardoor kansen in de markt te zien, die we vervolgens samen met klanten en leveranciers oppakken. Die drang om steeds te willen verbeteren en daarbij actief samen te werken zit echt in de genen van dit bedrijf.”

Een pasklare oplossing voor zonnepaneelsystemen

Een voorbeeld van die innovatiekracht is de dakraamintegratie in pv-daken. Peters: “Je zag bij de doorbraak van de zonnedaken dat er werd geworsteld met het waterdicht maken van de aansluiting op de dakramen. Wij hebben toen in samenwerking met de grootste spelers op het gebied van pv-indaksystemen speciale gootstukken ontwikkeld waarmee het dakraam naadloos en waterdicht aansluit op de meest gebruikte pv-indaksystemen. Hiermee introduceerden wij een pasklare oplossing voor zonnepaneelsystemen, die we aanbieden naast de bestaande gootstukken voor alle soorten dakbedekking.”

De profielen van onze kunststof dakramen bestaan al voor bijna 50 procent uit gerecycled materiaal”

Ons einddoel is om volledig circulair te worden

“Duurzaamheid heeft een belangrijke plaats in onze bedrijfsvoering. Bij iedere stap in onze processen kijken we hoe we hieraan kunnen bijdragen, met als einddoel om volledig circulair te werken. Dat begint bij de gebruikte grondstoffen, zo bestaan de profielen van onze kunststof dakramen al voor bijna 50 procent uit gerecycled materiaal. Ook is ons wagenpark vrijwel geheel hybride, zijn we overgegaan op ledverlichting en ligt ons dak vol met zonnepanelen.”

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto : Fred Libochant

Duurzaamheid meetbaar en aantoonbaar maken

Om klanten en eindgebruikers een goed inzicht te geven in de milieu-impact van de producten, stelt FAKRO zogenoemde LCA’s (levenscyclusanalyse) op. Peters licht toe: “Straks zien opdrachtgevers in de nationale milieudatabase hoe onze producten het doen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Die transparantie is belangrijk, want het gaat er niet om dat je roept dat je duurzaam bent, wij willen het ook meetbaar en aantoonbaar maken.”

Op jaarbasis maken we een enorme verduurzamingsslag

“Ook bij het verduurzamen komt weer de cultuur van samenwerken naar voren”, gaat Peters verder. “Wij hebben bijvoorbeeld het initiatief genomen om samen met fabrikanten van prefabdaken de hoeveelheid verpakkingsmaterialen te verkleinen en het productieproces te optimaliseren. Na een eigen analyse stelden we voor om onze dakramen niet langer te verpakken in folie en karton, maar liggend op pallets te leveren, zonder verpakking. Met de bevestigingsmaterialen er al op, inclusief een tochtband. Toen we dat met de fabrikanten gingen testen, bleek dat zij de dakramen veel sneller konden inbouwen, met minder zware handelingen.”

Deze nieuwe aanpak leverde een besparing op van maar liefst 90 procent op verpakkingsfolie en bijna 100 procent op karton. Peters is er trots op: “Op jaarbasis maken we hier samen een enorme efficiency- en verduurzamingsslag.”

Klanten ontzorgen met een duurzaam totaalpakket

Een ander voorbeeld van een duurzame innovatie is FAKRO Life Cycle Service. “Dit concept hebben we ontwikkeld voor woningcorporaties met grootschalige renovatieprojecten, waarbij wij tegen een totaalprijs de complete regie kunnen voeren. Uiteraard in samenspraak met de corporatie en de samenwerkende partners. Hiermee veranderen we van een leverancier, die ook adviseert, naar een aanbieder van totaaloplossingen”, vertelt Peters. “Wij ontzorgen onze klanten met een duurzaam totaalpakket van demontage en recycling van oude dakramen, levering en montage van nieuwe dakramen en optioneel het onderhoud op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).”

Ook dit is volgens Peters een voorbeeld waar het bedrijf een verbeterkans zag en die vervolgens ontwikkelde met partners Bouwcenter en Remondis Nederland Afval & Recycling.

Een steentje bijdragen aan welzijn en gezondheid

Naast het voortdurend verbeteren en het bijdragen aan een duurzame samenleving, en een circulaire bedrijfsvoering, is er één aspect van zijn werk waarvan Peters nog meer energie krijgt. “Voor ons is de essentie van onze producten dat wij mensen meer daglicht bieden. Want voldoende daglicht verbetert het welzijn en de gezondheid van mensen. Met onze daglichtoplossingen mogen wij daar iedere dag ons steentje aan bijdragen.”

Dit artikel is gesponsord door FAKRO Nederland.

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.