Complete warmtepomppakketten ontzorgen installateur

Complete warmtepomppakketten ontzorgen installateur

De markt voor warmtepompen is booming. Dat merkt ook specialist in hightech-klimaatoplossingen STULZ GROEP. Om klanten zoveel mogelijk te ontzorgen, biedt het bedrijf drie warmtepomppakketten aan: FLEX, ALL-IN-ONE en LOW NOISE. Daar hebben de installateurs geen omkijken naar, omdat ze compleet worden geleverd. Zo kan een installatiebedrijf zich zonder zorg inschrijven op de installatie van warmtepompsystemen.

STULZ verkoopt haar producten voornamelijk aan installateurs, merendeels koeltechnische bedrijven. “We proberen onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen”, vertelt Dennis van der Blom, productspecialist bij STULZ. “Desgewenst helpen we ook bij het maken van adviezen. Dat doen we door goed mee te kijken en te luisteren. Soms zien wij afwijkingen in hun plannen en dan ga je in overleg over wat de beste optie is.”

Risico’s uitsluiten

Veel installateurs zijn nog huiverig om warmtepompen te installeren. Ze willen dan ook het liefst risico’s uitsluiten, meent Van der Blom. “Waar het in onze optiek nog weleens misgaat, is dat de cv-installatie wordt vervangen door een warmtepomp zonder dat het afgiftesysteem goed wordt ingeregeld. Onze klanten zijn meestal niet verantwoordelijk voor die afgiftesystemen. Maar als het systeem niet functioneert, komen ze toch bij onze klant. Daarom hebben we onze producten nu in pakketten gegoten. De installateur weet dan zeker dat alles goed en compleet is.”

Complete pakketten

Met drie warmtepomppakketten wil het bedrijf de installateur ontzorgen. “Doordat we de pakketten zo compleet mogelijk hebben gemaakt, kunnen we onzekerheid over het functioneren van de installatie wegnemen en worden installateurs niet achteraf nog met extra kosten geconfronteerd. Het voordeel van standaardpakketten is weten wat je gaat krijgen, en hoe men het aan moet sluiten.”

Het bedrijf biedt drie ranges aan: FLEX, ALL-IN-ONE en LOW NOISE, vertelt Van der Blom. “De FLEX is het kleinst en goedkoopst. De binnenunit hiervan kun je overal kwijt. De ALL-IN-ONE spreekt eigenlijk voor zich. Alles zit in de binnenunit: de wisselaar, de elektrische naverwarmer, de pomp en zelfs het boilervat. Je hoeft hier alleen twee koelleidingen en vier waterleidingen op aan te sluiten. Voor de veeleisende gebruiker is er de iets duurdere LOW NOISE. Dat is een serieus stille unit, in split-opstelling. Die is echt bedoeld voor mensen die er waarde aan hechten dat de warmtepomp superstil is.”

De vraag naar warmtepompen is de laatste jaren flink toegenomen”

Toenemende vraag

Van der Blom merkt op dat de vraag naar warmtepompen de laatste jaren flink is toegenomen. “Dat is zeker zo als je het vergelijkt met de aircomarkt. Voor airco’s geldt dat de kennis over het algemeen aanwezig is. Op het gebied van warmtepompen vinden juist nog veel innovaties plaats.” Dat betekent overigens niet dat warmtepompen goedkoper worden, denkt hij. “Ik denk eerder dat de prijs met de inflatie nog iets omhoog zal gaan. Bij nieuwbouwprojecten kun je de relatief dure warmtepompen nog makkelijk wegschrijven, maar in de renovatiemarkt wordt dat moeilijker. Daar moeten mensen echt keuzes maken. Voor de installatie van de warmtepomp moet worden geïsoleerd en het afgiftesysteem moet worden aangepast. Vaak is een hybride warmtepomp dan de enige betaalbare oplossing, maar ook die kunnen we natuurlijk aanbieden.”

Actieve koeling

Dat luchtwarmtepompen populairder zijn dan bodemsystemen, vindt Van der Blom logisch. “Bijna iedereen heeft een tuin of balkon om een buitenunit voor een luchtwarmtepomp te plaatsen. Met een bodembron is dat toch anders. Het installeren van een luchtwarmtepomp is om die reden veel minder ingrijpend.” Bijkomend voordeel is dat luchtwarmtepompen ook kunnen worden ingezet voor actieve koeling, legt Van der Blom uit. “Alle units kunnen in principe ook koelen. Het is wel zo dat het afgiftesyteem daarvoor geschikt moet zijn. Met radiatoren en vloerverwarming moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met condensvorming.”

STULZ GROEP BV profileert zich als de partner voor klimaatoplossingen met producten in de precisiekoeling, luchtbehandeling, comfortkoeling, bevochtiging en warmtepompen. De onderneming voert daarin de merken van Mitsubishi Heavy Industries, CAREL en REMKO en  levert verschillende warmtepompsystemen. Deze systemen zorgen voor een grove beperking van het energieverbruik van een woning ten aanzien van de warmtebehoefte. Deze compacte, robuuste systemen zijn economisch in het gebruik en zorgen jarenlang, de hele dag door, voor een betrouwbaar klimaat. STULZ heeft de lucht/water-warmtepompen nu uitgelicht en in hun eigen range in een gemakkelijk pakket gegoten. Uiteraard is het mogelijk om een meer gevalspecifieke configuratie van deze systemen te maken. Maar deze pakketten zijn in 90% van de tijd goed toepasbare alternatieven voor een systeem op fossiele brandstoffen. Dit zijn de drie ranges: 1. FLEX 2. ALL-IN-ONE 3. LOW NOISE.

Dit artikel is gesponsord door STULZ

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.