STULZ verkoopt haar producten voornamelijk aan installateurs, merendeels koeltechnische bedrijven. “We proberen onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen”, vertelt Dennis van der Blom, productspecialist bij STULZ. “Desgewenst helpen we ook bij het maken van adviezen. Dat doen we door goed mee te kijken en te luisteren. Soms zien wij afwijkingen in hun plannen en dan ga je in overleg over wat de beste optie is.”
Risico’s uitsluiten
Veel installateurs zijn nog huiverig om warmtepompen te installeren. Ze willen dan ook het liefst risico’s uitsluiten, meent Van der Blom. “Waar het in onze optiek nog weleens misgaat, is dat de cv-installatie wordt vervangen door een warmtepomp zonder dat het afgiftesysteem goed wordt ingeregeld. Onze klanten zijn meestal niet verantwoordelijk voor die afgiftesystemen. Maar als het systeem niet functioneert, komen ze toch bij onze klant. Daarom hebben we onze producten nu in pakketten gegoten. De installateur weet dan zeker dat alles goed en compleet is.”
Complete pakketten
Met drie warmtepomppakketten wil het bedrijf de installateur ontzorgen. “Doordat we de pakketten zo compleet mogelijk hebben gemaakt, kunnen we onzekerheid over het functioneren van de installatie wegnemen en worden installateurs niet achteraf nog met extra kosten geconfronteerd. Het voordeel van standaardpakketten is weten wat je gaat krijgen, en hoe men het aan moet sluiten.”
Het bedrijf biedt drie ranges aan: FLEX, ALL-IN-ONE en LOW NOISE, vertelt Van der Blom. “De FLEX is het kleinst en goedkoopst. De binnenunit hiervan kun je overal kwijt. De ALL-IN-ONE spreekt eigenlijk voor zich. Alles zit in de binnenunit: de wisselaar, de elektrische naverwarmer, de pomp en zelfs het boilervat. Je hoeft hier alleen twee koelleidingen en vier waterleidingen op aan te sluiten. Voor de veeleisende gebruiker is er de iets duurdere LOW NOISE. Dat is een serieus stille unit, in split-opstelling. Die is echt bedoeld voor mensen die er waarde aan hechten dat de warmtepomp superstil is.”
Toenemende vraag
Van der Blom merkt op dat de vraag naar warmtepompen de laatste jaren flink is toegenomen. “Dat is zeker zo als je het vergelijkt met de aircomarkt. Voor airco’s geldt dat de kennis over het algemeen aanwezig is. Op het gebied van warmtepompen vinden juist nog veel innovaties plaats.” Dat betekent overigens niet dat warmtepompen goedkoper worden, denkt hij. “Ik denk eerder dat de prijs met de inflatie nog iets omhoog zal gaan. Bij nieuwbouwprojecten kun je de relatief dure warmtepompen nog makkelijk wegschrijven, maar in de renovatiemarkt wordt dat moeilijker. Daar moeten mensen echt keuzes maken. Voor de installatie van de warmtepomp moet worden geïsoleerd en het afgiftesysteem moet worden aangepast. Vaak is een hybride warmtepomp dan de enige betaalbare oplossing, maar ook die kunnen we natuurlijk aanbieden.”
Actieve koeling
Dat luchtwarmtepompen populairder zijn dan bodemsystemen, vindt Van der Blom logisch. “Bijna iedereen heeft een tuin of balkon om een buitenunit voor een luchtwarmtepomp te plaatsen. Met een bodembron is dat toch anders. Het installeren van een luchtwarmtepomp is om die reden veel minder ingrijpend.” Bijkomend voordeel is dat luchtwarmtepompen ook kunnen worden ingezet voor actieve koeling, legt Van der Blom uit. “Alle units kunnen in principe ook koelen. Het is wel zo dat het afgiftesyteem daarvoor geschikt moet zijn. Met radiatoren en vloerverwarming moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met condensvorming.”
Dit artikel is gesponsord door STULZ