Oud-bankmedewerkers enthousiast over de bouw

Oud-bankmedewerkers enthousiast over de bouw
Dinand Derks calculator bij BAM Infra en Gertjan Veldkamp, directeur BAM Infra.

Van Rabo naar Pabo, van Bank naar Bouw: toen Tanja van Donk na 21 fijne jaren bij de Rabobank besloot om het over een andere boeg te gooien, hoorde ze van onder meer deze programma's die een switch naar een baan in een andere sector makkelijker maken. De Rabobank was bezig met een reorganisatie op haar afdeling, waar Van Donk werkzaam was als financieel administratief ondersteuner. "Ik kon mijn baan behouden, maar het werk verdween van Den Haag naar Houten en werd minder divers."

In een ver verleden heeft Van Donk weliswaar de propedeuse van de Pabo gehaald, maar voor een klas staan is echt niks voor haar. Iemand attendeerde haar op een inspiratiebijeenkomst over een programma van Bouwend Nederland, in december vorig jaar: ‘Van Bank naar Bouw’, toevalligerwijs ook nog eens in haar eigen woonplaats Zoetermeer. Van Donk: “Ik dacht: het kan geen kwaad om naar die bijeenkomst te gaan. Ik ken de bouwwereld niet zo goed, maar hij trekt me wel. We wonen in een nieuwbouwhuis dat twee jaar geleden is opgeleverd. Ik vond dat bouwproces heel leuk om te volgen.”

Tanja van Donk stapte succesvol over van bank naar bouw.

Inspiratie

Tijdens die inspiratiebijeenkomst had ze onder meer geluisterd naar Dinand Derks, oud-collega van de Rabobank en al een tijdje werkzaam als calculator bij BAM Infra: hij had de overstap daadwerkelijk gemaakt en vertelde er enthousiast over. Ook waren vertegenwoordigers van verschillende bouwbedrijven aanwezig. Van Donk was getriggerd.

Een paar weken na die sessie heeft ze een prettig gesprek gehad met Simone van Wilgen van Bouwend Nederland, projectleider ‘Van Bank naar Bouw’. Tijdens dat gesprek is onder meer gekeken naar welk soort functies in de bouw geschikt zouden zijn en welke opleidingen ze eventueel zou kunnen volgen. Van Donk: “Na het gesprek met Simone, in januari 2020, heb ik voor mijzelf de knoop doorgehakt en besloten me te richten op de bouwsector.” Vanaf dat moment is Van Donk vrij gericht naar vacatures in de bouw gaan kijken. “Via LinkedIn stuitte ik op een functie van financieel medewerker bij ERA Contour in Zoetermeer. Toevallig ook nog eens het bedrijf dat ons huis had gebouwd.”

Het mooie van de bouw is: er wordt echts iets gemáákt, je ziet fysiek iets gebeuren”

Van Donk solliciteerde en mocht op gesprek komen. Lang verhaal kort: ze werd aangenomen en is sinds 1 april werkzaam op de crediteurenadministratie bij ERA Contour, op fietsafstand van haar huis. Door de coronacrisis verliep de start bij haar nieuwe werkgever totaal anders dan ze had gedacht. “Zoiets verzin je niet. Heel af en toe ben ik op kantoor, maar meestal werk ik thuis. Alles gaat digitaal. Zelfs de introductie ging digitaal.”

Bizarre start

Ondanks de bizarre start heeft Van Donk het idee dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. “Op basis van onder meer de sollicitatiegesprekken en de keren dat ik op kantoor heb gewerkt, heb ik een heel goed gevoel gekregen bij ERA Contour. Het is aan de ene kant hard werken, aan de andere kant is er ruimte voor ontspanning. Er is een open sfeer, er is een klik. Zoiets voel je vrijwel direct als je binnenkomt.”

Van Donk zit nu in haar inwerktraject. Ze beheert onder meer de mailbox waar alle facturen binnenkomen. Ze kijkt of de facturen aan de eisen voldoen. Is een factuur niet goed aangeleverd, of heeft ze een aanvullende vraag, dan neemt ze contact op. De volgende stap wordt het registreren van de facturen. Ook is het de bedoeling dat ze een collega gaat ondersteunen die vragen van klanten behandelt over nog openstaande facturen.

Dinand Derks nam via het UWV deel aan een speeddate met bouwbedrijven.

Speeddate

Dinand Derks, in december spreker tijdens de allereerste voorlichtingsbijeenkomst over Van Bank naar Bouw, verliet de Rabobank in 2018. Door een reorganisatie verloor hij zijn baan als  kredietbeoordelaar. Via het UWV nam hij deel aan een speeddate met bouwbedrijven. Vooral aan het korte gesprek met BAM Infra hield Derks een goed gevoel over. Er kwam een vervolggesprek. Met succes, want korte tijd later kon Derks als calculator aan de slag op het regiokantoor in Nieuwleusen.

Derks is op dit moment bezig met een infraproject in Heerenveen: het vlotter en veiliger maken van de toe- en afritten van de A32, inclusief de bouw van een nieuw viaduct. Derks:  “Als calculator zet ik op papier wat een bepaald project moet kosten. Dat doe ik uiteraard op kantoor. Om meer gevoel te krijgen bij een project, doe ik nu ervaring op als werkvoorbereider. Dat betekent dat ik ook bij het project ga kijken. Dat is het mooie van de bouw: er wordt echts iets gemáákt, je ziet fysiek iets gebeuren. Heel anders dan bij de bank.”

Vrijheid

Derks is blij met de kans die hij heeft gekregen bij BAM Infra. “Vooropgesteld: ik heb altijd prettig bij de bank gewerkt. Het verschil tussen beide branches? In de bankwereld is de sfeer formeel, bij BAM Infra ervaar ik iets meer vrijheid. Wat dat betreft verdient Gertjan Veldkamp, mijn huidige directeur, een dikke pluim. Samen hebben we gekeken waar ik het beste tot mijn recht zou komen. Mede dankzij hem ben ik op een plek terecht gekomen waar ik me helemaal thuis voel.”

Terwijl de financiële sector te maken heeft met grote personeelsoverschotten, kampt de bouw met oplopende tekorten aan geschikt (UTA)-personeel. Daarom bedacht Bouwend Nederland eind vorig jaar het programma Van Bank naar Bouw, zegt projectleider Simone van Wilgen van Bouwend Nederland. ,,Het idee is om mensen uit de bank- en verzekeringswereld de kans te geven een succesvolle overstap te maken naar de bouwsector. Wat is precies nodig om dat voor elkaar te krijgen? Welke opleidingsmogelijkheden zijn er voor instromers en zij-instromers in de bouw? Welke functies zijn geschikt? Welke begeleiding hebben ze nodig?’’

Werkvoorbereider, calculator, EPA-adviseur, kopersbegeleider, projectleider of BIM-modelleur: het zijn functies waar de bouwsector behoefte aan heeft en die interessant zijn voor mensen uit de bankensector. Bouwend Nederland heeft in december 2019 een eerste inspiratie- en voorlichtingsbijeenkomst verzorgd rond dit thema; aan een tweede (online) sessie wordt nu gewerkt. Van Wilgen: ,,Het programma is een pilot, maar ik hoop dat we door kunnen gaan. De eerste mensen hebben intussen de overstap van de bank naar de bouw gemaakt dankzij dit project. Ze zijn ook echt heel hard nodig.’’

Recente cijfers tonen dat er tot 2024 zo’n 34.000 medewerkers uit opleidingen, 4.000 medewerkers uit het buitenland en 8.000 medewerkers uit andere sectoren moeten instromen. De bouw moet dus blijvend investeren om vervanging en groei op te kunnen vangen, aldus Van Wilgen.

Onder het motto ‘Bouw aan een fitte toekomst!’ hebben Bouwend Nederland, kennis- en adviescentrum Volandis en Vakmedianet/Cobouw de handen ineen geslagen om werk te maken van duurzame inzetbaarheid.

Dit artikel is gesponsord door Bouwend Nederland.

Foto: Shutterstock

Cao-onderhandelingen op scherp door discussie uta-personeel

Vakbonden en werkgevers hebben elkaar nog niet gevonden in de cao-onderhandelingen. Vooral discussie over voorstellen voor uta-personeel maakt de gesprekken ingewikkeld.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.