Project Kavel 1N2: samen en met passie, op een ‘postzegel’ in Amsterdam-Noord  

Project Kavel 1N2: samen en met passie, op een ‘postzegel’ in Amsterdam-Noord  

De bouwkavel van het project Kavel 1N2 dan wel ‘Gare du Nord’ in Amsterdam-Noord is zo klein, dat er zelfs geen plek voor de bouwkeet van hoofdaannemer Heddes Bouw & Ontwikkeling is. Die staat dan ook iets verderop, aan de andere kant van de Elzenhagensingel. Met enkele artist impressions aan de wand van de keet en ramen die uitzicht bieden op de hijskranen, is het voor directeur Niels Doodeman dé plek om uit te leggen waarom het project Heddes op het lijf geschreven is.

Project Kavel 1N2: samen en met passie, op een ‘postzegel’ in Amsterdam-Noord  
Foto's: Catch Your Moment

Bijna aan het eind van het gesprek over Gare du Nord vertelt Doodeman haast terloops, tussen neus en lippen door, dat hij een paar weken eerder op een zaterdag met zijn vrouw aanwezig was toen het fundament werd gelegd voor het aansprekende project. Letterlijk: in een paar uur tijd stortten 26 betonmixers in totaal 2000 kuub beton, een logistieke operatie die door vijf verkeersregelaars in goede banen werd geleid.

“Mijn vrouw en ik waren niet de enigen,” bekent de Heddes-directeur. “Er waren die zaterdag een aantal collega’s vanuit de Kop van Noord-Holland naar Amsterdam gereden om de mijlpaal bij te wonen. De projectleider had bijvoorbeeld zijn kleindochter meegenomen. Het was prachtig om te zien. En heel gezellig, met koffie en gevulde koeken erbij.”

project-Kavel-1N2-Heddes-3Gedrevenheid en passie

Misschien nog wel meer dan de bouwtechnische en logistieke prestaties die in Amsterdam-Noord worden geleverd met het ‘mixed use project op een extreem kleine locatie’, zijn die gedrevenheid en passie kenmerkend voor Heddes. Doodeman: “Zaterdag? Vrije dag? Daar heb ik geen seconde aan gedacht. Net als iedereen binnen Heddes, houd ik van bouwen. Ik ben trots op wat we doen, omdat we er zo goed in zijn. Ik vond het in dit geval leuk om dat aan mijn vrouw te laten zien. Die trots, die gedrevenheid, dat plezier in je werk… Dat zie ik terug bij iedereen die bij Heddes werkt. ‘We bouwen met passie’ is niet zomaar een slogan, het is gewoon waar.”

project-Kavel-1N2-Heddes-2Liefst vanaf begin betrokken

Adjunct-directeur Wim Looijen van AM Noordwest, dat samen met Blauwhoed ontwikkelcombinatie CZAN vormt, is het daar mee eens. ‘We zochten een partij die uitstraalde: we hebben er zin in!’, verklaarde hij onlangs de keuze voor Heddes, dat vorig jaar werd gevraagd om een ‘quick scan’ los te laten op het ontwerp. “Het liefst zijn we vanaf het prille begin bij een project betrokken”, legt Doodeman uit. “Dus vanaf de ontwerpfase. Net als voor de uitvoering, zijn we het liefst ook voor het ontwerp verantwoordelijk. Als onderdeel van onze integrale focus en strategie, willen we ‘in control’ zijn op alle zaken die onze processen kunnen beïnvloeden. Dat komt onze betrokkenheid en de kwaliteit van het bouwproces en het eindresultaat ten goede.”

Licht alsnog op groen

De quick scan die Heddes uitvoerde, leidde tot een dusdanige stroomlijning van de plannen voor Gare du Nord, inclusief het ontwerp en de financiële onderbouwing, dat het licht op groen kon. Met Heddes als hoofdaannemer. Doodeman: “Wat zeker heeft meegespeeld, is dat wij goed zijn in zowel woningen als hotels. En met 361 huurwoningen en twee hotels met in totaal 304 kamers zijn die goed vertegenwoordig in dit mixed use-project, dat verder bestaat uit een tweelaagse parkeergarage met 140 plaatsen en een aantal commerciële ruimten.”

3_Afbeelding-Stationsgebied-Amsterdam-Noord

Beeld met dank aan AM, copyright Klunder Architecten.

Omzetgroei

Vlakbij de metrohalte Amsterdam-Noord, het begin- en eindpunt van de Noord/Zuidlijn, is Gare du Nord wat bouwvolume en -kosten betreft momenteel het grootste project van Heddes. Net als een nog groter project in Den Haag, dat onder andere 1.200 modulair te bouwen woningen bevat en in 2021 van start moet gaan, past het in de autonome groei die Heddes nastreeft. “Onze jaaromzet zal in 2020 de grens van 150 miljoen euro passeren”, blikt Doodeman vooruit. “Die omzetgroei zal de komende jaren doorzetten. Niet als doel op zich maar als symptoom van het vitale, creatieve en innovatieve bouwbedrijf dat Heddes wil zijn.”

Die trots, die gedrevenheid, dat plezier in je werk… Dat zie ik terug bij iedereen die bij Heddes werkt

Actieve partner

Een bouwbedrijf bovendien dat, benadrukt Doodeman, naast ‘passie’ ook ‘samen’ hoog in het vaandel heeft. “Ook bij Gare du Nord trekken we als een actieve partner nadrukkelijk samen op met onze opdrachtgever, de ontwikkelcombinatie CZAN, met gedreven medewerkers die zich er terdege van bewust zijn dat ze sámen Heddes zijn, dat ze het alleen samen kunnen. Die spirit is ook kenmerkend voor het bedrijf en gaat gepaard met korte lijnen, een grote transparantie en opvallend weinig verloop onder het personeel. Onze medewerkers zijn trots op Heddes, Heddes is bijzonder trots op al zijn medewerkers.”

Dit artikel is gesponsord doorHeddes Bouw & Ontwikkeling.