Compacte laders met schonere en stillere motor

Compacte laders met schonere en stillere motor

Op de Bobcat-fabriek in het Tsjechische Dobris (achter Praag) wordt hard gewerkt aan het productierijp maken van de nieuwe M-serie compacte laders. Die serie moet in 2020 de markt op met de nieuwe Stage V-motor, om te kunnen voldoen aan de weer een stapje strenger wordende emissie-eisen van de EU.

Tijdens de jaarlijkse Bobcat Demo Days op de fabriek konden de eerste nieuwe M-laders worden getest. Ze blijken niet alleen schoner, stiller en zuiniger, maar bieden tevens meer comfort voor de machinist. Ook het onderhoud kan nog iets efficiënter plaatsvinden. In het gebruik is het erg prettig dat de nieuwe Bobcat-motor maar liefs 37 procent meer koppel biedt en een 5-8 procent grotere hefcapaciteit heeft.

Tegelijkertijd hebben de ingenieurs ervoor gezorgd, dat de motor in vergelijking met de vorige generatie sneller herstelt na overbelasting. Dat heeft veel voordelen en niet alleen voor de bestuurder, omdat bij een lager toerental met hetzelfde vermogen kan worden gewerkt. Dat levert zowel een lager geluidsniveau op als een lager brandstofverbruik.

De ontwerpers stonden bij de nieuwe S450, S510 en S530 schrankladers voor een bijzondere opgave: de extra uitlaatvoorzieningen van de Stage V-motor in afmetingen beperkt houden, zodat de machines hun befaamde compacte formaat en lage gewicht zouden behouden, essentieel voor het werken en manoeuvreren in krappe ruimtes en bij het transport. In Europa krijgen de modellen S450, S510 en S530 van de nieuwe M-serie als eerste de vernieuwde Bobcat-styling. Centraal tijdens de Demo Days stond namelijk ook de lancering van een nieuwe merkidentiteit, die de iconische ‘One Tough Animal’ boodschap van Bobcat weerspiegelt en de kernkwaliteiten robuustheid, wendbaarheid en veelzijdigheid beter moet laten zien.