Elektrificatie

Elektrificatie

Er zijn meerdere redenen om over te stappen op andere 'brandstoffen': minder vervuiling en gezondheidsklachten door de uitstoot van nare stofjes. Bouwmaterieel is daar een van de bronnen van. Dus wordt gewerkt aan alternatieven, waarbij die van de elektrificatie momenteel het verst is gevorderd. Tijd om daarvan een helder overzicht te maken vonden bij de stichting Natuur & Milieu.

Steeds meer elektrisch bouwmaterieel

De vraag naar hybride en volledige elektrische (mobiele) machines groeit namelijk in hoog tempo. Dat is niet alleen een goede zaak, maar maakt het ook nodig om gebruikers te laten zien wat er zoal te koop is. In een interessant overzicht met de duidelijke titel “Elektrische mobiele werktuigen in beeld”, laat Natuur en Milieu zien dat er bijna 80 ‘alternatieve’ machines te koop zijn of binnenkort komen.

Daarbij is onderscheid gemaakt in drie groepen: laadschoppen, graafmachines en overslagmachines. Bij het overgrote deel van de in het overzicht genoemde machines gaat het om 100 procent CO2-besparing en dat is iets waar de materieelsector best trots op mag zijn. Er komen heel wat bekende merken voorbij in dit in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gemaakte overzicht. Bij het grondverzetmaterieel: van Ahlmann, Bobcat en Caterpillar tot Takeuchi, Volvo en Wacker Neuson.

In de meeste gevallen zijn de elektrische of hybride machines nu al leverbaar. Soms gaat het snel, bijvoorbeeld door ombouw van bestaande machines, zoals het geval is bij Limach. Ahlmann, Caterpillar, Mecalac en Volvo hebben aangekondigd dat zij volgend jaar de nodige elektrische machines op de markt gaan zetten.