Slimme meerpuntssluitingen beperken de faalkosten

Slimme meerpuntssluitingen beperken de faalkosten

BUVA introduceert een nieuwe lijn meerpuntssluitingen voor buitendeuren: de MultiFin met bijbehorende MidLine en InLine+ sluitkommen. De sluiting heeft een groot aantal voordelen, zoals een grote tolerantie tegen enigszins kromgetrokken deuren. Dankzij deze tolerantie hebben bewoners zelden of nooit meer last van slecht sluitende deuren en verminderen de faalkosten in de bouw.

De faalkosten door onder andere verkeerd geplaatste deuren of scheve dakkapellen bedragen volgens ABN-Amro jaarlijks miljarden euro's. “Slecht functionerend hang- en sluitwerk van deuren en ramen staat in de top vijf van bouwgebreken”, zegt productmanager Detmer Deddens van Buva. “Andere grote faalkosten zijn lekkage vanuit installaties, verwarming met te weinig capaciteit, losse dakbedekking en scheuren in binnenwanden. De faalkosten zijn niet alleen zonde van tijd en geld, maar zijn ook een grote aantasting van het woongenot.”

Bij de ontwikkeling van nieuw hang- en sluitwerk, gaf BUVA het beperken van de faalkosten grote aandacht: “We hebben goed naar de markt geluisterd”, zegt Deddens. “Resultaat is dat onze nieuwe MultiFin meerpuntssluitingen een aantal zeer waardevolle eigenschappen hebben. Daarnaast hebben we er natuurlijk voor gezorgd dat onze producten aan alle standaarden en eisen voldoen, zoals een eenvoudige bediening en inbraakwerendheids eisen, te herkennen aan het SKG (twee sterren) certificaat. Daarnaast passen ze naadloos in onze homecare systemen: BUVA producten die optimaal op elkaar zijn afgestemd om voor een duurzame, gezonde en veilige woonomgeving te zorgen.”

Dag-/nachtschoot

Een aantal onderdelen van de MultiFin oplossing verdient het om beter te bekijken. Om te beginnen de tweetrapsdagschoot. De dagschoot heeft een ‘inlock’ vergrendeling en bij het op slot draaien van de deur wordt de tweetraps dagschoot extra verlengd en vastgezet.

Deddens: “Het gaat dus om een 2-in-1 oplossing: er zijn geen aparte dag- en nachtschoten meer die zich boven elkaar bevinden, maar er is er nog maar één. Daardoor volstaat een kleine middensluitkom met één opening, de MidLine. Dat beperkt problemen tijdens onderhoud en service van de deur, want foutief nastellen en het vast blijven zitten van de nachtschoot is verleden tijd. Bovendien is het aan de kozijnzijde een fraaiere oplossing. De opening in de middensluitkom is 2 mm verstelbaar. Daardoor is een optimale kaderdruk mogelijk. Bijkomend voordeel is dat de MidLine draaibaar door de symmetrische opbouw. De sluitkolom is daarmee zowel in kozijnen met links- als met rechtsdraaiende deuren is toe te passen en dus niet aan draairichting gebonden.”

Vinschoten

De MultiFin meerpuntssluiting heeft een groot corrigerend vermogen. Dat is te danken aan de combinatie van de meerpuntssluiting met de MidLine middensluitkom en InLine+ bijzetsluitkom. “De Inline+ bijzetsluitkom, te plaatsen ter hoogte van de vinschoten, heeft een speciaal vormgegeven veer en een vergrootte inloop voor de vinschoten”, legt Deddens uit. “Een perfecte combinatie met onze meerpuntssluiting. Waar hakende schoten nog wel eens voor problemen zorgen, zijn de speciaal vormgegeven driehoekige vinschoten veel vergevingsgezinder. Ook een wat krom gebogen deur laat zich nu tot een tolerantie van 6 mm goed bedienen. Zo blijft het bedieningsgemak van het slot optimaal. Erg prettig voor bewoners. En voor de aannemer, die geen kosten maakt door deuren die moeten worden bijgesteld of zelfs teruggestuurd naar de fabriek.”

“De afmetingen van de MultiFin zijn gelijk aan die van de bekende BUVA 6000 en 7000 meerpuntssluitingen. De MultiFin kan daar 1 op 1 mee worden uitgewisseld. En dat maakt het ook een prima oplossing bij renovaties. Voor de kozijnzijde zijn adapters beschikbaar, zodat vorige modellen sluitkommen eenvoudig uitgewisseld kunnen worden door de nieuwe MidLine en InLine+ sluitkommen”

Ontwateringsgat

De MultiFin is voorzien van een ontwateringsgat. Een nuttige toepassing, want in de bouwfase is vaak nog geen deurbeslag op de deuren bevestigd. Daardoor kan vocht in de slotkast komen en achter de voorplaat van de meerpuntssluiting, aan de zijkant van de deur, naar beneden lopen. Bij vorst kan zo de bewegende stang vast komen zitten. Dankzij het ontwateringsgat loopt het water weg, waardoor problemen in de winter worden voorkomen.

Links en rechts omlegbaar

Ook handig: de tweetraps dagschoot is links en rechts omlegbaar. Daardoor kan elke BUVA MultiFin meerpuntssluiting zowel in een links- als rechtsdraaiende deur worden gebruikt. Dat betekent dat bestellen makkelijker en minder foutgevoelig wordt. “Als een monteur een sluiting per ongeluk verkeerdom plaatst kan hij dat snel corrigeren. Even de schroef losdraaien en keren lost het probleem op.”

De MultiFin meerpuntssluiting is verkrijgbaar in 16 varianten: sleutel- en krukbediend, in twee lengtes, in twee doornmaten en voor zwel links- als rechtsdraaiende deuren. Kortom: veel mogelijkheden om met de nieuwe sluitingen ‘gedoe’ te voorkomen, zoals faalkosten en klachten. En om tegelijk sneller en beter te kunnen werken. En het vervangen van BUVA 6000 en 7000 meerpuntssluitingen is ook geen probleem.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BUVA.