Binnenwanden in Amsterdam City Harbour Hotel voldoen aan alle gestelde eisen

Binnenwanden in Amsterdam City Harbour Hotel voldoen aan alle gestelde eisen
In het door de HBB-groep ontwikkelde Amsterdam City Harbour Hotel worden twee soorten hotels gehuisvest: The niu Fender en 85 appartementen van Yays.

In het door de HBB-groep ontwikkelde Amsterdam City Harbour Hotel worden twee soorten hotels gehuisvest: The niu Fender met 246 hotelkamers van de Duitse hotelketen Novum Hospitality, en 85 appartementen van Yays voor extended stay. Specifieke uitdaging voor hoofdaannemer Huib Bakker Bouw en Erwin Ruitenbeek Projektafbouw was om aan de verschillende geluidseisen van beide hotels te voldoen. Voor de scheidingswanden zijn onder meer de Diamond Board wandsystemen van Knauf toegepast, gebaseerd op de detaillering en verwerkingsadviezen van Knauf.

Peter Geerlings, bouwkundig projectleider bij Huib Bakker Bouw (HBB) legt uit dat met de producten van Knauf alle brandwerendheids- en geluidseisen zijn gehaald. “Het City Harbour Hotel is een gebouw waarin twee hotellabels worden geëxploiteerd”, zegt hij. “Hiervoor zijn vanuit twee verschillende opdrachtgevers verschillende geluidseisen gevraagd. Daarom hebben we Knauf al in een vroeg stadium van het bouwproject uitgenodigd om hiervoor projectadviezen af te geven. De binnenwanden hebben we samen met Ruitenbeek Projektafbouw, een vaste partner van ons, definitief kunnen maken.”

Amsterdam-City-Harbour-Hotel-Knauf-3Praktische opbouw van wandsystemen

Geerlings vertelt dat Knauf zich onderscheidt van andere partijen door na te denken over de praktische opbouw van wandsystemen. Zoals bijvoorbeeld op welke plek bepaalde wanden het beste kunnen worden toegepast en gemaakt. “Nauwe betrokkenheid met Knauf zorgt ervoor dat we wanden en plafonds toepassen die voldoen aan de geluidseisen van de hotelketen Novum Hospitality, tussen de kamers onderling en tussen de kamers, gangen en het restaurant.”

Wettelijke eisen

Daarnaast moeten de wanden voldoen aan de wettelijk geldende brandwerendheidseisen. Knauf geeft een uitgebreid advies over al deze verschillende geluidseisen die aan een ruimte zijn gekoppeld. En het bedrijf biedt technische ondersteuning gedurende de looptijd van het project. Geerlings: “Met dit adviesprogramma kunnen we prima uit de voeten voor verder overleg met onder meer installateurs en elektriciens. Door de Knauf producten met elkaar te combineren en te verwerken in één systeem, zijn de gevraagde geluidseisen gewaarborgd.”

Voor het installeren van de wanden is het prettig samenwerken met partijen zoals Knauf als zij al in een vroeg stadium betrokken zijn bij het project”

Projectafbouw

Architectenbureau Mulderblauw uit Leidschendam ontwierp het gebouw en het interieur van het Amsterdam City Harbour Hotel. “Samen met Knauf en HBB hebben we eerder voor verschillende hotelketens de systeemwanden gemaakt”, zegt Erwin Ruitenbeek, directeur van Ruitenbeek Projektafbouw uit Amersfoort. Ook voor het Amsterdam City Harbour Hotel heeft Ruitenbeek Knauf benaderd voor advies over de scheidingswanden van de hotelkamers.

Productzekerheid voor opdrachtgever

“Voor de scheidingswanden in dit hotel hebben we het KnaufZeker-systeem toegepast. Hiervoor is door HBB een prestatiegarantie van tien jaar afgegeven. Knauf monitort de assemblage en montage, en bekijkt of de wanden voldoen aan de gestelde eisen. Hiermee krijgt de opdrachtgever een productzekerheid”, zegt Ruitenbeek. De materialisatie van de binnenwanden van het hotel is precies afgesteld op de exacte wensen van de hotelexploitant. Voor de afbouw worden alle producten van Knauf, zoals de platen, profielen, isolatie en de afwerkmaterialen, toegepast volgens het door hen voorgeschreven advies en detaillering.

Projectboek

“Voor de geluidwerendheid en brandveiligheid maakt Knauf een projectboek met verschillende typen wanden die de architecten in het DO-omgevingsvergunningstraject hebben ontworpen.” De niet-constructieve binnenwandsystemen zijn opgebouwd met gipsmontagewanden van metalen profielen met aan weerszijden enkele of dubbele gipsbeplating. Voor de wanden die aan een hogere geluidseis, brandveiligheidseis en stootvastheid moeten voldoen, zijn de Diamond Board platen van Knauf toegepast. Dit omdat diverse wanden aan hogere geluidseisen moeten voldoen, die een hotel stelt aan deze kamer scheidende wanden. “Hierdoor is contactgeluid van de andere hotelkamer tot het minimum beperkt”, legt Ruitenbeek uit.

Dubbel skeletopbouw

Voor de wandopbouw van de binnenwanden in de hotelkamers is een dubbel skeletopbouw toegepast. Daardoor staat de wand los van de wanden van de aangrenzende hotelkamer en maakt geen contact met de andere zijde van de wand. De verticale schachten tussen de twee badkamers hebben een dubbele beplating aan de buitenzijde. Aan de schachtzijde wordt een dubbele stijl met steenwol toegepast, vanwege de brandveiligheidseis van 60 minuten brandwerendheid.

Prettig samenwerken

“Voor het installeren van de wanden is het prettig samenwerken met partijen zoals Knauf als zij al in een vroeg stadium betrokken zijn bij het project. Op deze manier kan op basis van hun advies een exacte detaillering en maatvoering tot stand komen over welke wanden en wanddiktes moeten worden gehanteerd om aan alle brandwerendheids- en geluidseisen te voldoen”.

Deze tekst is voor de Coronacrisis tot stand gekomen. Knauf werkt gewoon door, maar ondervindt net als ieder ander bedrijf hier ook consequenties van. Blijf up-to-date over alle ontwikkelingen op knauf.nl/covid-19

Dit artikel is gesponsord door Knauf