De eisen voor de energieprestaties van gebouwen worden steeds strenger. Zeker als in 2020 de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) van kracht worden. Er is een prikkel om gebouwen optimaal te isoleren en kieren perfect te dichten. Terecht onderkent BENG het belang van goede ventilatie, want het binnenklimaat moet in orde zijn en als ’s zomers de temperaturen stijgen, moet de warmte de panden kunnen verlaten. De BENG-eis bestaat uit drie onderdelen. In de eerste wordt rekening gehouden met voldoende ventilatielucht aan de hand van een vastgesteld ventilatiesysteem. En in de tweede en derde eis worden alle vormen van vraaggestuurde ventilatie gewaardeerd.
Zorgvuldig dimensioneren
Volgens Steven van den Bergh betekent BENG niet dat er alleen nog maar ruimte is voor balansventilatie: “Dat is een misverstand. Een goed gedimensioneerd en uitgevoerd natuurlijk ventilatiesysteem levert in de meeste gevallen ook prima prestaties. Eenzelfde misverstand geldt voor het comfort. Als je een systeem onzorgvuldig berekent of roosters en ventielen verkeerd plaatst, kun je bij alle typen systemen klachten krijgen over tocht. Je moet per project kijken wat het beste past. Vergelijk het met de aanschaf van een auto. Als je alleen in de bebouwde kom rijdt, ben je beter af met een compact type dan met een grote SUV. Terwijl je als veelrijder eerder voor wat meer ruimte en comfort zal kiezen.”
Goed vergelijken
De neiging bestaat om te praten over voor- en nadelen van verschillende systemen. Dat vindt Van den Bergh geen zinvolle benadering: “Wat mij betreft hebben we het over producteigenschappen. Omdat we bij BUVA zowel natuurlijke als mechanische ventilatiesystemen aanbieden, kunnen we over ventilatie een onafhankelijk advies geven. Heeft iemand een krap budget, dan kan dat een reden zijn om voor een natuurlijk systeem te kiezen. En is in een project geluid een kritische factor, dan kan dat een argument zijn om voor een warmteterugwinunit te kiezen. Uiteraard speelt ook een grote rol in wat voor gebouw de ventilatie wordt toegepast: een historisch pand, een jaren-70-woning, een modern appartement of een nieuwbouwproject.”
Onafhankelijk advies
“Bij de dimensionering moet je naar veel aspecten kijken, zoals de staat van het gebouw, de ligging, de schil, de temperatuur en de luchtsnelheden die je kunt verwachten. Om op basis van al die factoren een goed systeem te kunnen bepalen, is grotendeels een kwestie van ervaring. Wij voeren met verschillende partners grootschalige projecten uit, waarbij we zelden of nooit klachten horen over comfort of tocht. Dat komt wel voor als een bedrijf zegt: ‘Doe me maar een pallet roosters.’ Mede omdat onze naam op het spel staat, willen we dergelijke problemen voorkomen. Daarom bieden we onze klanten volop ruimte om advies te vragen. Dat past bij ons, als ventilatiespecialist die verantwoordelijkheid neemt en kennis deelt. We geven dat advies gratis en vertrouwelijk. Sommige mensen denken dat er bij ‘gratis’ een addertje onder het gras zit, maar dat is niet zo.”
Lachend: “Of het zou moeten zijn dat tevreden klanten graag bij ons terugkomen. Kortom: betrek ons bij projecten, dan kijken we mee en voorkomen we problemen in het belang van gebruiker, installateur en van onszelf.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BUVA. Klik hier voor meer informatie.