Achteraf monteren van balkons

Achteraf monteren van balkons
Door de balkons pas achteraf te monteren zitten ze tijdens het bouwproces niet in de weg.

Bouwers zouden vrij uitkragende balkons vaak het liefst pas monteren na de bouw van het casco of zelfs na de gevelsluiting. Schöck maakt dit nu mogelijk met nieuwe oplossingen om balkons achteraf te monteren. Uiteraard mét koudebrugonderbreking op basis van de bekende Isokorf® technologie.

Vrij uitkragende balkons stellen constructief en bouwtechnisch behoorlijk hoge eisen. Schöck heeft al jarenlange ervaring met de ophanging van deze balkons. De Isokorf® verankeringen zijn constructief hoogwaardig en onderbreken de koudebrug in de ophanging. Dat is met de huidige isolatie-eisen een belangrijk pluspunt, zowel voor de epc-berekening als voor het voorkomen van koude en condenserende oppervlakken. Op basis van deze bekende en bewezen Isokorf®-techniek  heeft Schöck Nederland nu verankeringen ontwikkeld om balkons achteraf –dus na de ruwbouw – te monteren. In de bevestiging zit geen constructieve gietmortel, waardoor onderstempelen van de balkons niet nodig is.

Veranderingen bouwproces

Schöck Nederland speelt met deze productontwikkeling  in op de veranderingen in de bouw. Vrij uitkragende balkons zitten in het bouwproces vaak in de weg en de kans op beschadigingen en vervuiling van het schoonbeton is groot. De tijdige levering van het prefab beton is in de huidige bouwmarkt een extra risico. Montage van de balkons na de bouw van het casco lost deze problemen in één keer op en maakt een optimaal bouwproces mogelijk. Vooral bij gebruik van een hefsteiger voor het aanbrengen van metselwerk of zelfs steigerloos bouwen met bijvoorbeeld betonnen sandwichpanelen, is het zeer efficiënt in het bouwproces om de gevels eerst aan te brengen en pas daarna de balkons te monteren.
“De ontwikkeling van deze koudebrugvrije verankering achteraf maakt het voor aannemers interessant om hun bouwproces te heroverwegen”, zegt constructeur Gert-Jan van Tol van Schöck Nederland. “Steigers kosten ook geld in het bouwproces. Als je daar ook balkons op moet stempelen, moeten ze extra zwaar zijn. Het wordt interessant als je die steigers achterwege kunt laten.“

Aangepaste Isokorf®

Voor deze achteraf-montage heeft Schöck de bestaande Isokorf® KS gemodificeerd. Het KS-element is een koudebrugonderbrekende bevestiging voor staal aan beton. De ene zijde is voorzien van stekken die worden ingestort in het beton; de andere zijde is voorzien van draadeinden. Deze draadeinden worden bij de montage van de balkons door een stalen contrablok gestoken en vervolgens met moeren vastgezet. De verankering kan overigens ook worden omgekeerd, waarbij de Isokorf® met de stekeinden in het balkon wordt ingestort en het stalen blok met de moeren in de vloer komt. “Dat kan handiger zijn als de bovenzijde van het balkon behoorlijk hoger ligt dan de bovenkant van de ruwe vloer. De verbinding met de moeren zou dan erg diep in het balkon komen te liggen.”

De Schöck Isokorf® elementen voor achterafmontage kunnen al worden ingepakt met waterkerende folie, wat het mogelijk maakt om het balkon zelfs na de gevelsluiting te monteren.
De Schöck Isokorf® elementen voor achterafmontage kunnen al worden ingepakt met waterkerende folie, wat het mogelijk maakt om het balkon zelfs na de gevelsluiting te monteren.

Waterkering

Deze methode van achteraf monteren van de balkons is zo geëngineerd dat de gevel compleet kan worden gemonteerd voordat de balkons worden afgehangen. Alle benodigde waterkerende voorzieningen zijn gemakkelijk aan te brengen doordat alleen de draadeinden van de Isokorf® uit de gevel steken. De montagemethode heeft ook voordelen als de balkons wel direct bij de ruwbouw worden meegenomen. De bevestiging is namelijk stelbaar tijdens de montage, waardoor het balkon ook goed kan worden afgehangen als de toog in de vloer onverhoopt anders uitvalt dan gedacht.

Maatvoering

Voor achteraf montage is maatvoering een belangrijk item. Schöck doet daarvoor het voorstel om te werken met een montagemal op basis van een  UNP met twee hoeklijnen, waarmee de positie van de verankering in de vloer maatvast kan worden ingestort. Doordat er gebruik wordt gemaakt van standaard staalprofielen met een slim gatenpatroon, is de mal herbruikbaar voor alle balkons. Het bedrijf creëert hiermee een kostenefficiënte en duurzame oplossing. “Maar de aannemer kan dat natuurlijk altijd zelf verder doorontwikkelen. We zijn benieuwd hoe zij vanuit hun vakmanschap met eigen oplossingen gaan komen.”

Constructief

Net als bij de andere Isokorf®-verankeringen kan elke bouwer en elke balkonproducent gebruik maken van dit nieuwe verankeringssysteem. Wel zijn de verankeringen altijd projectspecifiek. Variabelen daarin zijn onder meer de benodigde constructieve sterkte, de hoogte van het anker en de lengte van stekken. Bij voorkeur hangen balkons op twee bevestigingspunten, geeft Gert-Jan van Tol aan, en met de hoogwaardige verankeringen
is dat ook vrijwel altijd mogelijk. “Met drie ophangpunten ontstaat een statisch onbepaalde verankering waarvoor het moeilijk is alle  bevestigingspunten gelijk te belasten. Daarnaast rekent Schöck ook aan vermoeiing. Dat wordt vaak onderschat. Een balkonplaat vertoont altijd thermische werking. Als je stekken rechtstreeks instort, krijgen die dus elke keer forse krachten te verwerken op de overgang naar de vloer. En reken maar dat ze dat niet fijn vinden.”

Aandachtspunt bij de achteraf-verankering is de betonkwaliteit van de vloer. Het onderste deel van de Isokorf®-verankering brengt de drukkracht  van het balkon over op de betonvloer. Het beton moet daarvoor een voldoende druksterkte hebben (minimaal C25/30).

Samen met partners

Naast deze nieuwe achteraf-verankering ontwikkelde het bedrijf eerder al met partners soortgelijke oplossingen die meer productspecifiek zijn. Zo engineerde Schöck met VBI een oplossing om vrij uitkragende balkons op te hangen aan een casco met kanaalplaatvloeren. De verankering hiervoor wordt ingestort in een prefab randstrook van massief beton. Eenzelfde samenwerking ging Schöck aan met Balqoon®. Dat is een hol balkon, bestaande uit een betonnen bak die wordt afgedekt met een plaat. Het anker van Schöck wordt met de stekeinden ingestort in de woningvloer en de
draadeinden gaan door de voorste balk van het Balqoon® heen. “Samen zoeken naar oplossingen doen we graag. Er is meer mogelijk dan veelal
wordt gedacht. Ook architecten laten zich in hun ontwerpen nog wel eens beperken door wat ze denken dat mogelijk is. Maar nodig ons vroegtijdig uit, vertel ons wat je droom is en wij gaan laten zien wat we kunnen.”

Keuzehulp

De site www.achterafmontage.nl toont de diverse mogelijkheden die Schöck Nederland in huis heeft voor het achteraf monteren van balkons en  biedt hulp bij de keuze van de juiste oplossing.

Dit artikel is gesponsord door Schöck Nederland.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.