Katzensprung is grensoverschrijdend studentencomplex

Katzensprung is grensoverschrijdend  studentencomplex

In Vaals, zo dicht als maar kan op de grens met Duitsland, realiseerde modulair bouwbedrijf Jan Snel in korte tijd een hoogwaardig studentencomplex met de opvallende naam 'Katzensprung'.

De Duitse naam Katzensprung dankt het fraai vormgeven complex vooral aan de nabijheid van de stad Aken met zijn universiteit en hogeschool. Veel woonruimte voor de vele tienduizenden studenten heeft de stad niet, vandaar dat graag wordt uitgeweken naar het complex in Vaals.

In totaal 461 studentenwoningen omvatten de beide fasen van de Katzensprung. De eerste fase met 250 woningen werd in 2016 door Jan Snel in zes maanden tijd neergezet. Fase 2 met 211 studentenwoningen werd in de zomer van 2018 opgeleverd. Ondanks het winterse weer verliep de plaatsing van de units geheel volgens schema en ook de verdere afwerking verliep voorspoedig. Uitspraken over een derde fase kan Jan Snel nog niet doen. Al wordt er in de regio wel aan gedacht, want het aantal internationale studenten blijft maar groeien. Gekscherend wordt in Vaals al gezegd, dat dankzij de Katzensprung de gemiddelde leeftijd in de grensplaats met sprongen omlaag is gegaan. Waar andere grensgemeenten nogal eens met ‘krimp’ te maken hebben, is daar in Vaals geen sprake van.

Opdrachtgever van beide complexen was gelegenheidsstudentenhuisvester I Love Vols BV, waarbij de Limburgers weten dat de naam staat voor ‘Ik hou van Vaals”, maar dat terzijde. I love Vols BV is een samenwerkingsverband van L.I.F.E. nv (Living In Funky Environments, het investeringsbedrijf van Serge Hannecart) en IMMOPRO nv (onderdeel van de Gijbels Group - bouwbedrijven). Beide zijn gevestigd in België. Nederland, Duitsland, België, het kan niet anders of de Katzenzsprung ligt dichtbij het befaamde Drielandenpunt van Vaals.

De afstand tussen de Katzensprung in Vaals en de universiteit en hogeschool in Aken is op de fiets prima te overbruggen.

Compleet uitgerust

De beide studentencomplexen zijn gebouwd op het voormalige voetbalveld van WitGroen aan de Sneeuwberglaan in Vaals, direct naast de nieuwe sporthal. Ze bevatten zeer compleet uitgeruste woningen, die allemaal zijn voorzien van een eigen badkamer met toilet en keukenblok. Daarnaast zijn er meerdere ontmoetingsruimten. Het complex blijkt in de dagelijkse praktijk vooral een woongemeenschap te zijn waar iedereen toch een eigen plekje heeft. In totaal gaat het om 7850 vierkante meter aan luxe afgewerkte en compleet uitgevoerde studentenwoningen. Om de beperkt beschikbare hoeveelheid bouwgrond zoveel mogelijk te benutten, is ervoor gekozen om het gehele complex in vijf bouwlagen uit te voeren.

Snel en stil bouwen

Alle studentenwoningen zijn compleet uitgerust. Ook zijn er verschillende ontmoetingsruimtes.

Dennis Kos voerde namens Jan Snel de regie bij de realisatie van fase 2 in Vaals. Die was in zijn optiek iets lastiger dan fase 1, omdat er nu wat minder bewegingsruimte was en er al min of meer definitieve nutsvoorzieningen lagen waarmee rekening moest worden gehouden. Op de vraag wat hij het leukste vindt aan het project antwoordt hij onomwonden: “dat het echt flinke gebouwen zijn en dat je bij de opbouw zo snel een verandering in bouwvolume ziet.” Die snelle en niet te vergeten zeer stille bouwmethode is het handelsmerk van modulair bouwbedrijf Jan Snel.

Elke 20 minuten hees de hijskraan een (woon)unit op zijn plek en dat in grote lijnen zonder hinderlijke omgevingsgeluiden. “Een prachtig gezicht en als eenmaal het treintje loopt, weet je niet wat er gebeurt, zo snel gaat het dan”, zo brengt Dennis de bewondering voor zijn eigen vak- gebied onder woorden.

Voor de Katzensprung is gewerkt met Vibropalen en een prefab fundering, met daarop stalen voetplaten en stalen draagunits. In slechts 4 tot 5 weken is daarna het complete casco van gekoppelde units neergezet. Vervolgens nam de afbouw nog een maand of vier-vijf in beslag. Niet voor niets zeggen ze bij Jan Snel: “We gebruiken een nuchter Hollands boerenverstand, waardoor we projecten sneller en slimmer kunnen uitvoeren dan anderen.”

Steeds vaker permanent

Dat de beide complexen er zo fraai uitzien, is mede te danken aan de strakke gevelinvulling. Rondom de grotendeels in de fabriek al aangebrachte kozijnen is gewerkt met geperforeerde Eterniet gevelbeplating. Een coproductie tussen MH1 Architecten uit Maastricht en het Belgische Studio Job. De grotere aluminium puien bij entrees, ontmoetingsruimten en dergelijke zijn op traditionele wijze in het werk aangebracht.

Rondom de grotendeels in de fabriek al aangebrachte kozijnen is gewerkt met geperforeerde Eterniet gevelbeplating. Een coproductie tussen MH1 Architecten uit Maastricht en het Belgische Studio Job.

Met name voor studentenhuisvesting biedt de modulair bouwen formule van Jan Snel een aantal interessante voordelen. Er is sprake van een snelle oplevering; het resultaat is technisch en architectonisch van topkwaliteit tegen een betaalbare prijs; het bouwsysteem is in zijn uitwerking op alle fronten flexibiliteit en bewerkstelligt voor de opdrachtgever een complete ontzorging. Het eindresultaat is kwalitatief hoogwaardige gestapelde bouw, die desgewenst tijdelijk kan zijn, maar steeds vaker permanent wordt ingezet en daarmee in een grote behoefte voorziet. In het geval van de Katzensprung zowel voor het Nederlandse Vaals als voor het Duitse Aken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jan Snel.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.