Volledige vrijheid in regeling en bediening ventilatie

Volledige vrijheid in regeling en bediening ventilatie

Een gezonde en comfortabel binnenmilieu is belangrijk op het werk en thuis. BUVA biedt hiervoor een zeer flexibele ventilatieoplossing aan. Met een hoog rendement, een laag energiegebruik en een fluisterstille werking. Plus grote flexibiliteit in de bediening en de mogelijkheid om het systeem geheel naar wens in te stellen.

“Uit ons marktonderzoek is gebleken dat bewoners een ventilatieoplossing willen waar ze geen omkijken naar hebben”, zegt Steven van den Bergh, productmanager bij BUVA homecare systemen. “Het systeem moet het ‘gewoon’ altijd doen. Daarom geven wij klanten de keuze tussen bedraad en draadloos. Voor gegarandeerde zekerheid kan men voor een bedraad systeem kiezen. Dit is in nieuwbouw prima toe te passen, in bestaande bouw is dit niet altijd mogelijk. Om flexibel te zijn hebben we het systeem zo opgezet dat je er later draadloze onderdelen aan kunt toevoegen. Zoals een bediening of een CO2-sensor in een ruimte die als slaapkamer wordt ingericht.”

Betrouwbaar draadloos

Een bedrade installatie geeft de meeste betrouwbaarheid. Maar de nieuwe draadloze systemen die BUVA heeft ontwikkeld doen daar niet voor onder. Die betrouwbaarheid dankt de installatie aan een doorontwikkeling van vertrouwde RF-techniek. Daardoor is het draadloze bereik zeer groot. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat de signalen tussen de zender en de regelunit toch verstoord raken, kunnen de onderdelen van het systeem worden ingesteld als repeater. Zowel regelunits als de sensoren hebben die mogelijkheid. Steven: “Stel iemand wil in de woonkamer de ventilator harder zetten, maar het signaal komt niet aan op zolder. Dan kan de bediening of sensor in de slaapkamer de opdracht aan de unit op zolder doorgeven.” Dankzij deze grote betrouwbaarheid is het systeem ook zeer geschikt in complexe situaties.

Volledig naar wens te regelen

De flexibiliteit zit ook in de mogelijkheid om de installatie volledig naar eigen inzicht in te regelen: “We hebben het systeem in de fabriek voorzien van optimale instellingen, maar het kan zijn dat een installateur of een woningeigenaar een andere keuze wil maken. Als in een groot gezin bijvoorbeeld veel mensen kort na elkaar douchen, kan er de behoefte aan zijn om de nadraaitijd van de ventilatieunit te verlengen. En iemand met last van de luchtwegen, kan zorgen dat het CO2-gehalte ruim lager blijft dan de wettelijke norm. Dergelijke aanpassingen kunnen worden gedaan door een  telefoon, tablet of laptop op de mechanische ventilatie-box aan te sluiten. Alle instellingen kunnen vervolgens worden gewijzigd. En mocht iemand tijdens het veranderen de kluts kwijt zijn, dan is er een geruststellende reset-knop, die de installatie terugzet naar de fabrieksinstellingen.”

Overzichtelijk assortiment

Ook bij de verdere uitwerking is te zien dat BUVA naar de klanten heeft geluisterd. De sensoren zien er goed uit en wanneer het systeem niet in werking is, branden er geen ledjes. Wel zo prettig in de slaapkamer. Uiteraard voldoen de onderdelen aan alle eisen, onder andere doordat de regelbox standaard is voorzien van een vochtsensor. Het productenpallet is overzichtelijk en bestaat uit zes onderdelen. Het eerste is de mechanische ventilatie (MV)-box. Vervolgens zijn er drie typen bedieningen: één volledig bedraad en twee draadloze, waarvan er een via het lichtnet wordt gevoed en de tweede met een batterij. En ten slotte zijn er twee typen CO2-sensoren, respectievelijk bedraad en draadloos. Kortom: er is voor elke situatie een passende oplossing.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BUVA.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Foto: Shutterstock

Weinig vermindering CO2-uitstoot én weinig plannen daartoe in de bouwsector

De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.