Het gaat Wiarda voor de Wind

Het gaat Wiarda voor de Wind

'Voor de wind Wiarda II', dat is de klinkende naam van een kleinschalig nieuwbouwproject in Wiarda, een buurtschap van De Zuidlanden, het in aanbouw zijnde stadsdeel van Leeuwarden. Hier worden 14 ruime woningen gerealiseerd. De opzet is waterrijk en gebaseerd op een Fries waterdorp en heeft zelfs een havenkom waar bewoners hun boot kunnen aanmeren. "Vanaf de havenkom kun je echt alle kanten op."

Het project bestaat uit vier verschillende types woningen naar een ontwerp van Venster Architecten, aldus ontwikkelingsmanager Ronald Huijssoon van Slokker Vastgoed. “Het gaat om hoekwoningen met dwars- en langkappen en tussenwoningen met dwars- en langkappen. De ene woning heeft rode bakstenen, de ander zwarte bakstenen, de volgende is wit gekeimd. Door die verschillen in onder meer de gevels krijgt het een speels en gevarieerd karakter.

Voor de Wind Wiarda II is, niet zo heel verwonderlijk, de opvolger van Voor de Wind Wiarda I. De naam refereert aan een oude Amerikaanse windmolen die in de buurt staat, maar het is ook een zeilterm: vanuit Wiarda kun je zo naar de Friese meren varen, aldus Huijssoon. “Bovendien gaat het ook voor de wind, zowel economisch, als voor de huizenkopers, als qua realisatie. De woningen van fase 1 worden nu opgeleverd. En ik verwacht dat het met deze veertien woningen qua verkoop ook voor de wind gaat. Niet dat mensen met slaapzakken voor de deur gaan liggen, maar ik denk wel dat we in het najaar 70% hebben verkocht. Dan kan bouwbedrijf Lont begin 2020 starten met bouwen.”

Slokker Vastgoed is een vaste partner voor de gemeente Leeuwarden in De Zuidlanden. Huijssoon: “Jaarlijks ontwikkelen wij hier gemiddeld 25 à 30 woningen. Het is een geliefde plek om te wonen, met name voor starters en doorstarters. De zuidkant van Leeuwarden is ook populair bij mensen die in een andere plaats dan Leeuwarden werken. Je bent bijvoorbeeld zo in Heerenveen.”

Het nieuw woongebied, aan de zuidkant van het dorp Goutum, ligt tussen de landerijen en aan waterloop het Addijp. In totaal komen hier straks circa 6500 woningen. De eerste woningen zijn al in 2006 gebouwd. Deze nieuwbouwlocatie zal uiteindelijk bestaan uit 9 verschillende buurtschappen die qua architectuur doen denken aan een verzameling Friese dorpen. Techum, Jabikswoude en Buurtschap De Klamp worden al bewoond. Het centrum is slechts een kwartiertje fietsen. ‘Dorps leven, bij de stad’, zo wordt deze locatie in de markt gezet.


Plaats: Leeuwarden
Opdrachtgever: Slokker Vastgoed BV
Ramingsgroep: 1.8 miljoen euro
Nummer: 527103


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Blog | Hopen dat het komend jaar eindelijk een beetje meezit

Onze orderportefeuille is voor 2025 goed gevuld, net zoals dat vorig jaar het geval was.. Toch zijn er projecten doorgeschoven, sommige zelfs een heel jaar. Dat beeld hoor ik overal om me heen: stroperige procedures, wisselingen van adviseurs door gemeenten, en ellenlange bezwaartrajecten bij de Raad van State.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

Foto: De Groot & Visser

Met overname door Franse bouwgigant breekt voor gevelbouwer De Groot & Visser nieuw hoofdstuk aan

Familiebedrijf De Groot & Visser is sinds september onderdeel van de Franse bouwgroep Léon Grosse. Voor de gevelbouwer een stap vooruit om grote bouwprojecten beter het hoofd te bieden.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.