nieuws

Nieuwbouwwoning kost al bijna 400.000 euro

woningbouw 2822

Nieuwbouwwoning kost al bijna 400.000 euro

De stijging van de prijzen van nieuwbouwwoningen gaat in een razende vaart. In het derde kwartaal van 2018 ging een gemiddelde nieuwbouwwoning voor bijna vier ton van de hand.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Kadaster en het CBS. In het derde kwartaal moest 397.625 euro voor een nieuwbouwhuis worden betaald. Vorig jaar werd voor een nieuw huis gemiddeld 74.000 euro minder betaald.

De stijging van de huizenprijzen zal deels te maken hebben met de stijgende bouwkosten. Ook speelt mee dat er steeds minder goedkope nieuwbouwwoningen worden verkocht.

Goedkope nieuwbouwwoning nauwelijks beschikbaar

Slechts 5 procent van de nieuwe koopwoningen is goedkoper dan 200.000 euro, constateerde makelaarsvereniging NVM een paar weken geleden. Ter vergelijking: in 2014 waren vier van de tien nieuwbouwwoningen 200.000 euro of lager geprijsd. Woningen van 200.000 tot 300.000 euro zagen hun aandeel tussen 2014 en 2018 van 20 naar 45 procent stijgen.

De nieuwbouwprijzen worden volgens de NVM opgestuwd door hoge bouwkosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk bouwen.

Vooral in de grote steden keert de wal het schip: woningen worden zo extreem duur dat er steeds minder gegadigden zijn. De periode om 70 procent voorverkoop te halen wordt langer en staat soms zelfs onder druk, signaleren de NVM-makelaars. “Dit terwijl het aantal geïnteresseerden en inschrijvingen voor nieuwbouwprojecten juist toeneemt. Kortom, steeds vaker haken geïnteresseerden af bij het zien van de prijslijst bij start verkoop.”

Nieuwbouwwoning prijst zichzelf uit de markt door stijgende bouwkosten

Nieuwbouwwoning prijst zichzelf uit de markt door stijgende bouwkosten

Dat woningen te duur worden is ook te zien aan de totale waarde van de verkochte nieuwbouwwoningen. In het derde kwartaal werden slechts 6.153 nieuwbouwwoningen verkocht. In de derde kwartalen van 2017, 2016 en 2015 werden meer nieuwe woningen afgenomen.

Reageer op dit artikel