Sandwichpaneel brengt woning op hoger niveau

Sandwichpaneel brengt woning op hoger niveau

De woningbouw zoekt naar nieuwe materialen die snel en betaalbaar bouwen combineren met energiezuinigheid, duurzaamheid en esthetica. Sandwichpanelen voldoen aan deze eisen en zijn dan ook bezig met opmars in de woningbouw, zowel in nieuwbouw als in duurzame renovaties.

In de traditionele woningbouw is de keuze niet zo moeilijk: we bouwen met baksteen en dakpannen. Onder druk van de huidige eisen van bouwsnelheid en energiebesparing zijn in dat traditionele systeem inmiddels wat kleine stapjes gezet tot verbetering, zoals een bredere spouw met meer isolatie en beter dampremmende en waterkerende folies. Maar steeds vaker blijkt dat die stapjes niet genoeg zijn en dat er wezenlijke veranderingen nodig zijn in de manier van bouwen. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor andere bouwmaterialen, die qua levensduur even betrouwbaar moeten zijn maar die sneller te monteren zijn met minder kritische details.

Esthetische mogelijkheden

sandwichpanelen
(C) Roel Dijkstra Fotografie

Een bouwproduct dat hierbij in beeld is gekomen, is het sandwichpaneel. Dat geldt voor gevels, maar zeker ook voor hellende daken. Deze sandwichpanelen waren vooral bekend uit de utiliteitsbouw, maar inmiddels zijn er vele varianten die zowel technisch als esthetisch zeer goed passen in de woningbouw. Zo zijn er sandwichpanelen die vrijwel niet te onderscheiden zijn van een traditioneel felsdak en zelfs zijn er sandwichpanelen met het uiterlijk van een pannendak. Ook in breedtes en kleuren zijn er volop variaties. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze altijd een strak resultaat geven. Bekijk hier een project in Krimpen aan de IJssel met Kingspan sandwichpanelen en zonnepanelen.

Hoogwaardige details

Sandwichpanelen bestaan uit een kern van isolatie die fabrieksmatig is ingeschuimd tussen twee platen staal of aluminium. Een hoge isolatiewaarde is vrijwel standaard. De platen zijn zo samengesteld dat ze van zichzelf luchtdicht zijn en koudebruggen ontbreken. Ook de onderlinge aansluiting is fabrieksmatig hoogwaardig en doet geen afbreuk aan de isolatiewaarde en de luchtdichtheid. Het aantal kritische details in de constructie daalt daardoor enorm. Die zitten eigenlijk alleen nog in de aansluiting van de sandwichpanelen op de constructie. De materiaalkeuze en opbouw maakt sandwichpanelen ook tot een brandveilig bouwmateriaal. Download de algemene conclusie over de brandveiligheid van Kingspan sandwichpanelen.

Minder arbeid

Waar traditionele daken met hun pannen, folies en panlatten behoorlijk arbeidsintensief zijn met diverse kritische details, zijn sandwichpanelen niet alleen eenvoudig maar ook snel te monteren. Dat betekent dat er minder personeelsinzet nodig is, wat in deze tijd van personeelsschaarste een belangrijk item is. Ook verkort het de bouwtijd. Dat beperkt de weersinvloeden en maakt een snellere oplevering mogelijk. Lees hier hoe je snel en efficiënt kunt renoveren met sandwichpanelen.

Drager voor PV

sandwichpanelenEen belangrijke reden om voor sandwichpanelen te kiezen is dat zonnepanelen er gemakkelijk op aan te brengen zijn. De montage kan met rails en bij panelen met kronen ook rechtstreeks op de kronen. Dat kan zowel bijna volvlaks als op een deel van het dak. Het sandwichpaneel past dus heel goed bij energiezuinige woningen en Nul op de Meter. Daarbij komt ook nog dat het een licht materiaal is. Dit zijn ook redenen waarom sandwichpanelen een goede keus zijn voor duurzame woning renovaties.

Duurzame renovatie

Vanwege de hoge isolatiewaarde past dit bouwproduct ook in een eventuele gefaseerde aanpak van een duurzame renovatie. Het is een zogenaamde ‘no-regret’- maatregel. De isolatiewaarde van het dak is hiermee nu al zo te kiezen dat deze ook in de toekomst voldoet als woningen uiteindelijk energieneutraal zullen moeten zijn. Een goede schil is namelijk een basisvoorwaarde voor een energiezuinige installatie. Budgettair is het sandwichpaneel een goede keuze omdat tegen relatief lage kosten een grote stap te zetten is op de Energie Prestatie Index. Sandwichpanelen zijn ook qua milieubelasting van materiaal een goede keuze. Ze zijn gecertificeerd volgens ISSO en DUBO-keur en zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase.

Over Kingspan Geïsoleerde Panelen

Als fabrikant van geavanceerde oplossingen voor de complete gebouwschil kent Kingspan als geen ander de steeds hoger wordende eisen energiezuinigheid, brandveiligheid, duurzaamheid, gezondheid en uitstraling. Het uitgebreide assortiment omvat o.a. sandwichpanelen en zonnepanelen voor hellende daken van woningbouw. Het RW Trapezoidal Roof dakpaneel met een trapeziumprofiel wordt het meest gebruikt, maar het KingZip IP dakpaneel met een felsdakprofilering is ook een veel gekozen oplossing in woningbouw.

Benieuwd naar wat Kingspan Geïsoleerde Panelen voor uw woningbouwproject kan betekenen?

sandwichpanelen
Met dakpanelen van Kingspan worden woningen milieubewuster, sneller én goedkoper gerenoveerd

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.