Waterbedeffect door flexibilisering

Waterbedeffect door flexibilisering

Communicatie en advies Jacques Stuart, consultant geo-informatie bij TRACÉ, legt veel nadruk op de bij- en nascholing van de professionals. "Wij willen het talent van onze professionals laten groeien door óók te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Het is onze rol als werkgever om onze professionals te helpen met hoe ze hun werk doen. Natuurlijk

Communicatie en advies

Jacques Stuart, consultant geo-informatie bij TRACÉ, legt veel nadruk op de bij- en nascholing van de professionals. “Wij willen het talent van onze professionals laten groeien door óók te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Het is onze rol als werkgever om onze professionals te helpen met hoe ze hun werk doen. Natuurlijk is de benodigde technische knowhow aanwezig, maar je hebt meer soft skills nodig. Veel professionals moeten eraan wennen dat ze inzichtelijk maken hoe ze hun werk doen. Ook op het vlak van communicatie en het op juiste wijze opvolgen van gemaakte afspraken zijn er belangrijke stappen die ze maken in de eigen ontwikkeling. Belangrijk is ook het besef waarvoor je wordt betaald: timemanagement en adviesvaardigheden zijn van belang.” Natuurlijk wil TRACÉ ook zijn eigen professionals goed kennen. Op die manier ontstaat er een goede match als er een project of een opdracht binnenkomt. Stuart: “We moeten elkaar zo goed mogelijk begrijpen. Een professional moet leren om geen technische vragen aan te nemen, maar de vraag achter de vraag te leren kennen. Wat zoekt je opdrachtgever nu echt? Dat lijkt op het eerste gezicht een vraag voor de opdrachtgever zelf, maar in de praktijk is het vooral de taak van de opdrachtnemer.”

Smeerolie

In de huidige flexibilisering van de arbeidsmarkt ziet De Graaf een ‘waterbedeffect’. De grote bureaus en aannemers krijgen steeds vaker grotere en complexere projecten voor hun kiezen.

Werknemers zitten niet meer jarenlang bij één werkgever, dan ligt de verantwoordelijkheid voor continuïteit en ontwikkeling van de medewerker bij een technisch dienstverlener als TRACÉ: “Daar­naast verminderen wij de risico’s voor onze klanten, terwijl dit dus niet wordt doorgeschoven naar onze mensen. Op dit moment zetten we zo’n 400 man in, waaronder ongeveer 150 vaste professionals en de overige vrijwel allemaal met een jaarcontract. Daar komt nog bij dat wij ook gebruikmaken van de bekende flexibele schil.” Het komt voor dat TRACÉ-professionals met de opdrachtgevers meeverhuizen van project naar project, “We zijn dus altijd op zoek”, aldus De Graaf. Het gaat daarbij om projecten voor ingenieursbureaus en aannemers, maar bijvoorbeeld ook om raamcontracten met de provincie Utrecht en met Schiphol. Ook komt het voor dat projecten worden ingevuld met een ingehuurde professional, die zelfs afkomstig kan zijn van een ingenieursbureau. “Soms worden er heel specifieke zaken gevraagd door onze opdrachtgevers. In zo’n geval werken wij samen met het ingenieursbureau. Daar zit dan iemand die het toevallig nét even iets te rustig had op kantoor en dan voor ons de klus kan klaren. Zo zijn alle partijen geholpen. Wij zijn dan intermediair, in feite fungeren de werkzaamheden van TRACÉ dan als een soort smeer­-olie in de branche waarin we met elkaar de projecten moeten klaren.” 

Lees het hele interview hier. Wil je meer weten over geo-informatie ga dan 24 of 25 november 2015 naar de Geobuzz in Den Bosch.

Bron: magazine.cmedia.nl