Zo is een vaste onderaannemer nog geen ketenpartner, is contractonderhoud nog geen ketensamenwerkingsovereenkomst en is een open begroting nog geen transparantie. Om nog maar te zwijgen over de verwarring tussen ketensamenwerking en LEAN-management.
Wat bij de meeste ondernemingen en organisaties wel duidelijk is, althans bij het management en/of de directie, dat er verandering nodig is. Er is dus een zekere awareness. En daar begint het mee. Zonder het kennen, onderkennen en voelen van de noodzaak komt er geen verandering op gang. De wereld is in transitie, of je het nu wel of niet wilt. De vraag is: wordt het beter of wordt het slechter? En wat kan ik daar zelf aan doen?
Ketensamenwerking begint dus bij bewustwording. Daarna is ketensamenwerking vooral een kwestie van doen. Natuurlijk bedoel ik hiermee niet dat er ongestructureerd en onbezonnen tewerk gegaan moet worden. Maar wel dat er na het overdenken en vergaderen vooral een stap gezet moet worden in de praktijk. Ook als de klantvraag er nog niet direct is. Ketensamenwerking is iets dat U wilt voor UW organisatie.
Daar naast is ketensamenwerking geen doel, maar een middel. Het is niet de oplossing voor een gevulde orderportefeuille en ook geen garantie voor immer tevreden opdrachtgevers. Er zijn opdrachtgevers te over die ketensamenwerking roepen, maar de traditionele praktijk uitvoeren. Geleid door individuele belangen nemen mensen een houding aan die ketensamenwerking tegenwerkt. Het is dan ook niet alleen een systeemverandering maar boven alles ook een gedragsverandering. En ja; daar horen soms beslissingen bij die het individuele belang te boven gaan. Dit is een belangrijk aspect dat onderbelicht en onderschat wordt. Met als resultaat een ontevreden opdrachtgever en een ontevreden opdrachtnemer. Zie hier het bewijs dat ketensamenwerking niet werkt, zo denken de betrokken partijen.
Ik hoef de successen die geboekt zijn met ketensamenwerking niet te benoemen in dit blog. De artikelen in de vakbladen en online publicaties staan er vol mee. En doe er ook vooral uw voordeel mee. Beschouw het als inspiratie, benut het als aansporing.
Want het kan anders, en het mòet anders. Iedere dag een stukje beter. Oh ja; dat was ik nog vergeten te vertellen… Als u er aan begint stopt het nooit meer!
Wouter van Iterson.
Meer leren?
Wouter spreekt, samen met oa Hennes de Ridder en Marco van Dijk, op 3 februari 2016 op het Nieuwspoort Seminar ' Slimmer Bouwen'. Centraal staan de praktijk van ketensamenwerking, LEAN en BIM in de bouw klik HIER voor het programma en de inschrijfmogelijkheid.
Wouter van Iterson begeleidt mensen & organisaties naar procesverbeteringen en pragmatische oplossingen. Hoofdthema’s zijn ketensamenwerking en LEAN-management. Vanwege zijn bouwkundige achtergrond komen de meeste van zijn klanten uit de woningcorporatiesector en de bouwsector (MKB).