Eind 2014 beschikt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) over een nieuw duurzaam datacentrum. Het centrum is geschikt voor opslag van alle ICT-data van het UMCG tot 2030. Croon Elektrotechniek tekent, samen met Wolter & Dros, voor het detailontwerp en de complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties van dit prestigieuze project.
Het dataverkeer van het UMCG groeit explosief. Uitbreiding van het bestaande datacentrum in de binnenstad was praktisch onmogelijk. Daarom bouwt het UMCG een nieuw datacentrum op industrieterrein Eemspoort. Onder andere het elektronisch patiëntendossier wordt hier straks onder gebracht. Het betreft een spiegellocatie: de data die hier worden opgeslagen, worden ook elders in de stad opgeslagen. “Als er iets gebeurt op één van deze locaties, dan kunnen de zorg en het onderzoek gewoon doorgang vinden”, zegt accountmanager Eize de Jong van Croon Elektrotechniek.
Groen en energiezuinig
Dankzij het gepatenteerde ‘Green Cooling for Data Centres-concept’ van Ingenieursbureau Deerns, wordt voor het UMCG een groen datacentrum van de nieuwste generatie gerealiseerd. Er wordt op innovatieve wijze met buitenlucht gekoeld zodanig dat het datacentrum kan functioneren zonder koelmachines en waardoor een lage PUE-waarde van 1,2 wordt behaald. Deze zgn. Power Usage Effectiveness waarde meet het totale energieverbruik en zet dat af tegen de energie die wordt gebruikt voor de IT-middelen, de servers, switches, UPS’en en dergelijke.
Bedrijfszekerheid
Het UMCG stelt hoge eisen aan de bescherming van informatie en het waarborgen van de continuïteit van de IT-processen. “Daarom is gekozen voor Tier III-classificatie”, vertelt de Jong. “Tier III houdt in dat er sprake is van redundantie van de installaties en componenten. Tevens zijn de installaties schaalbaar: het centrum moet de dataopslag van het UMCG tot 2030 faciliteren en voorlopig zal slechts de helft van het pand in gebruik zijn. Daarom is gekozen voor een modulaire aanpak. Zo kunnen de investeringskosten meelopen met de groei van de vraag.”
Gecertificeerd
Naast het voldoen aan de Tier III richtlijnen, moet het nieuwe datacentrum ook gecertificeerd worden. “Het UMCG schakelt daarvoor de onafhankelijke instantie TÜV uit Duitsland in voor de certificering” aldus UMCG ICT directeur René de Vink. “Het gaat daarbij niet alleen om de techniek maar ook om de processen die zijn ingericht voor het operationele beheer van het datacentrum. Door deze certificering kunnen wij de dienstverlening richting onze klanten naar een nog hoger niveau brengen, een prestatie waar wij als UMCG trots op zijn.”
LifeStore
Het datacentrum bevindt zich straks naast de LifeStore-faciliteit van het UMCG. Dit is een soort 'superkoelkast' waar het ziekenhuis bloed- en urinemonsters van zo'n 165.000 mensen opslaat voor wetenschappelijk onderzoek. Croon en Wolter & Dros hebben ook hier de elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties aangelegd. De opdracht voor het nieuwe datacentrum vloeit voort uit deze eerdere opdracht. “Wij zijn tot nu toe zeer tevreden over de samenwerking met Croon en Wolter & Dros voor de LifeStore-faciliteit” aldus senior projectleider Abel Vedder van UMCG: “ik heb er alle vertrouwen in dat dit ook bij dit project goed gaat.”
Expertise in datacenters
Croon en Wolter & Dros, beiden onderdeel van TBI-holdings, beschikken over ruime expertise op het gebied van datacenters. Rijksuniversiteit Groningen, Antonius Ziekenhuis Sneek, DHL, TUI, CCV, Global Switch, ROC Mondriaan en verschillende Nederlandse banken behoren tot onze opdrachtgevers.