nieuws

Opeens missen vier belangrijke documenten bij woningbouwproject Nuenen

woningbouw 1240

Opeens missen vier belangrijke documenten bij woningbouwproject Nuenen

Vier essentiële documenten voor de bouw van 87 woningen in Nuenen hebben de afgelopen tijd voor aardig wat kopzorgen gezorgd. De artikelen bleken opeens te missen en daardoor moest het hele proces rondom het bestemmingsplan moest opnieuw. Een half jaar na het indienen van het conceptplan werd het voor een tweede keer ter inzage gelegd.

Artikelen over het woningbouwprogramma, de randvoorwaarden, beleidsregels en verkeerslawaai. Dit soort essentiële documenten bleken opeens te missen.  De fout werd ontdekt toen de gemeente de ingediende bewaren- circa zeventig waren het- aan het doornemen was.

Pas een half jaar later

Het hele proces moest daardoor weer opnieuw beginnen. De tweede ter inzage legging was pas vorige week, een half jaar nadat het oorspronkelijke plan was ingediend. Dit terwijl er- net als in de rest van het land- hoge woningnood is en er behoefte is aan snelle bouw. Een eerdere behandeling van het plan, waar even hoop over was, kon de gemeente daardoor wel vergeten.

Het project loopt er echter geen vertraging door op, benadrukken gemeente, aannemer BPD en adviesbureau Antea Group. “Nog steeds is de vaststelling van het bestemmingsplan voorzien in de raadsvergadering van december 2019”, zegt woordvoerder Maud Heesterbeek van gemeente Nuenen. “Tegen het ontwerpbestemmingsplan is een aantal zienswijzen ingediend. In verband met een zorgvuldige afweging van deze zienswijzen werd een eerdere behandeling in de raad al niet verwacht.”

‘Technische oorzaak’

Toch is het wel een vreemde zaak. Want hoe kunnen dit soort belangrijke documenten opeens ontbreken? En wiens fout is het?

Volgens de gemeente is de oorzaak technisch. “De IMRO-dataset bevatte wel een bestand met toelichting en regels, maar in die regels ontbraken de vier artikelen”, legt Heesterbeek uit. “De software herkende deze vier specifieke Crisis- en herstelwetartikelen niet automatisch, waardoor ze niet werden opgenomen in de IMRO-dataset. Momenteel wordt uitgezocht hoe dit in de techniek aangepast moet worden, zodat dergelijke artikelen automatisch worden herkend.”

Oplevering 2020

Momenteel zijn er in de wijk 87 koopwoningen in aanbouw die inmiddels allemaal verkocht zijn. De geplande oplevering hiervan is begin 2020. In het najaar wordt gestart met de bouw van 45 koopwoningen en dertien middeldure huurwoningen. De vervolgfasen zullen medio 2020 in overleg met de gemeente worden opgestart, aldus bouwer BPD.

Reageer op dit artikel