nieuws

Rabobank: aanjagen bouw middenhuurwoningen nodig

woningbouw 395

Rabobank: aanjagen bouw middenhuurwoningen nodig
Middenhuurwoningen in Utrecht. Foto: Christiaan Krouwels.

Er zijn nog altijd te weinig middenhuurwoningen en de middeldure huurwoningen die er wel zijn, zijn vaak te duur. Het aanjagen van de bouw van middenhuur is de oplossing om tot evenwichtigere prijzen te komen.

Dat stellen economen van de Rabobank. Tussen 2012 en 2018 verdubbelde het aantal middenhuurwoningen met 192.000 woningen naar zo’n 420.000 woningen in heel Nederland. Op een totaal van zo’n drie miljoen huizen is dat “bescheiden”, meent de bank. Tel daarbij op dat de aanvangshuren van particuliere en institutionele verhuurders vaak aan de bovenkant van het middensegment zitten en je kunt concluderen dat het dat de woningmarkt nog niet lang niet is wat het moet zijn.

Rol nieuwbouw bij groei middenhuursegment is klein

Nieuwbouw is maar voor een beperkt deel (23 procent, 45.000 woningen) verantwoordelijk voor de groei van het middensegment. Buy-to-let, woningen die worden gekocht om te verhuren, verklaart een deel van de overige toename. Ook het liberaliseren van sociale huurwoningen zorgde voor meer middenhuur.

Volgens de Rabobank-economen zijn 45.000 nieuwe middenhuurwoningen in zeven jaar tijd te weinig om het verschil te maken. De oplossing moet vooral worden gezocht in het aanjagen van de nieuwbouw. Daarbij ligt er ook een rol voor woningcorporaties, die via een vereenvoudiging van de markttoets binnenkort meer mogelijkheden krijgen om woningen voor het middensegment te bouwen. “Via de weg van vraag en aanbod leidt dit dan vanzelf tot evenwichtigere prijzen wat de positie van middeninkomens op de woningmarkt versterkt.”

 

Reageer op dit artikel